Starmali

15

1. М у ж (пијан). Сада би тек још једну чашу вина да попијем! Жена. Шта? још да пијеш, а неможеш већ на ногама да стојиш. М у ж па то не чини ништа ја ћу с е с т и. 2. С у д и ј а. Ви сте због крађе на пет година робије осуђени. Јестел са отом пресудом задовољни ? — „0, господин судија, ја сам веома скроман ја би био и са мање задовољан. 3. Неко дође из села први пут у варош, и сви га наговараху да иде у позориште, он се на то склони али кад му дадоше цедуљу, он прочита и рече да неће ићи; кад га запиташе зашто, он одговори „Овде стоји: збива се на селу, а ја сам у варош дошао, да сам у вароши, а не да опет одма у друго село идем!" 4. Неки млад човек пољуби једну госпођицу у руку, и приметивши на њеном прсту скупоцен прстен, рече свом пријатељу који је до њега стајао доста јасно. „Прстен би ми милији био негр рука!" Госпођица која је то чула, маши се за златан ланац од сата, који о врату младог човека висаше и рече: „А мени би милији улар био него магарац". 5. Неко са села пошаље свога слугу у варош једном своме нријатељу, да му преда писмо, а на свршетку писма дода ове ретке: „Ако би случајно мој глупи слуга заборавио, вама ово писмо предати, то имајте доброту, те иштите ви сами од њега писмо. — Зацело ћете га наћи у гостионици код златног вола!" 6. Драга успомена: Десет година је већ прошло, како је госиођа М. свога мужа изгубила, десет година како он под земљом лежи; али за успомену

п на сретно доба њеног брачног живота, светкује она сваке године, и на тај дан стоји на столу при ручку велика торта од бадема, са насловом „Живио мој добри муж!" 7. Певач Н. беше пијаница. Један пут ступи он на позорницу пијан, и поче певати једну арију која је са речима почињала „Ја долазим. . . . „Из крчме", рече неко из публике — „Погођено !" одговори глумац певајући 8. КаФеџија Н. кад би год келнера погађао у службу, прво би питао дал уме звиждати. Неко запита за узрок тог питања, каФеџија одговори: „Е видите то није забадава! код мене мора келнер једнако звиждати док је год у подруму, јер онда сам сигуран да непије вина ? 9. Рачун једног адвоката : ф. к. Г. Н, Н. молбеницу саставио . . .4. Исту прегледао и поправио . . .2. Нешто додао 1. 30 Целу ноћ о томе премишљао . . .1. 40. те нисам могао спавати 1. због тога се љутио 1. мастила, пера и т. д 1. 40 времена 2. 30. Сума 15—20. Неке маленкости заборавио урачунати 2. 40 Дела сума 18. ф. Најновије књиге, (Под овим насловом навеетићемо сваки књигу, која се уредништву тога ради припошље.) Џриповетке Милорада П. Шапчанина. Четврта књига. Хаеан-ага. Историјска приповетка, по Чајковском, Куниберту и казивању других сувременика. У Београду, у државној штампарији. Издање књижаре Велимира Валожића. Цена 1 Фор. или 12 динара. Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду. Претнлату пак и »гласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте. „Стармалог" од почетка до данас.

„Стармади" излази 10., 20 и последњег у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на по године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Још се могу добити сви бројеви