Starmali

28

„СТАРМАДИ" БРОЈ 4. ЗА 1880.

Београдска писма. II. Драги мој Стармали ! Знам за цело да досад ниси знао, за ову новост коју ћу да ти јавим; јер ни сама стара тетка Преса ни вредни јој син ЈГојд нису је дознали те да је својим благоверним читаоцима донесу. Ми Београђани постали смо ових месојеђа в елики незнабожци, јер смо већ принели а и једнако приносимо многе и велике жртве на жртвеник богу „Балу" и богињама „Беседи" и „Игранки" па како би и били прави Срби да се о месојеђама српски не проведемо, немачки не натрајлишимо и наокрећемо и Француски не напарлирамо—. Имали смо до сада већ много и много беседа, села, балова и игранки са разним цељима и сљедствима, али свуд смо се добро провели и доста наиграли а то је тек најглавније. Да ти описујем тоалете то нећу, доста је да ти кажем да су и наше Београђанке доста штедиле у — штоФу, те су долазиле са што више исеченим аљинама, али то је и код вас, шта сам могао новога видети, кад и наше лепе Београђанке држе онај исти Базар као и њихове сестре с оне стране Саве и да га и оне исто онако не пуштају из вида ни из руку као и сестре им. Али ја не знам да ли је то случај или је мени суђено да чујем шта други говоре, па као и свагда и сада се десило да је за мном ишао један господичић, обукао црни Фрак у руци клак, (цилиндар) у оку монокл очешљан а 1а Берберински и о руци му госпођицаобучена: види најновији бројВагаг-а под рубриком. „ВаШоИеМе" — и унтерхалтују се. — Ом „Знате ЕгеПп ја не могу ни на коју госпођицу да сам 1>ез о<1ег Габсће." Она „Оћ рШе ја ћу да будем аиМсћ^ц, то долази тк Ег1аи1)п, што ви оћете а11еп Батеп 4еп НоД 1 тасћеп." Он „Не, не, з1е ^егДеп еп^зсћиМп али верујте ми ја никад не хоФирам дамама, 1сћ зсћаи само госпођице као . . Она (иза лепезе) „Оћ, рШе, рШе ..." Он „Ко ће још на даме — зсћаиеп ..." Жао ми је што нисам могао чути и даљи разговор, јер ме тргоше из слушања неки још чудноватији гласови, да сам у први мах помислио да сам у Кинеској, јер оваки гласови ваљда се могу чути у Кини и на српској беседи. Далеко заистаје иза оригинала ово што ћу навести, по овом ве даје тек слутити. Шетају се: Он „Же вуз прих мадмамзел." Она „Вуј." Он „Мерсих, мерсих." Она „Воуз етиез дан лартилери ?" Он „Нон мадмамзел же свих данг ла каваљери." Она „Воус парлес трзсбон ла данг Франсе-е." Он „ Мерсих сир цет комплемент." Она „Воус етиез данг ла Париз." Он. „Мон мадмамзел же свих Белградненг ет

же ете данг ла академие, ет данг ла академие онт парле тре бонг Франсе." Она „Вуј." Он „Вуј." Шта су даље говорили нисам могао ћути, јер сада засвира „гетлихер валцер" и они се завртише међу остале да их нисам могао приметити — хтео сам и даље остати али дође братија и одведоше ме у „Позориште" (каФану) и тамо завршисмо остали део беседе на је ред и на мене да и ја завршим. Дакле остај ми здраво твој К. 1С. Загонетке за децу. 1 Каква је разлика између новосадске свињске пијаце и наше државне касе. Новосадска свињска пијаца је п р љ а в а а наша државна је каса ч и с т а. 2. Каква је разлика између „Стармалог" и чизмарског шегрта? „Стармали•' воле кад га газда шиље на све с т р а н е , а шегрт не воле кад га газда шиље на све стране. 3. Каква је разлика између леда на Дунаву и саборског комесара за Вршац? Лед ће се скоро кренути и отићи доле, а вршачки комесар неће (чека патријара). 4. Каква је разлика између „Млађег грађанства" и „Старијег грађанства* у Сентомашу? „Млађе грађанство" даје „Беседу", а „Старије грађанство" да ј е добровољне прилоге. Аб.

Шкоди здрављу, Осудили Циганина на вешала, ваљда што није обрезаонокте, негосу му били дугачки. Кад је био на беломе лебу запитају га шта би желео. „Дајте ми чашу пива!" — Кад му донесоше ииво, узе Циганин чашу и пре него што ће натегнути поче пирити да одува пену. На питање за што то ради, од говори: „Чуо сам да то шкоди здрављу." Лизну Ке га, Вадио ковач усијано гвожђе кљештама из ватре а ту се десио момчић из комшилука и гледао. Ковач погледи у усијано гвожђе па ће рећи дечаку: „Дај ми сексер па ћу га лизнути!" Дечакиз љубопитства да види, како ће ховач лизнутн усијано гвожђе отиде кући и донесе сексер, те га даде ковачу, а овај узе сексер у руку и л и з н е г а, па га стрпа у џеп говорећи: „Ето јесам казао, да ми даш сексер па ћу га лизнути!"