Starmali

, СТАРМАЛИ" БРОЈ 4. ЗА 1880.

31

Ја сам у битки код * * * једном Французу обе ноге одрубио хвалкше се један млад јунак „А зашто нисте боље главу?" запита неко. А овај одговори сасма наивно. „Е па главу није већ имао!" 2. Неки "Чивутин стајао на раскршћу, а прође туда неки несташан штудента и запита га: „Јел' Шмуле, а који нут води у варош?" — „А од куд ви знате, да се ја зовем Шмул?" — „Ја умем да погађам." — „Кад умете да погађате, а ви погодите и то, који пут води у варош!" рече Чивутин и удали се. 3. Јајтелес: Шта? Ви просите моју кћер за жену ? Та она је још пре четири недеље умрвла! — Ав рам: „Но па добро, то сам ја онда ваш универзалан насљедник!" 4. Учитељ. и Шта су онда радили Израјилћани, кад су изишли из црвенога мора?" — Благонадеждни ђак: Сушили су се.

„Драги мужићу, мени опет испао један зуб!" рече жена своме галантном мужу. — „Но, тај ће се радовати, да не мора више бити с твојим језиком у једном квартиру!" 6. Око подне дође неко своме пријатељу и рече: ,,Драги Јово, ти си ме звао данас на ручак, али дошао сам да ти јавим да не могу доћи, јер на пољу пада јава киша". 7. Господин М. беше под папучом своје жене. Једном се са својим добрим пријатељем мало дуже но иначе у кавани задржи, и уздисаше горко, јер се несмеде^усудити кући да иде. — „Ја ћу вас отпратити, и сву кривицу на мене примити," тешише га услужни пријатељ, и обојица се упуте кући. Дошавши закуца пријатељ на врата и уђе први унутра, ал поздрав доби две ћушке с лева и десна. — Он се покуњен повуче натраг и рече дрхћућем супругу: „Уђите слободно унутра, сад сам вам учинио услугу, — али у будуће ће ми милије бити, да мало раније кући идете!"

НАРОДНИ ЛЕЧНИК поука о згсизвотз?- и здрављу пише Др- Милан Јованови!

књига друга ушла је већ у штампу и донеће ове чланке : 1. Рачунајмо са нашим животом! (Једна реч очевима и — ,,оцима.") 2. Како ваља повијати децу? 3. Шта не ваља у женској одећи? 4 Обичаји што нас затиру и море II. 5. Једна прича о ваздуху.

6. Примери големе старости. „Народни Лечник"' излази свака три месеца у једној књизи од 64 стране са корицама, а цена му је годишње за четири таке књиге само 1 Фор. или 12 гр. чарш. за предплатнике, који унапред предплату положе. Предплатницима шаљемо књиге како која из штампе изиђе о наше.м трошку. Предплату за „Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижари Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Вршцу г. Сима Бакић, у Бечкереку књижара Монголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић

„Стармали" пзлази 10., 20 и последњег у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . иогодишља 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Дрну Гору, Босну н Херцеговину на целу гогину 50 гр., на ио године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду. Претплату пак и егласе, ваља слати на штамдарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

РШГ Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "Ша