Starmali

е&њцА

ГЛАВНИ САРАДНИК АБУКАЗЕМ.

ГОДИНА ТРЕћА УНОВОМЕ САДУ 20. Марта 1880

ИЗДАЈЕ ШШШАРИЈА А. ПАЈЕВИМ. ИЗЛАЗАК И ЦЕКУ ВИДИ НА ЗАВРШЕТКУ ЛИСТА.

Браки Чесима, (Наиис»но на Јдрвеном јајету.) Чујте мога савета, Нећу рећи глупо! Кад год што год купујете И плаћате скупо, Не плаћајте унапред, Вар не целу цену, Већ пробајте робу И врлину њену ! Не купујте за данас, Већ за даље дане, На продавца пазите Да вас не омагте! Купујте на дану, А никад по мраку, Грехота је истрошит' се За мачку у џаку Овај натпис, ово јаје Стармали вам даје Ако није дост' за ручак, Ал није ни мућак.

П у с л и ц е. Читајући ономад неко омладинско миголење, учинило ми се, боже прости, као да сањам. — Али волим о омладини и сањати, него практичне стипендисте гледати на јави. Неки стари цепидлака, ма да га нисам ни питао, овако ми је објашњавао целу ствар: „конзерватизам, вели, направио је себи шгит од артије, на коме је великим

словима написао г Либералан арограм; и па вели овако • Ако ме либералци стану бити, нека ме бију по своме програму, а не по моме. Сад би требао либерализам, (ако га има) да се обуче у оклоп „конзервативног програма" па да стане на мегдан, да га конзервативци туку по свом програму, а не по његовом. Тако би се противности лакше изравнале, а борба би била интересантна и оригинална!" — Нисам му ништа одговорио, само сам прибележио његово мнење, и ево га шиљем Стармалом нека меси од њега пуслице.

Земунско свештенство заборавило је поздравити старину Арсенија о његовој светковини (зна се и зашто). Али кад су они тако заборавни, у толико више требамо ми ту њихову заборавност да запамтимо.

Кад човек представи себи Сириг као грдан велики тањир, а на њему 24,000 фор. у малој кесици, — онда тек види како је то незнатна свотица.

Зватели чиме сад у Пешти плаше децу, кад неће да спавају ? — Шапућу им : ћут', јер сад ће доћи бик (охГогсГ) на владу. Сретна операција. Гига Ечановић је био ђак у Пешти, и то мора се признати добар и вредан ђак, само је имао ту једну ману, што је увек био заљубљен. Предмет његове љубави, његове презјелне љубави, није била каква плавуша са косом као ибришим, обрвицама с мора пијавицама, нити са 32 зуба као бисер — него су предмет његове љубави била 32 зуба не беле боје, него црвене, зелене, макове и тиквене. Што се тиче финансија наш Гига није имао из-