Starmali

72

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 9. ЗА 1880.

ПОЗИВ НА ПРЕДПЛАТУ. Са овим бројеж истиче предплата свој господи предплатницима, који су се са 1 фор. само на три месеца предплатили. 0 тога их молимо да за времена предплату опет са 1 фор. поновити изволе, како би им се лист као и до јако без прекида уредно слати могао. Предплата молимо да се шаље: Штампарији A. Пајевића у Нови Сад; из Србије пак књижари B. Валожића у Београд. АДМИНИСТРАЦИЈА „СТАРМАЛОГ."

Најновије књиге. (Под овим насловом навеетићемо сваку књигу, која се уредништву тога радп припошље.) ГЕутоваае по новој Србији, пише Сретен Л. П. Издање књижаре браће М. Поповика. Свеска трећа, цена 20 новч. или по динара. У Београду добити се може у књижари Андрије Пурића, Васина улица и Велимира Валожића. Одговори Администрације. Свима нашим претплатницима у Вршац. Молимо да поновите предцлату за II. ч. јер ми нисмо примили ни све оне новце, које сте тамошњем скупљачу за I. ч. положили. Он нам је послао само Ваша имена, а новце је у доброј намери код себе задржао, као још и много већу своту, коју је од наших кн>ига и календара напазарио. Но то већ спада на други лист, који ћемо на јавност изнети ако се од стране његових та ствар у ред не доведе. Ваља изближе повнати „родољубиви" рад таких скупљача, који туђе новце покупе па иотроше и још им се то нехотице у врлину уписује. г. Перо Крецо, Петровац, Босна. Молимо да накнадите 36 новч. које смо нлатили поштарине за она 2 ф . што сте нам као предплату на „Стармали" нослали. Бројеве од почетка године све смо опремили. г. Тодор Руљавац, трг. Сарајево. Хвала на припослатим бројевима од лањске године. Шаљемо Вам све бројеве од ове године. Примили смо 2 ф . као предплату. Г. Иван Ј. Иванић, Н. Врбае. За примљених 9 бројева од нр. год. уписујемо Вам 1 ф . за II. ч. о. г. а 34 н. шаљемо Вам у готовом. Поп Марку Петровићу у Бранковину. Лист Вам се од почетка ове године шаље. Предплату изволите послати књижари В. Валожића у Београду. Гоепођи Катарини Јегдић, Оросламош. За припослате бројеве „Стармалог" нлатили смо за Вас 1 ф . 25 н. за II. ч „Јавора" и 1 ф . за II. ч. „Стармалог" као што сте сами наредити изволели, па зато Вам нисмо ни јављати хтели. Г. М. С. Пајић. Шабац. Примили смо од Вас 20 јануара 1 ф . сада пак 2 ф. од чега иде 50 новч. за поручену књигу коју Вам поштом у крстоплету шаљемо. Остаје дакле само 2 ф . 50 н. Свега на % године за Вас и ни за кога другог више. Г. Јован Бајић, гоетионичар Панчево. за 7 добрих бројева уписујемо Вам 1. ф . за II. ч. као предплату. Остале бројеве враћамо. Г. А. Пешић, Јарковац. 2. ф . уписујемо Вам за Јули—Децембар о. г. по Вашој жељи. Хвала на осталом. Дружини читаонице кличевачке (преко г. А. И. Богдановића у пожаревцу). Примили смо од Вас само 1 Фор. али како лист за Србију стаје 5 Фор. у банкама, изволите допунити и поновити предплату да Вам се лист непрекидно шаље. Првих 8 бројева посласмо пре неколико дана.

НАРОДНИ ЛЕЧНИК позтмга, о животу зт здрављу

пише

Др. Милан Јованови^ књига друга ушла је већ у штампу и донеће ове чланке : 1. Рачунајмо са нашим животом! (Једна реч очевима и — ,,оцима.") 2. Како ваља повијати децу? 3. Шта не ваља у женској одећи? 4 Обичаји што нас затиру и море II. 5. Једна прича о ваздуху. 6. Пазимо на воду! 7. Примери големе старости. „Народни Лечник" излази свака три месеца у једној књизи од 64 стране са корицама, а цена му је годишње за четири таке књиге само 1 Фор. или 12 гр. чарш. за предплатнике, који унапред предплату положе. Предплатницима шаљемо кн>иге како која из штампе изиђе о нашем трошку. Предплату за „Народни ЈГечник" примају: у Митровици г. II. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Монголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи срнских књига у нашим мањим и већим местима које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јеФтине књижице. За тај посао ми им осим своје захвале уступамо радо 10°/» од скупљене предплате. У Новом Саду 30. марта. 1880. Штампарија А. Пајевића издавалац „Народпог Лечника". РБД ИЛОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. Од 24. марта 1880. до даље наредбе. Из Новога Сада у Земун уторником, средом, четвртком, петком, и суботом после 5 сахата у вече. М.з Новога Сада у Тител, Оршаву и Галац :средом и суботом после 5 сзхата у веч:е. Из Новога Сада у Пешту : понедеоником, средом, петком, суботом и недељом после г /Л1 сахата пре подне. У Новоме Саду 24. марта 1880. У П Р А В А.

Штампарија А. Пајевића у Новоме Саду 1880.