Starmali

74

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 74. ЗА 1880.

Б У К В И Ц е, и. ,,Исток" се зове у Београду она страна, од куда је — Ристић. Илири, стара реч, али звечи појетичније, него X рват и, Игњатовић. То је нисац „Србина и његове појезије" и чланака, у којима се доказује да српске школе треба помађарити и да Мађари у опште никад не вређају нашу народну автономију, него је још гладе и купују јој „геФроренеса". Исајије. То је онај злурадић, што „ликује", кад се когод жени и удаје. Истина и истива (морска п е н а) не слажу се у томе само, што се скоро рећи једним истим писменима пишу, него што јеи нстива и истина само празна морска пена. Ирод. То је онај цар што је клао м л а д е н ц е; сад се само о д р а с л и шиљу на клање. Ириг. — Славан са свога комбоста, слепачке академије и с тога што није потпомогао новосадску лредставку. Иван Маршо. — Он је случајно дошао овде у „Буквице", али није било нужно, њему нека читају „буквице" његови бирачи. Други пут кад буде избор чу^емо да ће га сви бирачи по презимену бирати вичући: Марш ... 1 Искаријот. — Продао је Христа само за 30 сребрњака; сад је пак скупоћа и морао би искати 24 ,000 Фор. годишње. Аб.

У Ш' Т И П Ц И. Д Београдско „Видело" вуче паралелу између Дра Лазе Костића и ђоке Поповића. Но ваља знати да су паралеле оне линије, које се никад не састају (или бар не би требало да се састају). фј; „И грмну, рикну, Фијукну, пуче" и изгрди Абердар Лазу Костића у „Виделу".

§ Шидски п о п А ћ и м није хтео да служи на парастосу честитој старини Ст. Брановачком. И право је имао јер би то била увреда за нашега дичног старину, да му један — поп Аћим славу диже.

□ Перлежани су „добили" учитеља, који се зове и пише „Тимовев Ерговичв". По правопису судећи држе неки да је то онај „Тимовев" из старога завета. = Кад је Тиса — одговарајући Политу — навео како се говори, „да су Руси распростирачи и браниоци слободе" беше на мађарском сабору, као што у новинама у кламари стоји : Жива веселост. Е, па кад сеМађари томе веселе, немамо ни ми ништа против тога.

I 4 *. Тиса рече на сабору, кад би могао послати дра Полита и још с њиме десеторицу на „лустрајзе" у Америку, не би онда у Мађарској остало ни једног незадовољног гласа. „Незадовољних" би Тиса лако нашао, али нека проба би ли могао наћи десет „задовољ н их"!

?. „Стармали" се обратио на министра Тису телеграФСким путем и пита га, броји ли њега у „задовољне" или у оне што би их он послао у Америку?

! Тиса одговара „Стармалом", да овај може бити с његовим одговор;>м дру Политу „задовољан", јер му даје довољно „штоФа" за бенетање. „Стармали" из учтивости телеграФира Тиси: Сервус хер колега!

1|8§Г' Новине приповедају чудан случај што се у ђу ру десио; Једнога осуђеника о бесиш е, а кад тамо а он ј о ш ж и в. Но ово није ни мало чудо, знамо ми још једног господина, који је био обешен па ипак је још жив. Обеоили су га 111 еШ§1е. Ашију нису добро заврнули. ЗК У Новом Саду се многе трговине затварају (недељом после подне.)

+ „Недељни лист" на страни 111, каже, да има у патријаршији нашој 621 нравослана општина, а одмах на стр. 112. вели да има 637. Даклем самодок си преврнуо лист, већ ти је у 16 општина слагао! Аб.

„Српски 1 ' и ^Мађарски", ,,Српски ' ,,Недељни лист" Јаше Игњатовића, вели поводом беседе дра П о л и т а на мађарском сабору,даније истина даје автономија наша повређена, даље исмева и иронише политов говор, назива Угарску „ мустра држава <; , и додаје: Срби, немојте се дати обманути, немојте веровати да је то ^велико кретање" и „зачуђење" пало у чест виспрености нове монументалне беседе и т. д. А мађарски лист „Еђетиртиш" вели о тој истој беседи: „да је Полит у вештомилепом свом говору констатовао повреду српске автономије и како Тиса ни ту прилику није пропустио, дапосвоме начину са глумачком вештином не проспе громове нротив такозвани немађарски агитатора и т. д. Сад „Стармали 8 који се на „Еђетиртиша" више пута бацао камењем, штудира, да ли би когод пречи био од „Еђетиртиша" ?