Starmali

„стармали" г.рој 10. за 1880.

79

лазе у књижару већ исечених листова, па смо одлочели игру. Кад сио већ тако близу, на даљини јасног виђења, онда је зацело време да се да опис госпођице М. Доброо „Ничега новог подсунцем." Ова ми ое изрека чини тупа као бабини зуби. Па уз то је још јеврејска. Ја је узимљем што оћу да је овако употребим Нема лепих нових жена под сунцем. Како је са мушкима то не знам, али женске лепотице се понављају, то је поуздано. Хајне је, чини ми се у неком италијанском музеју видео девојачку слику, чудно налик на његову драгу у Немачкој. За то нека је њему част проналаска, да се лепе женскиње понављају у женској светској историји. То може и бити тако ласкаво за кога, али ја то могу корисно да употребим. За почетнике, који се могу лако силести кад почну опис каквог лепог девојачког лица, има она горња истина златно добру страну. Девојку коју је неко видео 1836 у Лондону, могу ја да видим овде. И колико је њих, који опио својих .... могу да позајме из каквог ормана. Па како се код нас од реда говори немачки, јер и деца у колевци с њим започињу своје штудије, може се уштедити и труд око превођења. Тако ја просто исписујем. . . . ,,Бак 6е81сћ!г §песМзсћ зсћоеп. Е4е1 §ега«1е Каке, НеШоћ §ебс1тегг1;е 1лрреп 1гаситег1бсћ туе1бб §египЛе^еб Ктп, сИе Кагће бопп1§ §еЊ, (Не Нааге §1аепгеп<1 бс1т"агг ит сИе бсМае^еп ^етгпЛеп, 80 б<;ап4 б1е" .. (II. Не1пе. ИогепНшбсће ЖаесМе. ХтеНе Иасћ!.) Она је врло пажљиво играла, јер јој је било само до игре. Њен позив на игру није био кокетан, сама јој игра била је врло природна, и то вам је била девојка без врлине што се зове — кокетерија. (Свршиће се). Одговори Администрације, Неколицини предплатника у Вршад. Нами је врло жао што нам пребацујете ради изгубљене предилате код пок. С. Е. ко]ег оте Ви тамо могли боље познавати него мп овде. Нами је код иетога запала велика свота новаца од продатих књига и календара, као и од претплате на I. четврт у којој нисмо никоме хтели лист обуставити, али немојте нам замерити што и даље неможемо без поновљене предплате да Вам лист .шаљемо. Изволите се ради свога по•граживања обратити на многобројну и честиту породицу пок. С. Б. на коју смо се и ми обратили ради нодмире дуга, заосталог иза милог им покојника. Г. X. Киферу, трг. Шабац. Од 1. Априла до краја о. г. лист стаје 3 ф . 75 н. Изволите послати иредплату, а ми смо Вам опремили све до јако изашле бројеве. Г. ђорђу Бабићу, Рисаа. За припослатих 9 бр. од прошле године, уписујемо Вам 1 ф . 35 н. као предплату од 1. Априла о. г. Иззолите послати још 1 ф . 65 нов. па је подмирено до краја о. г. Г. М. С П. Шабац. Наручбине без новаца неможемо никоме уважити начелно без икакве увреде за Вас. Пред-

плату ваља унапред послати, а цену је лако у сваком броЈу на завршетку листа видети. За Вас је плаћено свега 2 ф. 50 н. за о. г. Предплата се шаље у рекомандованом и н аплаћеном писму. Иначе је тешко водити дупле рачуне, наиме: да се прво прима наручбина, а тек после новац. То никако не иде без штете. Г. Г. Трбс јевића и Васу Антоновића, Нетриња, Н. М. Самарџића Лијевно и М. Кокотовића Н. Градишка, молимо да пошаљу по 1 Фор. за I. четврт у којој им се лист по налогу слао, а толико и за другу ако су га ради и даље примати. Сад је баш изишао из штампе: НАРОДНИЛЕЧНИК шозтка- о животу за: здравЈБу пип1е Др- Милан Јованови^ књига друга и доноси ове чланке: 1. Рачунајмо са нашим животом! (Једна реч очевима и — ,,оцима.") 2. Како ваља повијати децу? 3. Шта не ваља у женској одећи? 4 Обичаји што нас затиру и море II. 5. Једна прича о ваздуху. 6. Пазимо на воду! 7. Примери големе старости. „Народни Лечник" излази свака три месеца у једној књизи од 64 стране са корицама, а цена му је годишње за четири таке књиге само 1 ФОр. или 12 гр. чарш. за предплатнике, који унапред предплату положе. Предплатницима шаљемо књиге како која из штампе изиђе о н а ш е м трошку. Предплату за „Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Монголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи срнских књига у нашим мањим и већим местима 8 које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јеФтине књижице. За тај посао ми им осим своје захвале уступамо радо 10°/° од скупљене предплате. У Новом Саду у очи Цвети 1880. Штампарија А. Пајевића издавалац „Народног Дечника".

„Стармали" излази 10., 20 и последњег у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Дрну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на ио године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду. Претнлату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

ШР Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "Лв