Starmali

„ СТАРМАЛИ" БР0Ј 14. ЗА 1880.

109

КВОЧКИНА ТРАГЕДИЈА. *)

Квочка квоца: квококо!" Ти су гласи рококо. ПачиЈхи су запливали То је нарав пачија. — Ти их више не доквоца. Не треба им маћија. *) Ллустрација из „Нутог. Јл81у."

У Ш Т И П Ц И. Д. — Даклем сад и трећег проту имамо (на име кикиндског) кога треба да заденемо за ше шир, да га носимо и да се дичимо и поносимо као мачка с огорелим репом.

□ Владика Герман допустио је свима члановима кикиндске депутације, који су били у Карловцима на идолоноклонству, да могу носити титулу: Хаџи. И тако ће Кикинђани сад имати: Хаџи-Косту, Хаџи-Нику, Хаџи-Симу, и Хаџи-Аарона и т. д.

+ При ономадашњем избору посланика у Вуковару вежбала су се деца у граматици: Први падеж — Поп Кука и т. д.

§. У Немачкој излазе једне клерикалне новине, које се зову „Германија.". Тај би наслов могле и наше какве клерикалне новине носити; имали смо лист који се звао „Беседа", али како су наши клерикалци, н. пр. проте, против „Бе-

седе"*), то би им оно прво име без сумн.е милије било.

= „Глас Црногорца" јавља, да је пуковник Хорватовнћ намеран ударити на Жабљак ! (Ко не верује нека чита у бр. 19. тога листа, где вели ; да је Хорватовић отишао „на Гијеку одакле ће водом ударити на Жабљак а преко Жабљака до у Подгорицу и т. д.)

ј&вф Пишу за некаквога Паприку у Сомбору, да је још 1817 године дао начинити капут и чакшире, па их и сад још носи. Молимо да нам се јави код којег је кројача дао правити, јер ове садашње хаљине не може човек носити ни две недеље а да се не опарају, дугмета поиспадају, џепови провале и т. д. Ал' у она сретна времена зацело није било чивутских „магацина за хаљине" и „стовариште са 16.000 „иберцијера* и т. д. Уједно нека нам се јави је ли г. Паприка наручио хаљине за готове новце или онако на вересију, као што је данас мода.

*) види Припослано у ирошлом броју.