Starmali

СТЛРМЛЛИ* Б?ОЈ 14. ;:Л 1380.

111

се спрема за медицинара. Мени је криво, што се тај младић дао победити, јер колико сам га ја слушала, чини ми се, да би се опкладила, да би он у трки са речима први био на мети празног разговора. Него је и имао доброг противника, јер је госпођица пуна духа- Данас јој је рођени дан, па се ради честитања скупило у њеном салону пуно младих људи и девојака. За мене је неко казао, да могу својим разговором да човека уморим, али у овој забави и ја сам једва истраЈала. Говорило се о свему и свачему. Кад се повела реч о финим манирима и добром понашању, па је неко споменуо да међу Власима има људи са лепим манирима, онда нам је љубазна домаћица причала ову приповетку: ,Дао што је познато, ја сам била у њиховој престоници, па ми се не чини да је тако као што рече господин А. Био је један врло сличан дан овоме. Једна моја другарица и познаница скупила је друштво у својој кући. Ту су били, тако рећи, преставници њиовог вишег друштва. Играли су и ону игру: , Диме да одкупи своју залогу ?" Иоручик из телесне гарде, господин Б. осуђен је био, да цитира стихове каквог влашког песника. Он је био готов. Стане на сред собе па почне викати гласом оног благородног четвороношца, на коме је Христос ујашио у Јерусалим. Друштво је било пуно задовољно, а господин је поручик том досетком показао свој ,,дух". Али то није било све. Брат моје газдарице пожури се да ту шалу објасни, и да се то не би примило као увреда за цело песничко коло њиово, дода овај коментар: ,,Ах, знам; то су стихови или господина К. или господина М.," па ту каза подпуно имена двају песника, што су били у друштву, и ватрено ое удварали младој домаћици. Тако је видите господо, учтиви домаћин задржао ону часну титулу само за два песника у његовој кући, а господину поручику из телесне гарде припада слава тога проналаска, да се сам мора претворити у — да цитира његово певање. Мени се дакле чини да у овом друштву нема лепих манира." Наше се друштво тиме слагало. Ја сам се уплашила, да се тако што не деси и код нас, јер је и овде домаћица била врло љубазна, имала брата, а у друштву осим поручика из телесне гарде било је још два млада песника Но — хвала богу — тога није било. Пр иметба. Мора бити, да је ово први ,,књижевни" покушај госпође, која је писала овај дневник. У овој штудији нема особитог реда, нема системе. Можда је читала ,.Путовање по новој Србији" од господина Сретена Л. П. У трећој свесци тог путовања по новој Србији, оће да се покаже како је нађено место где је спаљен свети Сава. Да покаже, како је било тешко то истраживање, писац води читаоца кроз трећу свеску путовања тако вратоломним путем, да „Стармали" издази 10., 20 и иоследњег у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишља 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на по године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

ће бити убеђен, како је тешко наћи спалиште светог Саве. Дабоме, да ту не треба тражити системе. У четвртој свесци споменуће се и једна крава, коју је писац путовања видео не у новој Србији но у министарској улици у Б. Примедба на примедбу. Овим се казује да горња примедба не долази у украђену штудију. 1. 1. 18 . . Ако икада изађем на јавност са каквим књижевним покушајем, то ће бити штудија о овоме господину што је муж моје газдарице. То је зацело страшно интересантан човек. За сад не могу да забележим његов лични опис, јер ми друкчије изгледа у јутру а друкчије у вече. Говори немачки онако саотичући се, па се тим језиком споразумевамо. Он је доста уљудан, Јер ми прича све војничке новости. Чини ми се да је још млад, а, чудо је вешт у поступању са женом. Жена му је размажено дете, које језиком уједа, а он се мокира с њом. Он је страшно говорљив, па за ово неколико дана од како се виђам и говорим с њиме, ја знам о његовој жени све што он зна. То се не да лако заборавити, па зато и не бележим. По некад је попустљив према жени, и то онда, кад му не дође интерес из Енглеске банке. Онда је страшно услужан и према жени и према ташти. Своје време проводи корисно. Има некакве врло дугачке састанке и седнице са једним „свештеним лицем", али биће да он седи у кавани, а заклони се иза свештеног лица, јер се на њ лако не удара. То му је пријатељ. Није ни чудо како му није дуго време; он чека да добије овде војничку службу, на коју полаже права по својим заслугама из српско-турског рата — види његова дела у престоници. — Свештено лице помоћи ће му. — 4. 1. 18 . . Моја штована газдарица јако је болесна већ поодавна. Ја сам ту имала прилике да играм „милосрдну сестру", јер се господин зет чешће обратио на мене, да узме кирију у напред. Данас дође моЈа Марија па рече: Ах, сирота госпођа, тако се мучи, бадава сви лекари, она не може да умре; јутрос дође Фрајлајн доктор, па јој даде некакав лек, тако да јој бил) боље — умрла 1е мирно. (Наставиће се.) Најновије књиге, (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради припошље.) Певанија Змај-Јовава Јовановића свеска седма. издаје српска књижара Браће М. Поповића у Н. Саду, Срнска народна задружна штампарија 1880. Дена 65 новч, или 8 гр. дивот-издању, а 40 новч. или 5 гр. издању за народ на обичној белој хартији. Ко се претнлати за цело издање Змајеве певаније, добија још и лену нремију у уздарје.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду. Претнлату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

1ИГ* 1ош се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетна до данас. "ЗВм