Starmali

СТАРМАЛИ" број 18. ЗА 1880.

141

2. Ко је у Новом Саду заљубљен и у кога? Брудер -Јаша је заљубљен у реч „разочарити," јер је у сваком броју „Недељног листа" спомиње по 50 пута. 3. Кад један дописник хвали којега човека, и други дописник тога истог човека грди, којем ваља зеровати. Ономе, који се мање жести. 4. Шта је у Новом Саду неотееано, недељано? „Недељни Лист." 5. Н1та к о ш т а једна мачка ? К о ш т а млека, сира, оланине и т. д. Аб.

Неспоразум при вађењу пасоша. Ч о в е к. Господине, поручио мој син да му извадим пасуш. Па де, молим те, дај га, — ево ти на штемпли. Господин човек. А ди је тво^ син? Чозек. Отишао је чак у Н. — тамо ди се лрави ајзлибан. Господин човек. А шта ради тамо ? Човек. Па шта ће да ради, као сирома човек вуче земљу на колиди, да што заслужи. Господин човек. (Седне да пкше пасош) како се зове твој син? Ч о в е к. Лазар. Господин човек. Презиме? Ч о в е к. Мојсилов. Господин човек. Колко година ? Ч о в е к. Деветнајст би ће му на беле покладе. Господин човек. Каква му коса? Човек. Црна. Господин човек, Очи? Ч о в е к. Граорасте. Господин човек. Нос? Човек. Повелики. Господин човек. Штатура? Човек. Колица. 3.

!! За дивно чудо!! У целом образованом свету важи правило: Бе тог1;и1з пП П131 ћеие! т - јО покојнима или говори добро или нути! Само је код јединих Мађара то правило тумбе натрашке окренуто. Они свакога, без разлике, без изнимке, кад умре зову хулом (ћи11а). До душе, ја никад нисам ни имао намеру да ■се помађарим, ал од како сам то дознао, сад нећу ни поред оног сокака да прођем, у *ком се бркомаз лродаје. Један хрватски финанц.

!шра и Спира. В. и р а. — Јесил читао да је природњак Баур изнашао у неким местима неку подземну воду? Спира. Јесам, ал' ја држим да ће то бити у подрумима. Аб. ћира. — Знаш ли да је забрањена „Застава". Спира. — Знам, дакако, да је забрањена за Босну и Херцеговину, или како веле „Нову Ауст ри ј у". В.ира. — Не, не, то је што старо, али је забрањена и за целу Аустрију? Спира. — Па то би се онда могло узети, да кад је Босна — нова Аустрија, да је и Аустрија — нова Босна. Аб.

У ш т и п ц и. Д Но, хвала богу, једва једанпут се почеше чланови српскога народа уписивати..... Шта у „Матицу"? Не, не, него се у писуј у Срби за чланове мађарског неког „ку нстФерајна' у Пешти! Ко не верује нека се извести у Тителу, Мошорину и т. д .,а плаћасе 30 Фор. Само слога Србина спасава. Српски новци ће да стварају мађарске вештаке! Сретно ! ~|~ј Један рукавичар оглашује у новинама: ж Имам на продају фини гласе рукавица р1еп рага<1е за дочек администратора. Главно стовариште код П. Ј . . . . . . ћа у Пазуву."

о Један вегетаријанац у Т. који је досад млатио само шљиве, јабуке и друго воће, чујемо да се сад бацио и на друга дрва, те је ономад м л а т и о дрво Ц и п р е с у. Опширније други пут, док видимо каква ће плода то млатење донети.

-ј- Један просијак путује по српским варошима и селима у жалосном оделу и побуђује на сажалење овим речима: Уделите мени сиромаку ја сам пострадао и осиромашио; није ми се лађа подавила, није ми пожар кућу и имање стаманио, није ми туча винограде потукла, него сам се три дана бавио у једном земунском хотелу о своме трошку.

Једна госпођица читаједну причуо „Принцу и пауку", како је т. ј. паукоплео паучину, те тако заклонио и сакрио принца, да му је тиме живот избавио. Како свака прича има свога морала, то ће та госпођица рећи: Добро даклем, то онда не треба никад пајати собе!"

□ Један лекар тврди, да са д ањ и нараштај боље уме да чува сзоје здравље и умереније живи,