Starmali

144

,,СТАРМАЛИ" БРОЈ 18. ЗА 1880.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ Н Е В Е Н

ЧИКА ЈОВИН ЛИСТ.

Желио сам и наговестио с«м, да ћу у Веограду покренути лиет за децу иод насловом „Невен". Желио сам да лист иде баш из Београда, а баш то не може да буде. Да би одговорио захтеву закона о штампи, хтео сам да пређем у држављанство српско; — пре два месеца, потраживао сам од дотичне власти у Београду уверење да ћу би ги примљен.до данас га још нисам допио. — ма да су други добили који су то доцније искали. Не остаје ми друго него да лист покренем онде где га покренути могу. Овај мој лист, који ћу ја уређивати, излазиће, у Новом Саду, а издаваоштва примио се г. Арса Пајевић. Ко је уверен да ева наша будућноет лежи у бољем а нлеменитцјем нараштају — тај ће знати вредностж овакога листа. Ја покрећем тај лист, што еам проникнут тим уверењем. Према томе не треба шири програм, — лист ће ее за кратко време еам показати какав је. Толико еамо наглашујем, да „Невен" није еамо за мату, већ и за одраслију децу. Уздам се, надам се, препоручујем и молим, да се ово предузеће прихвати онако, како то заслужује добра воља која га покреће. Молим и књижевнике наше, да ме по могућству са прилозима потпомогну. Чика Стева ми је први обећао, да нсће на „Невен" заборавити. А ви драга дечице, који већ одавно распитујете, за „Чика Јовин лист" притрните се још за месец дана, па ћете га имати. Ја сам му дао име „Невен". А ви сте га крстили „Чика Јовиним листом". Зато сам му и оставио оба наслова, и мој и ваш. У здрављу се скоро видили. ЧИКА ЈОВА (Др. Јован Јовановић.) Ја се са највећим задовољством нримам издавања „Невена" (Чика Јовина листа.) „Невен" ће почети излазити од јула ове године. Излазиће двапут на месец на великом табаку у Формату „Радована". Биће богато илустрацијама украшен. Цена је „Невену" за Аустро-Угарску 4 Фор. за Србију, Дрну Гору и друге српске крајеве 10 динара, а 2 Фор. — односно б динара на по године Да би овај лист допро и до сиромашне деце наше, ма у коме крају, — ми ћемо дићи пожртвовање наше до највеће могућности. Сваки претплатник који из аустро-угарске место 4 Фор. пошље 5. Фор. — Или из Србије ит.д, место 10 динара 1 дукат — има право означити сиромашно дете, коме ће мо ми за тај незнатни вишак слати лист целе године. — Овде би ваљало имати у виду нарочито Горњу Крајину, Босну и Херцеговину. Ко не означи адресу, — ми ћемо слати тамо где држимо да је најнужније. Рукописи нека се шиљу др. Јов. Јовановићу, — за сада у Београд. Претплата штампарији А. Пајевића, као издаваоцу „Невена", Н. Сад, (МеигаЦ) Пријатеље дечије и њихове књиге молимо, да се прихвате скупљања нредплате, од које им уступамо 10°/ о у готовом новцу, или и на десет предплатника један лист бесплатно. Лист никоме на вересију слати не можемо. А у име племените цели, којој тежимо, — молимо публику нашу да нам се што пре и што боље одазове. У Новом Саду на први дан Дуова 1880. АрСЗ Пајевић издавалац „Невена". Умољавамо све српско-хрватске листове да овај оглас макар у изводу саопште својим читаоцима.

РЕД ГИОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. Од 21. Априла (3 маја) 1880. до даље паредбе. Нови Сад-Земун: сваки дан изузимајући фторник у 5 сати по подне. Нови Сад-Тител : средом и недељом у ^5 сати по подне. . Нови Сад-Оршава-Галац: и Рушчук-Носполи: понедељником, четвртком, и суботом '/ 2 5 сати п. подне. Нови Сад-Пешта: сваки дан изузимајући петак 7*11 сати пре подне. Нови Сад, 20. Априла (2. маја) 1880. У П Р А В А.

0ГЛАСИ.

КАСЕ

по наЈновиЈОЈ американскоЈ системи, сигурне од ватре и похаре, из Фабрике ФЕЈЕИКСА БЛАЖИЧЕКА У БЕЧУ, у солидарности и каквоћи израде не устуиају ни једноЈ' до сада нознатој Фабрици, а у цени знатно јеФтиније. Наручбине прима и одиравља госн. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, БагепћоГ, код кога се могу мустре видити и цене сазнати.

Ш тампарија А. пајевића у Н овоме С аду 1880.