Starmali

188

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 24. 2А 1880.

Допуна новог речника. (Испрпвљеном у логичном смислу) Наставник. (Писац овога речника, — јер је днако наставља). Уранија. (Тако се зове код нас онај дан, кад ће да се перу кошуље). Котлокрпа. (Крпа, којом се котао пере). Бојар. (Човек, који продаје боје). Пеленаш. (Мало дете). Вукодлаци. (Људи, кад се у крчми почупају). Топлица. (Нос, — нарочито онда, кад има кијавицу). Купице. (Бугарске калуђерице). Канталуп. (Кад кога лупе кантом у леђа). Контумација. (Кад Маца добије кокту). Аномалија. (Анино мало дете). Потомак, (Г. 3). Глибонски). Јакобинци. (Ружик, Тоша Јовановик, Цветић и др.). • Гаранција. (Бабиње, јер онда је обичај, да се гари). К л а н а ц. (Овца или крава за клање). Кадија, (Попа или ђакон). Драгоман. (Ко остави своју љубазницу). Глобус. (Који глоби људе). Појета. (Изелица). II с и х и ч н о. (Керећи). Туриста. (Ко носи србијанске чакшире). Утопија. (Место, где се ко удавио). Лојално. (Од лоја). Локал. (Место, где се — пије). М е ди ј у м. (Кошница). Метропола. (Пола метера). Механик. (Бирташ). Окупација (Илиџа). 0 р а т о р. (Човек, који оре). 0 п е р а. (Праља). Журналиста. (ТелеграФСка депеша). Л а в и н а. (Велики лав). Музеум. (Где се музу краве или овце). Визитација. (Посета). Патенти. (Страдалници). И-гли-гил.

Аналогисање. Љубити је слободно; ипак заповест вели: не п р е љ у б и ! Ми настављамо у томе смислу. Кувати и варити слободноје; али ипак затоне превари (ближњега свог!). С а д и т и је слободно; али ипак зато н е п р есади (туђ језик у нашу цркву, бечкеречки прото!) Ж и в и т и је слободно; али ипак зато не п р еж и в и (добро име своје, српски новелисто !) В и д и т и је слободно; али зато ипак не п р евиди (аозив на претплату, читаоче Стармалов!) Пунити је слободно; али ипак не препуни (меру стрпења нашег, јеврејска журналистико).

Ноћити је сдободно; али ииак зато не преноћи (оче Н., тамо, ди ти није место). Парирати је слободно; ала ипак зато не препарирај (Србе, да буду туђ залогај, несретни сине!) Диковати је слободно; али ипак не иредикуј (Србима у алмашкој цркви, да се одреку свога уверења, оче архимандрите !) Точити је слободно; али ипак зато не преточи (путуњу воде у буре вина, драги крчмару !) Чути је слободно; али ипак зато не пречуј (кад те зову, да се упишеш за члана Матице, негдашњи питомче Текелнјн!) Посити је слободно; али зато инак не преноси (гласове, сека Јуло и баба Ано!) Писати је слободно; али зато не преписуј (имање своје на женино име, док не исплатиш своје дугове, поштени трговче!) Корачати је слободно; — али ипак зато не прекорачи (туђе границе, да не би други твоје прекорачио!) Апсолон.

Старе новости. На д р у м у од Луксусопола до Банкротодола о" пажа се тако жив пасаж, да ће нужно бити поред дојакошњега друма направити још један друм; и та оба друма зваће се: „Д ру м- д р у м !* * * * Доктори су дошли до тога искуства, да је много лакше споразумети се са бабицама, него са бабетинама. * * * Многи Чивути само зато дају људима предујам, да их могу лакше добавити у јаму. * * * За време Бахове системе држало се, да је довољно сигурности, кад се људима запуше уста; — уставни слободоумници коракнули су један корак наиред и држе, да то није доста, него да им треба ишчупати и језик. * * * За људе, којима пише у рожданику, да ће се удавити, најбоље је, да буду дописници ,,Лојда" и других Пештанских и Бечких новина, јер — у л ажи је плитко дно. * * * Искусило се, да се неке болести врло добро лече салитром. (То су оне болести, које су се досада лечиле са холбом иса сајтљицима). * * * Неки пријатељи потказали су, да у околини „Стармалог" има нека конспирација. Доказало се, да заиста има, и го не само конепирација, већ и конћирација.

Циркулус вициозус, Наш песник Стерија Поповић вели: „Тражиш слободу, наћи ћеш у гробу." А ди ћу наћи гроб? У неслободи. б.