Starmali

211

тричног осветлења и не предбројава се ни на какав забаван ни поучан лист. Б-утати. — У нашим женским школама учи се читати лекција, учи се говорити добрим језиком, учи се рачунати на табли и без табле, из главе и без главе, само би још ваљало да се учи и ћ у т а т и. Б.а ћу. — На „политичним басамацима" у Новом Саду увек се та тема претреса („В.а ћу в .) ћумез, — Турска реч, мора бити да значи рибња пијаца. Аб.

Т р е ћ. и н а. Раја оре, Раја сеје, Раја копа, Раја коси. Раја знојем све залива, А трећину ага носи. Измучене кости шкрипе. Тужне, гладае, болне Раје. Ал кад дође да се бере, — А трећина агина је. Чим зажути класак жита, Тешких мука дарак нови, Ту се ага први створи, Да трећину преполови. Ево хрпе овса, ражи, Колика је, толика је! — Ну већ ага оком мери, Што он каже трећина је. Радују се деца воћу Радују се старци вину А пусто им радовање. — От'шла пола у трећину! Иде зима, дуга зима, А зимница? — јадна-ли је! Колко хоће ага с т р е Љ и, — Данас лакше него прије. Хајде аго, кад је тако, И даље се мало маши! Узми аго, кад је тако И трећину суза наши! Узми и то па да видиш Како-ли је тужној Раји! — Ал су сузе наше горке, Нико неће, — не треба и - . . Бошњак.

Баба Љуба. Стару баба Љубу На рочиште звали, — Па се покајали

Кад је стала торокати Згледнуше се адвокати; Као да Ј9 навијена, Клепеће јој брада, То се з;>ве швада! Судац једну, — баба сто. Наопако, шта је то?! Судац руком маше стој Баба тера посо свој; И како се захукала, Чини ми се не би стала До мрклога мрака, Стара чегртаљка. Судац се ражљути Што неће да ћути, Продрмуса звонце Па на ноге скочи: ,,Сад језик за зубе, Ил ћеш грдно проћи! А на то се насмејала Стара баба Љуба: „Опроститс, господине, Ал — ја немам зуба." Ј,

Нешто из општег земљописа, 11» Кутнер-Мајеру иоиунио „ Стармали VII. Т7РСКА ЦАРЕВИНА. (заједзо са сздањим и оним аровинцијама, које су цре стајале под турским господарством). Нема 5180 □ мрм. са 12 милиона становника. него много више — јер сама наша драга домовина Угарска има 2694 О мрм. са 15 милиона становника. Даклем и то је ваљало урачунати, кад се већ хоће да се Турска царевина ^велича на рачун независности других држава. Зато, ако хоћемо да наша деца уче земљопис онако, како што јесте, најбоље је, да нам школске књиге не пишу ни Кутнери ни Мајери, већ да их пишемо м и с а м и.

Допуна речнику иснрапљеном у логичном смиелу. Уставност — по помрчини. Последња пошта — пратња мртваца. Велимир — полиција. Тестера — мелшпајз. Кијавица. — затворен и оолобођен уредник шаљивог листа. Д и в и т —- чудо. Зграда — топови. Аб.

*