Starmali

272

„СТАРМАЛИ " БРОЈ 34. ЗА 1880.

За деду и за одраеде. БАДЊАЕ, дарак доброј деци од чика Стеве са сдлкама . ф . —.25 „РАДОВАН", 4 свеске у лепим тврдим корицама ... $ 1 _ НАЈВАЖНИЈИ ПРОНАЛАСЦИ у XIX. ВЕКУ. Наиисао С. В. ' ' ' ПоповиИ, са 45 слика, у тврдим корицама . . . . ф. 1. ЕНОХ АРДЕН од Теписна, пре^од Змај-Јовапа ЈовановиКа ', ф . —.50 НАРОДНИ ЛЕЧНИК од Дра. М. ЈовановиКа, 4 свеске у лепим тврдим корицама „ЗА СЛОБОДУ", црте из Херцеговачко-Црпогорских бојева ф . —.60 ИЗ СРПСКОГА ЖИВОТА. Приповетке Ст. В. ПоповиЕа . . 1, ЗДРАВЉЕ и НАПРЕДАК НАШЕ ДЕЦЕ од Др. М. ЈовановиКа Батута . . ф . — 60 0 ТЕЛЕСНОМ ОДГАЈИВАЊУ ДЕЦЕ. Од Др. Радм. ЛазаревиКа ф . -.20 ђИМНАСТИЧКЕ ИГРЕ СА СЛИКАМА од I/ Глибонскога . ф. 1,РЕВИЗОР. Од Н. Гогоља —.50 „ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА" 7 свезака у мек. повезу. ф. 3. >. „ „ „ „ „ тврдом „ ф. 4.„ИОВИНА" I и II роман И. Тургењева #. 1.40 ПОЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА. 7 свезака у тврдом повезу ф . 3.50 Ко на више поручи ових књига добије 25 — 35 0, о рабат према количини наручбине, које ваља упућивати Накладној штампарији А. Пајевића З 7 " Оа,дз7-_

Још се 1^02к:е добити

„ОРАО"

ВЕЛНКИ ИЛУСТРОВАПИ КАЛЕПДАР ЗА 1881. ГОД. Цена 50 новчића или I динар. Наручбине из Србије ваља упућивати књижари В. Валожића у Београду, из осталих крајева подписатој штампарији. ВвВГ*" Ко наручи за готов новад или на распродају у више примерака ових календара добија према количини наручбине највећи рабат. Накладна штампарија А. Пајевића у Новом Саду.

Предат је у штампу и за кратко време изпћи ће у накладној књижари Луке Јоцића и Друга:

ИСТИНА И ПОЕЗИЈА. Приповетка дра Јована Суботића. Уверени смо, да ће се пошт. публика наша обрадовати вести, да је уважени српоки књижевиик др. 3. Суботић наставио и довршио свога „КАЛУ1)ЕРА", који је г. 1874, заи чет у „Тавору", и о великим интересом читат^ но у оно доба немогаше г. писац да доврши својега дела због сеобе своје из Н. Сада. Сада је пак прииоветка ова довршена и у велико се штампа, и изићи ће у потписаној наклади. Приповетка има ове одељке : 1. Бад у манастиру. 2. Калуђерски суд. 3. Код адвоката. 4. Екецелендија. 5. Дворска комисија. 6. Мало рачуна. 7. Распуће. 8. Бепв ех шасћша. 9. Нов човек 10. Настојатељ дипломат. 11. Тетка и нећака. 12. Непик како се хоће, него како је суђено. 13. Настојатељ кесеција. 14, Дух у гостинској соби. 15. Настојатељ крпа. 16. Многа љета уз румску банду. 17. Митрополит Стратимировић. 18 Митрополит Станковић. 19. Мапастирска слава, 20. Вечити наместник. 21. Противници на умору. 22. Тестамента сестре 23. Прости калуђер и патријарх. 24. Где је сад Теофан ? Дело ово иије само нроста приповест једног догађаја, него слика целе једне стране народног живота. Приповетка је већ у штампи, изнеће до 15 штампаних табака а стаје 80 новч, При већим наручбинама за готов новац дајемо 25 проц. рабата. Каиасара Дуке Јоцића и др. у Н. Саду.

ЕКОНОМСКИ лист „ПРИВРЕД А" излази сваког 1-вог и 15-ог дана у месецу, на Формату највеће 8-не читав табак, а цена му јо за АустроУгарску 80 новч. за 3 месеца, 1 $ор. за 4 месеца, 1 Фор. 50 новч. на пола године; за Србију и друге крајеве пак стоји лист 9 динара за целу годину или 3 динара на 4 месеца. На овоме листу раде стално припознати књижевници и отлични стручњаци наши: Г. Игњат В. Бурјан главни надзорник српских народних црквених добара као уредник за све пољско-привредне струке; г. проФесор Јован ЖивановтЉ, као уредник за пчеларство | Г. др. ђорђе Натошевић као главни сарадник за воћарство | г. Стеван Симововић, културни саветник као главни сарадник за ВИНОГрадаретвО г. Јован К. Борјановић управитељ „Геданке" као главни сарадник за вртарСТВО. Све што се тиче уређивања листа шиље се на адресу проФ. Јована Живановића у Срем. Карловце. Претплата и све што се твче администрације листа шаље се потписаној накладној штампарији. Умољавамо поједине родољубе, народне свештенике и учитеље да препоруче лист и да купе претплату. За труд њихов уступамо им уз захвалност нашу 10»/ о од претплате. Накладна штампарија А. Пајеви&а у Новоме Саду. РЕД МОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАР0БР0ДА. Од 30. (18. новембра) 1880 до даље наредбе. Нови Сад-Земун : понедељником и суботом у •/Д сат п. п. Нови Сад-Оршава: понедељниЕОм и четвртком у сат по подне. Нови Сад-Тител : средом и недељом у 1 сат по подне. Нови Сад-Брод : нетвртком у \1 с. п. п. Нови Сад-Пешта : средом и суботом ^5 сата по подне. Нови Сад, 30. (18.) новембра 1880. У П Р А В А.

КАСЕ

но најновијој американској системи, сигурне од ватре и похаре, из Фабрике ФЕЛИКСА БДАЖИЧЕКА У БЕЧУ, у солидарности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада иознатој Фабрици а у цени знатно јеФтиније. Наручбине прима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, БагепћоГ, код кога се могу мустре видити и цене сазнати.

Ш тампарија А. И ајевива у Н овоме С аду 1880.