Starmali

„СТАРАЛИ" БРОЈ 35. ЗА 1880.

ће : 1) разумљпво иаписане чланке из свију грана науке, 2) оригиналне и иреведене романе, приповетке, драме, црте и песме, 3) историјске и књижевно-критичке расправе, 4) преглед друштвеног и економског живота у Србији и на страни, 5) преглед нових појава у науци и чланке по примени науке и научнпх нроналазака на живот, 6) кн>ижевни и позоришни преглед, 7) књижевне белешке и белешке о кретању ђака овде и на страни, и о стању српских и словенских ђачких дружина, 8) библиограФију. Цена ће му бити за Србију : на годину 8 динара, на по године 4 дин., а на три месеца 2 динара; за све друге земље 4 Фор., на по године 2 Фор., а на три месеца 1 Фор. Претплату ваља слати Управи задруасне штампарије, а писма и рукописе Уредништву „Побратимства." Како опстанак нашег листа стоји једино до одзива публике што чита, мп је овим позивамо на што обилнију претплату, а проФесоре, ђаке, учитеље п свећенике нарочито молимо за ревносно заузимање око скупљања претплатника. Свакоие ћемо скуљачу, који нам пошље 10 претплатника, радо дати лист забадава. Одговорни уредник У име дружине „Побратимства" Јован Аћимовић. Редакциони одбор. Позив на претнлату НАРОДНИ ЛЕЧНИК г2Ј^Р- Милана Тованови-ћа, ГОДИНА ДРУГА. Колико вреде читалачкој публици и у оиште књижевности нашој изашле четири књиге „Народног Лечника" у минулој првој години његовој — остављамо да пресуде они који су за то спремни и на то позвани. Пред њима леже наштампане четири свесчице, које чекају о с у д у или п о х в а л у. Наше је приватно уверење да смо у овим књижицама дали читалачкој публици здраве хранеу виду поучних чланака, које пише један од најзнатнијих наших књижевника у овој струци. Али на жалост морамо се горко пожалити на читалачку публику, која се са цигло двадесет претплатника из целога српства одазвала на ово, по нашем уверењу, за народ корисно подузеће. Ми нећемо да испитујемо узроке томе немару, него смо ево вољни и даље продужити издавање тих поучних и корисних књижица ,,Народног Лечника", ако нам се читалачка публика овога пута топлије и својскије одзове. Иначе сматраћемо да јој нису нужне ове књиге и престаћемо их даље издавати, тражећи бар за себе кориснија посла од овога. ,,Народни Лечник" излази свака три месеца у књизи од 64 стране, а цена му ]е за све 4 књиге само 1 Фор., поједина књига стоји 30 новч. Ко се са 1 Фор. предплати на све четири књиге, шаљемо исте како која изађе о нашем трошку. Претплату за ,,Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Манголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи српских књига у нашим

мањим и већим местима, које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јефтине књижице. За тај иосао ми им осим своје захвале уступамо радо 10°/ о од скупљене предплате. У Новом Саду 20. Децембра 1880. Штампарија А. Пајевића, Наклада „Народног Лечника". ЕКОНОМСКИ ЛИСТ „П Р И В Р Е Д А" излази сваког 1-вог и 15-ог дана у месецу, на Формату највеће 8-не читав табак, а цена му је за Аустро Угарску 80 новч. за 3 месеца, 1 Фор. за 4 месеца, 1 Фор. 50 новч. на пола године; за Србију и друге крајеве пак стоји лист 9 динара за целу годину или 3 динара на 4 месеца. На овоме листу раде стално припознати књижевници и отлични стручњаци наши: Г. Игњат В. Бурјан главни надзорник српских народних црквених добара као уредник за све пољско-привредне струке; г. проФесор Јован Живановић, као уредник за пчеларство ; г. др. ђорђе Натошевић као главни сарадник за вођарство ; г. Стеван Симоновић, културни саветник као главни сарадник за ВИНОградарСТВО г. Јован К. Борјановић управитељ ,Геданке" као главни сарадник за вртарСТВО. Све што се тиче уређивања листа шиље се на адресу проФ. Јована Живановића у Срем. Карловце. Претплата и све што се тиче администрације листа шаље се потписаној накладној штампарији. Умољавамо поједине родољубе, народне свештенике и учитеље да препоруче лист и да купе претплату. За труд њихов уступамо им уз захвалност нашу 10<>/ о од претплате. Накладна штампарија А. Пајеви&а у Новоме Саду.

За децу и за одрасле.

БАДЊАК, дараЕ доброј деци од чика Стеве са сликама . ф. —.25 „РАДОВАН", 4 свеске у лепим тврдим корицама . . . . ф. 1. НАЈВАЖШ1ЈИ НРОНАЛАСЦН у XIX. ВЕЕУ. Написао С. В. НоиовиЕ, са 45 сдика, у тврдим корицама . . . . ф- 1.ЕН05 АРДЕН од Тенисиа, превод Змај-Јована ЈовановиКа . ф . —.50 НАРОДНИ ДЕЧНИК од Дра. М. ЈовановиКа, 4 свеске у депим тврдим корицама . ф. 1.„ЗА СЛОБОДУ", црте из Херцеговачко-Црногорских бојева ф. —.60 ИЗ СРИСК0ГА ЖИВ0ТА. Пршговетке Ст. В. ИоповиЕа . . в. 1.ЗДРАВЉЕ и НАНРЕДАК НАШЕ ДЕЦЕ од Др. М. ЈовановиПа Батута ф . —.60 0 ТЕЛЕСН0М ОДГАЈИВАЊУ ДЕЦЕ. Од Др. Радм. ЛазаревиНа ф . —.20 ^ИМНАСТИЧКЕ ИГРЕ СА СЛИКАМА од 1). Глибонскога . ф. 1.РЕВИЗОР. Од Н. Гогоља ф . —.50 „ИЛУСТРОВАНА РАТНА КР0НИКА" 7 свезака у мек. повезу. ф. 3.„ „ »тврдон „ ф. 4.„Н0ВИНА" i и II ромап И. Тургењева ф. 1.40 И0ЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА. 7 свезака у тврдои повезу ф . 8.50 Ко на више поручи ових књига добије 25 — 35 0, о рабат према количини наручбине, које ваља упућивати Накладној штампарији А. Пајевнћа З 7 * Оа-дзг.

Штампарија А. Цајеви6а у Новоме Саду 1880.