Starmali

„Стармали" излазл трипут месечно. Годишња дена 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 <к За Црну Гору и друге крајеве 10, — 5, — 2'/. 2 динара. — Власник н одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиКау НовомСаду. — Рукониси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуаиоучс, XVI«;п II. Рга^ег.ч^газзе 67. — Претплата и ове, што се тиче администрапи.је. штампарији А. ИајевиИа у Новом Оаду.

Нађите ми.,, Нађите ми једвог миша, Ма у коме света крају, Ког је мајка одгурнула Да га мачке — васаитају. Нађите ми једну муву, Која памти таких брука Да ју отац, да ју мајка Слали у „лер" код паука. Нађите ми једно зече Било горе, било доле Ко је отац, мајка-л' шаље Да му хрти мозак соле. Нађите ми то голупче, Које ,ј' икад слала мати: Иди, чедо у јастребе, Они ће те васпитати. Нађите ми једну овцу, — Овца ј' барем ћуди млаке, Која ј' слала јагње своје На науке у курјаке. Нађите ми где кокошку, — Доста ми је једна сама, Која ј" слала пилад своју У клостере лисицама. Та један ми пример дајте Да је зверка тако крута, И ја ћу вам рећи хвала Четрдесет и два пута. Бамбуе.

Шетња по Новом Оаду. БХУИ. Доле м а с к у! Доле образину! Прошле су месојеђе, настао је велики п о с т. Сад је дакле наступило време, кад ваља м а с к е с лица скидати. Боже мој, како човек са свим друкчији изгледа, кад с отвореним, голим образом пред нама стоји. Онај, који је још синоћ био Бизмарк са три длаке на глави, моноклом у очима и великим обрвама, данас сав чупав седи на клупици и шије чизме; онај, штј је синоћ био неки дипломата и тајно потписивао неке адресе и тужбе, сад кад му је.маека скинута седи сам у својој соби и пије Футошког шилера; онај, који је јуче ишао по сокаци на коњу са ђенералским тророгим клобуком, ено га данас где тестери дрва и тестериће две недеље дана, док не намири трошак, што га је имао око свога костима и ларве; она што је обучена била синоћ као шпањолска краљица мора данас да риба и Јучерање и данашње прљаве судове; она амазонка, што је синоћ онако гордо око себе „взор" свој бацала и са стрелом у очима и о рамену поносито по позоришној нашој дворани шетала, данас пере басамаке и паје собу; синоћњега Амора цитирају данас у полицију, што је ранио не само нечије срце, него и Флашом нечију главу раскрвавио ; јучерањи цар Душан продаје данас по вароши переце — три нове пар — које су међутим тако тврде, као да су заИћта Цб Душанова доба; онај, што је синоћ као цар Вилхелмо заповедао милијонима и данас ено седи на највишем месту на колима и држи узде — не владарске — него кочијашке; синоћње Ц в е тдевојче, што је по дворани цвеће раздавало, данас стоји на капији, где јој неко Сабља-момче кур прави и кокицама је части; многа синоћња Венера, која је на маскнбалу ц е п а л а срца, данас је ено, где ц е п а дрва код коморе, и т. д.