Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 6. ЗА 1881.

43

научити како ћемо да постанемо ,ноб л", и ја сам из н>е већ много што-шта научио. Тако н. пр. да после ручка не ваља више казати „на здравље." („Отм. свет" стр. 59); ал и јесте то просто и непаметно, желети човоку, да му јело прија здрављу! Даље може свака госнођица научити правити „ комплименат" по овом упутству: „при том се држе (госпођице) управо и само ногама у трећој позицији и повлачењем десне ноге савију колено колико је нужно. Такав поклон изгледа врло лепо, ако се направи грацијозно" (Отм. свет. стр 25); госпођице, маните се даклем српског „Помоз бог", »Срећан дан" и »Добро јутро и вече", него оставите плетиво и шав, па читајте 25-ту страну ^Отменог света"; научио сам и то, како „отмен човек" ваља да се одева: „Отмен човек. познаје се обично већ по оделу: Фина чоха (сукно), чисте беле маншете и кошуље (шарене само у неглижеу) добре рукавице и лаковане ципеле, то све чини, као што чепгће помињасмо, мушку тоалету елегантном и т. д, („Отмен свет, стр. 73); тако се дакле носи ко овски јуначе, на ћеш далеко дотерати! Па онда да видите, како женске учи како ће се Фризирати! Међу осталим вели: „неуредна Фризура прави увек ружан утисак и игра не треба да науди коси. Већ маленкост каква може да измене лице и да шкоди лепоти. Где је чело врло високо, треба га скратити к у д р ама или витицама, дугачке уши могу ое врло лако скрити косом (је ли пробао г. саветодавац?) а мршав врат може се сасвим добро заклонити дугачким кудрама или тракама, које се вешто наместе у косу и т. д. („Отм. свет стр. 73.)" П едагог дакле учи наше женске „швиндловати" а „Школски лист" препоручује ову патријотску књигу! Још и ово чујте драги читаоци, па онда ћу вас поштедити „—има једно оредство, да се женскиње спасе од невољна (вш) играча. Позове ли је такав, онда му може одговорити: „врло ми је жао али сам већ ангажована за све игре, које смем да играм". Ако је за ту игру нико други не ангажује, па јој она то пребаци, може се изговорити, да је баш то била једна од оних игара, кад је хтела да се одмори, као што су јој родитељи пре обећали" (,,Отм. свет" стр. 49—50). Овде се девојче учи швиндловати и лагати и жалост је, што то чини учитељ, а чудо ми је што ту књигу превоРУ ч УЈе — »Школски лист", а издаје ју она књижара, која је толике корисне шкШгске и друге књиге издала и издаје! Ал пардон господо моја! Како сам повео реч о промени, то сам се забунио, те сам и ја промен у о" „Стармалог" са неким другим педагошким листом; заборавио сам да пипгем за „Стармалог", иначе не би стрпељивог читаоца мучио цитатима из ово „отмене" књиге, која је пуна таквих ствари, и ко би хтео све своје примедбе на „Отмен свет" рећи, морао би написати нову књигу, коју би могао назвати „Прост свет." Аб.

П р о л е ћ е. Први знаци пролећа већ су ту: — Нови Сад је већ пун регрута. — На Фирмаиа се мењају имеаа. — Лађе нам већ доносе од горе богиње и диФтеритисе. — Отварају се нови бирцузи. — Српским листовима одузима се пост-деби: — Румљани мењају учитеље. — Изишао опет један број „С е љак а". — У Новом Саду чула се опет једна предика — Вода топи њиве и села. — Број се просијака умножава. — Тестераши спуштају цене. —- 1)аци се играју лонга-мете и из кола кучке. — У мађарским новинама излази Кошутово писмо. — У Футогу су већ почели убијати људе. — Влато у новосатској променади већ се почиње да гази. — Собе прокисавају. — Фењери се већ више не пале. — Адвокати се устумарали. — Шуме, које су нас зимус грејале, сад се већ почињу спремати да нас на лето х л а д е. — Апотекари почињу у дућану зевати. — Госпе штудирају „Базар". — Епархијске се скупштине не сазивају. — Ласте и екзекутори већ се почињу појављивати. Аб.

Нешто налик на загонетку. Иш'о у ветром куд је знао, Тумарао. Можда није вол'о пасти, — Ал је пао. И брзо се разблатио, —- Јао, ја< ■! Згазили га, згњечили га — Ником жао. „Та о коме ти то збориш?" — Ја о снегу зборим лањском. „А ја мишљах, бог и душа, Ти говориш о Бељанском." — Па свеједно, и снег лањски Био је бељански. Лала Госпођинчанин.

Њ у т н. Славни астроном Њутн био је јако расејан, Он је имао мачку, коју је јако волео. Он даде у вратима своје собе изрезати рупу, да се може мачка провлачити, а кад му је мачка омацила три мачета а Њутн дадејош три мање рупе у вратимаизрезати, да се и мачићи могу провлачити. *