Starmali

„стлгмлли" број 9. зд 1881.

67

лога"; опрости, читаоче, можда неће баш дуго зли д у с и на земљи владати, можда ће наше очи и веселије гледати, па онда нећемо тако дрним словима писати — ено практични американци већ су измислили здравију боју за очи, свежу зелену, а у Италији излазе једне новине светлим словима, која се и у помрчини могу да читају. Аб.

У очи првог априла. Сутра је најсретнији дан по нас, јер сутра су све лажи истините, све немогућности могуће, све што је дрно сутра &е бити бело, све што је нејасно сутра постаје јасно, једном речи, сутра је дан среће по људство, јер је дан варања, дан илузија. Сутра човек постаје слободан, све му је слободно веровати. Сутра ће све бити цела истина и могуће. На пример: — Кад ће Србија имати берићета од Бонтутовог уговора ? = Сутра! — Кад ће се наше владике заузети да уздрже православни народ у Беловару и околини од прелаза у унијате ? =' Сутра! — Кад ће солгабиров Николић бити у Шајкашкој изабран за посланика ? == Сутра ! — Кад ће Мађари испунити праведне жеље српске ? = Сутра! — Кад ће народ наш престати веровати у Маријацелске капљице, бонбоне од боквице, каву од смокава и у чивутске вухерере ? = Сутра! — Кад ће српска уредништва славити 10.000дитог претплатника ? = Сутра! — Кад ће Новосађани добити гас-белајхтунг ?*) = Сутра! — Кад ће Госпођинчани добити Србина доктора, или бар човека који зна српски? = Сутра! —• Кад ће пароброд стићи па време по тариФИ у Нови Сад ? = Сутра! — Кад ће ступити Рацковићев фонд у Кикинди и Пуљевићева штипендија у Иригу у живот ? = Сутра! — Кад ће београдске социјалисте казати: ми смо сада са стањем ствари потнуно задовољни ? = Сутра! — Кад ћемо чути у Новом Саду лепу предику ? = Сутра! — Кад ћемо почети у Аустро-Угарској пушити добар а јеФтин дуван ? = Сутра! *) Па мени се чапи да већ имају г а с - белајхтунг јер се Фењери врло брзо гасе. Слагач.

И као год што се првог аарила шиљу мнјги у апотеку, да донесу од комарца масти, рачије крви, зејтина од шљунка, црвен барјак од зелене свиле и друге немогућности, тако ће сад многи веровати и у оне ствари, које су апсурдне и немогуће, те ће многи ићи да траже: богатог српског уредника, учтивог социјалисту, популарног солгабирова, ученог калуђера, мутавог адвоката, кројача, који држи реч, благодарног штипендисту, скромнога уметника, Швабу гајдаша, Чивутина бостанџију, Србина машинисту, Хрвата босанца, ,,плебаноша" са библиотеком, Бечејкињу, која се не карта, и т. д. Наравно да је то све само априлска шала, јер такве се ствари не могу нигде наћи. Новине славе први април, као свога пат р о н а, који им и иначе преко године диктира н овости у перо, с тога се све новине радују првоме априлу, можда случајно и због тога, што тога дана почиње уједно и — претплата нанову четврт.

Епиграми (шта-ли су!) I. Псовач. А. Зашт' наш солга увек п с у ј е ? То ми кажи, брато. Б. Па нека га, нека, п с у ј е То је тако дато, II. Разна мнења. Купила је Стака Фину Плаву свилу за хаљину; Још се вајка мужу Стака Да је свила здраво лака. — Муж се кроз плач смешка: „Ал мени је тешка!" III. Стари оџаклија. (По немачком) А. Веруј старом оџаклији, Мој је оџак најстарији, Веруј ми по души! Б. Како не бих веровао! "Чим га видех т<" сам знао, — Скоро да сеадруши. -0 IV. Вегетариј анац. Пит'о неко свог пријана, Вегетаријана: Што је на том злом времену Оставио своју жену? Он се на то стреса: „Нек иде до беса, Била је од меса. За мене је каква р . . . . Од пасуља и пиринча."