Starmali

„стармали* број 9.

ЗА 1881.

69

П у с л и ц е. Опет нов проналазак! Неко је изумео и већ прави електричне мамузе; томе се у Пешти здраво радују, — шта више, надају се да, ће тај исти вештак скоро изумети и магаетичан бркомаз.

У Пешти се плету нове мреже. — У прочем, те мреже можемо одобрити, јер су само телеФонске — а добро је да Пештанци чују шта се и мало да ЈБО ГОВОрИ. Јаша Игњатовић опет је сковао две нове речи, које се до сада никад нигде нису чуле : „Српски Шовинизам." Тоје једано, што је брудер од Мађара узео и своме народу поклонио.

Шиђани чекају да им учитељ још само двојици деце главе разбије, па ће онда рећи : е хвала богу, сад је тек шест!

Електрична светлоет при жељезницама. Ових дана пробали су у Енглеској да употребе електричну светлост при жељезницама. Успех је ] био такав да не може бољи бити. Ова је светлост на 500 метера унапред осветљивала пут, којим вдак иде. Кажу, да ће то много допринети бољој сигурности при путовању на жељезници. Ала је то штета, што се електрична светлост не употребљава и при расправама о жељезничком уговору, па да се на једно 50 година унапред осветли пут, којим се полази, то би још много више допринело сигурности земаља и народа, који жељезнице морају да граде. (Новине не кажу ко је увео ту светлост жељезница, — али Бонту јамачно није.) Ст.

Леп одговор. Неког ђака запита проФесор : — Шта знаш о смрти Наполеоновој ? — Ништа друго, — одговори упптани — него, да је 1821 г. умро а мртво му тело 1814 Французи у Париз пренеше. — Боље би било, да и то незнаш, — рече му на то проФесор. Један—Два УскиселиКе се. Неки је господичић седео у гостионици и пио пива. Но наједаред га нестане и пиво оста неплаћено. Кад га је после тога гостионичар у елегантном оделу, по најновијем укусу обучена видео, рече му: „Господине. Овде стоје још ваше три чаше пива „ „Попијте их, јер ће се иначе укиселити," одговори господичић и пожури се да покупи чувства. Један—два.

У Ш Т И П Ц И. У Новом Саду осванули плакати овдашње, „либералне" мађарске странке „Тиса Калман, посланик новосадски". Та већ ми смо навикнути да где је „Тиса", ту и — плакати. * * * А »Нед. лист" позива у бр. 11. на претплату, те вели „да не би се лист због задоцнења закаснио". А. зар има које „закашњење", које није „због задоцнења"? * * * ! „Нед. лист* (бр. 11.) вели: „Наводнења местимице у мољавај у се, ал'опет на другим странама — вода још расте". — Не помаже ту умољавање, него треба за времена министарство да се постарало за добре долме! Аб.

Из породичног живота. Чим је окусио прву кашику супе, а у њему се отвори нека сатирична жила: „Жено" — рече он „ако ти будеш од сада сваки дан супу овако солила, онда моја цела плата, неће бити довољна ни на саму со !" — Жена, као жена, шта ће друго, него удари у плач: „Ти се мојој супи ругаш, — чекај само, док ја умрем, какву ћеш онда супу јести! а и т. д. — У то се отворише врата и уђе веле мудра госпођица мамица, односно пуница. „А шта је то, децо ? ви се канда опет кошкате ! Јамачно си опет ти крива, драга ћери моја!" „Ја не знам које крив, само знам да моме мужу не могу никако да угодим. Ево сад се већ и мојој супи руга!" Пувица бајаги непристрасна, замотажаоку своју у фини каламбур, и рече: „Пак! ? Па шта је то ако се он твојој супи руга? на то он има пуна права, — та он је твој супруг." Нравоученије. Није добро кад жена супу пресоли. Још је горе, кад муж на то приметбе прави. А најгоре је, кад ко има Фину и велемудру пуницу. Нотаријус. Сведоџба. коју ноп Јоја сам себи пздаје, (наравно, у .,Тјрском Народу") „Моја је гдавна улога у томе, д а таким народњачким поповима као што је Моловић и његовој вандрокашкој клики рогове сузбијам и у јавним зборовима шамаре дајем. У томе највеће задовољетво надазим, и од срца се радујем, кад ми се да прилика, да то учинити могу." — ЈрзГззппа уегва. БеаФерим! Оџа Јоја ! да дичне главне улоге! да красна задовољетва ! — Благо општини, која те има! — Сад разумемо какву подобајет бити свештенику, ако хоће да добије високоблаговолење њиовог Анђелбандија.