Starmali

104

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 13. ЗА 1881.

Телеграфски де пешке. (Бивши министар Радивој, данашњем министру Милутину.) Берујте ми, да сам ја мисдио, е је какав смртаи слутај задесио г. Бонтуа и његов уговор, кад сам чуо да сте изволели тајну наредбу издати, да се о љима, баш као о мртвима, не сме говорити шћП гннј ћепе. У нрочем мени је веома мило, и диним се тиме, што се ваша напредност влада сасвим по мојим начелима.

Књпга ће изнетп б штампаних табака, а цена јој је 40 нов. или 1 динар. Г. Г. скупљачима претплате дајем на 10 књига једну на дар ; а претплату, молим да ми пошљу у напред. У Карловц} т , (у Хрватекој) 2. Маја 1881. Владимир Краеић. српски учитељ.

Нр о р п м О м П

<4

Молимо све дојакошње претплатнике наше — који још нису претплатили за Април — Јуни о. г. — нека изволе што пре послати 1 ф , да им се непрекида шиљање листа. Такођер молимо и сву господу скупљаче наше у појединим местима, да се својски као и до сад оаузму те покупе заосталу претплату, како би се свуда бар дојакошњи број претплатиика одржати могао, шт > је таман за опстана-е листа нуждан, а за њихов труд уз нашу захвалу, уступамо им радо 10°/ о од готовог новца. НАНЛАДА „СТАРМАЛОГ" Р~ЕД ЈТл^ГвТГд^Е путнипароб. П0- *' г ^Јч чињући од 1. Априла до | 15. Октобра. ИЗ НОВОГ САДА у ВУДИМ-ПЕШТУ : сваки дан (изузев петак) у "411 сати пре п. ИЗ НОВ. САДА у ЗЕМУН: сваки дан (изузев уторак) после п. V 4 сата. ИЗ НОВ. САДА "у ОРП1АВУ-ГА1АН: понедељником, четвртком, после п. у 4 сата. ИЗ" НОВ. САДА У ГУПГЧУК. понедељником, четвртком, после п. у 4 сата. ИЗ НОВОГ САДА У ТИТЕЛ: средом, недељом, после подне у 4 сата. ИЗ НОВ. САДА НА САВСКЕ ШТАЦИЈЕ: четвртком, недељом у 4 сата. Нови-Сад 31. Марта 1881. УПГАВА ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ НА КЊИГУ : НОБО ВАСПИТАЊЕ. Основи иедагогијских цдеја Фреблоеих и њихова иримена у породици, забавишту и школи. Од Аугуста Келера, управитеља учитељичког семинара у Готи. За четрнаест дана изаћи ће из штамнарије А. Пајевића у Новоме Саду нод горњим насловом књига, коју сам наменио српским васпптачицама, и матерама и онима, које мисле то да буду ; учитељима и свакоме нријатељу васпитања мале деце. Књигу ту одбрио је ВСНЦШколски савет као спомоћну књигу за учитељпце и приправнице. а преноручиће је и књижнпцама основпих школа. С тога врло учтиво молим, особито женскиње наше, за тим учитеље и свештенике, да поклоне неколико тренутака скупљању нретплатз на ову корисну књигу.

11 "^ика Товин лист доноси у своме осмом броју за 1881 ове чланке : 1. Бела штета, песма (са сликом) од Чика Јове. 2. Како је мала Милојка научила читати. 3. Тајна, песма (са сликом). 4. ђурђица (са сликом). 5. Свашта има своје време. 6. Обележја. 7. Утеха. 8. Загонетка (са сликом). 9. Кушање своје снаге, од Чика Јове. 10. Канарица. 11. Друго коло питалице 12. Лутања Одиеејева III. (са сликом). 13. Ласта (свршетак). 14. Вук и рода (са сликом). 15. Овејана зрнца. 16. Даштања и др. 17. Гешење даштања. 18. Новије књиге. 19. Чика Јовина пошта. Гукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу Бг. Јоу . Јоуаштс "Шеп. II. Гга{;егз^габзе 67. — „Невен", чика Јовин лист, излази два пут месечно на читавом табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 Фор., на пола године 2 Фор. За Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. 50 нов. на пола године, и шиље се на адресу Штампарије А. ПајевиЋа у Новом Саду.

ОГЛАСИ

по нашовшоЈ американскоЈ системи сигурно од ватре и харе из Фабрике ФЕЛИКСА БЛАЖИЧЕКА У БЕЧУ у солидарности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада нознлтој Фабрицп а У цени знатно јеФтиније. — Наручбине прима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, Багепћо:?, код кога се могу мустре видити и цене сазнати. 6—30

Штампарија А. ПаЈевива у Новоме Саду.