Starmali

„Стармали" нзлази тржпут месечно. Годишња цена 4 <т>. — ногодишња 2 <т>. — на 3 месеца 1 ф . За Црну Гору и друге крајеве 10,"—5, — 2Ч 2 динара. — Власник и одговорни уредиик Змај-Јован Јовановић.; гдавнн сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиИау НовомСаду. — Рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуаиоу јс, Л\ 7 н'п II. Рга(ег8(га88е 67.) — Претпдата и све, што се тиче администрације, штамнарији А. ПајевиПа у Новом Саду.

Оном слону у бечком позорншту, (што га је Шваба научио да стоји на глани.) Видео сам и то чудо, Баш доле, с партера, Како можеш изиграти Највећега звера. Видех слона, — елеФанта, Како нема жучи. Подметнеш му неко буре, — Он на њему чучи. Керица му носи јела, Јела ко бајаги, Слон јој плати, — а публика Смеје му се снаги. Ао, слоне, ао, слоне, Колка ти је њуша! Да заманеш, побегла би Свака жива душа. Дође дечко, нешто шапну, — То слона не вређа, Слон се сагне, па га дигне Баш себи на леђа. Ао, слоне, ао, слоне, Ти би друкче свиро, Да се ниси тако на врат На нос цив'лизиро? Шта ће сада ? — Сад ће ваљда Д а се слонски јави. А он, шувикс, репом у вис, Па стоји на глави.

„Фора! Фора! Браво, слоне!" Хвала милом Даби! Коме да се већма чудим, Теби или шваби ! Да те виде твоја браћа Из Индијске зоне, Ала би се радовала Том напретку твоме! А међу тим, док се слава Твоја тамо јави, Ја ти велим: Ти слон ниси, Већ магарац прави!

Шетња по Новом Саду, БХХУ1. Како је сад у моди окупација, то ћу и ја бити слободан, да на основу берлинскога уговора и од Кулина бана босанскога добивеног иоторичног права окупирам опет један комад земљишта „Стармаловог" и да пустим, да на томе земљишту беамтери моје Фантазије „вирчаФтују" по својој ћуди, да не дају никоме рачуна, као ни манипуланти оне панчевачке штипендије; да се башкаре о народном трошку, као онај петровоселски учитељ, од кога директор не сме без револвера да дође у школу; да шире и намећу своје мисли и назоре, као друштво св. Јеролима своје хрватско-католичке брошуре, — једном речи, да усрећавају сироту рају — плаћајућу и неплаћајућу публику — својим здравим придикама, као Штросмајерова окружница. Кад је реч о ЈПтросмајеровој окружници морам приметити, да је она изишла сасвим на своме месту, које јој кипира: изишла је у подлистку „06-