Starmali

„СТАРМАЈШ" БРОЈ 20. ЗА 1881.

161

п^> ћира. Ипак јагањци боље прод, лазе него на Р°Ди* ||| «у|^ј|1| Спира. А како то? Ђ.ира. Ето како. „Умиљато ја■Ш^ ааУ | ч гње две овце сиса", — а умиљат € г ^ Вш ( Зш \ Ј ^\ народ двапут толики порез плаћа, Д р^ колики је плаћао под Турцима. Ш" С п и р а. Сумњам да је баш тако. ^ Ћ и р а. Ал то признаје и сама С п и р а. Шта наопако! Е, онда сумњам да није још и горе. Ђ. и р а. Даклем кнезу Битенбергу треб? седам пуних година, да опроба вредност своје деспоције. Спира. А зашто није и седам пуних година пробао и вредност устава ? 11 и р а. Он каже да је устав воћ довољно п р о б о. Сира. Јест', нроб'о га је бајонетом. И сад долази на ред п р о б а њ е деспотизма. Ћ.нра. Да. Па кад народ буде деспотизам пробо, онда ће имати искуства, да мало боље учврсти оно, што нађе да је боље за њега.

Ћ. и р а. Е, има нешто и смешно у Босни. Спира. А шта? ћира. Не поштују велики свеци мање свеце. Спира. Не разумем. В.ира Нашло се, да Бељини не Фали ништа друго, до само: променада. И то што пре! За то мора народ и свецем да куличи, да што пре буде променада готова. А то све наређује пристав Божић. Даклем Божић не поштује свеце. Није-ли то смешно. Спира. Јест', вере ми! Да није тако здраво, смешно, чисто би рекао да је жалосно.

'ћира. Даклем до године ће већ возити жељезница од Београда до прве стације. С п и р а. А како се зове та прва стација на Бонтуовом путу? Иира. Зове се Раковица. С п и р а. Ху, да злослутна имена ! Чисто онда не смем да помислим како се онда може звати последња стација. Прашкој „Политици." На тебе је сада вика, Да ти лоше зуји жица ; И да твоја нова слика Нема налич, нема лица. Ал у томе ииа вица, Који мора схватит' вика: Бећ би била та кривица Да с не зовеш: „Политика" Н го можда: „Досдедност" „Правда* ил: „Правица !" Аргус

П у с л и ц е, Ја држим да јс кнезу Бугарском реакционарна Јевропа доста тапшала, — па није ни најмање потребно, да му и слободан Црногорац својим „Гласом" одобрава.

Купатило Липик продато, купили га Мађари. Ја сам мислио да ће га купити Тиролци. Ту би могли лепо јодловати.

Радујте се калуђери. За вас се брину велике силе. Прву ће благодет излити над К и п р о м. Он ће се ставити под заштиту Јевропе. По целој Јевропи владају сада псећи дана. Само у немачким крајевима изгледа да су мачији дани, Јер оданде се не чује ниште друго: Шиц (енФест), шиц (ентаг), шиц (енФерајн), и т. д.

Друштва која осигуравају од леда управиће ови дана адресу ка оца Германа и молиће га да седи код куће Ј јер ако продужи своје шетње, сва ће та друштва морати банкротирати.

Дописници у „Застави" све нешто зуцају о неком „бившем прваку," који је сада ударио на стражњи ам. Ма људи божв, зар тај „првак" нема имена, па да га и ми познамо. Или је тако страшан, да му се ни име не сме споменутп !! Питања без одговвра. На погребу госпође Томаније били су и служили су 42 свештеника. То је леп знак, да у свештеника српски није нестало поштовања и пијетета према лицима, која то заслужују. Да колико је тек морало бити свештеника на парастосу, који се ови дана држао у Београду јунацима, који су пали на бојишту за слободу и независност српску?

Кад је јавна дужност Новосатских Фрајмаурера жртвовати своје уверење за љубав католичкога попе, — какеморају бити т а ј н е дужности њихове? Кад безимени доктор у „П об р а т и м с т в у", и то сад, кад још многе мајке с ове стране Саве нису престале кукати за синовима, који су с оне стране Саве дично погинули, вели, да је ова страна изневерила Србију, — како би тај доктор писао у свескама, које се не зову „Побратимс тво.*? (В ариј ациј а). Или — кад „Побратимство" прима таке чланке од таких бесавесника (или безумника), какве би тек чланке примало онда, да се не зове „Побра тимство" ?