Starmali

„ОТАРМАЛИ* БРОЈ 20. ЗА 1881.

Ј 63

Контрасти, или какоје чи.јс постоље I. Неки српски сеоски учитељи имају тако малену плату, да на њу не би могла ни стати повишица. II. Сириг је тако велики, да на њега комотно стану и чисто се губе 24 хиљаде годишње. — Све зависи од добра и широка постоља.

Карактер за малу децу српску, која сад уче писати, Први дан нека напишу : Товаришево. Други дан: Српска већина. Трећи дан: Мита Поповић српски пријатељ. Четврти дан: Громан, српски душманин. Пети дан: Српски пријатељ пада, Душман побеђује. Шести дан: К овој нас слави доведоше српски свештеници, за време двадесетичетирхиљадија Германа Анђелића. И овај пропис нека наша дечица сачувају. Па кад буду велики, нека га прочитају. Имаће зацело радости, како су лепо писали у детинству свом. Ј. А. О.

Нешто из школе, (Не знам за цело где је било.) Учитељ. Кажи ти мени Максиме, како се зове она породица, која у нашој земљи влада; која је далеко чувена; којој смо свако нижајше страхопоштовање дужни ? — Ал нећу да ми кажеш презиме, него како се зове у опште. Максим. (Жути, блене, — јер не разуме). Учитељ. (Хоће да га подсети) Ди — ди Максим. (се још не сећа). У читељ. Но! ? — Ди — ди — дина Максим. Динамит. Прибележио (црним словима) Дух Времена. Телеграфски де-пешке Из Бешенова (у Банату) Стармалом. Нас стотина Бугара селимо се из Угарске-те" у Бугарску-то. Молим те за благослов. Стармали у Бешенову. Да сте благословени! Али људи божији, кад већ наумисте оставити

отаџбину нашу, што не одосте у Бугарску пре, док је још тамо било слободе и устава. Из Бешенова Стармалом. Хе! Устава и слободе кажу да има и овде, — ал ми бисмо хтели да видимо како је тамо, где тога нема. Стармали Г. Тиси У Пешту. Егеззгеп сзак, ћа<1 1ос1и1јапак БекеБеп. Н1352' егек о11у пасгуоп озШБак, Но^у 521П1;е окозокпак уе1е{;е1:1:пепек. Одговори уредништва. „Велика беда и т. д." Мало оге закаонили са одом. —■ А има неки имена и локалних ситница, које шира публика не бп разумела. СалајцууН, 0. 0 1). К. речено је таман колико треба. Престанимо сад мало да причекамо још коју прилику. У Земун. 0 канонеровој бунди било је већ спомена у „Стармалом." Или је можда имао две бунде па је сади ту прокарто ? Једном Вуковарцу Можда ће се временом употребити. (Бар није сасвим бачено у кошар.) А оно друго, велите да имате „још згодније." изволите послати, па ћемо видети. Г. 0 г њ е с л а в у В-к у. „Разговор на ирстима" ућиће. Мило нам Је обећање ваше, да ћете нам нослати још оригинални ствари и превода како за „Стармали" тако и за „Невен." Јавите нам тачније адресу вашу, писали би вам нешто у ствари прилога за „Невен."

СРБАДИЈА. ЧАСОПИС 3А ЗАБАБУ И ИОУКУ уређује СТЕВАН ЋУРЧИЋ Изашла је из штампе шеста свеска са овим садржајем: 1. Монах Ђенадије. Божићна успомена Милорада II. Шапчанина. (Свршетак). 2. По Швајцарској путничка писма из год. 1863 Писмо треће и четврто од ђорђа С. Симића. 3. Золтан Карнатија. Роман Мавра Јокајије с мађарског превео Ђорђе Иоповић. 4. Кардиналова нећака. Прича. Од Емила М. Викана. Превео М. 5. Из науке о језику. Од Јована Бошковића. 6. Исгорија срискога нар^да. Написао Венијамин Калаји. С мађарског превео Гаврило Витковић (Продужење.) 7. Листак: Читаонице. — Музикалије. СРБАДИЈА довоси: песме, нрииоветке и приче из народног живота, путничке црте, нокеле, вомчне и разне ноучне чланке. „Србадија" излази у месечним свескама од шест табака а стаје за Аустро-Угарску, Босну, Херцеговину и Црну Гору „Србадија" годишње 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт 1 ф . а. вр. Ради олакшице шаље се претолата из тих крајева, у плаћеном писму или поштанском упутницом, на ову адресу; „ Администрацији Србадије" "у Земун (Аскштзћ-а^оп Дег „бгђаЉја", ЗегаИп). ЗаРусију Француску Турску, Бугарску и Румунију Цена је листу 12 динара. Сваки претплатник нашега часописа добиће у току године уз незнатну донлату једну уметнички израђену слику као премију. — Ко скупи десет претплатника на „Србадију" тајдобија „Србадију" бесплатно, а ко скупи пет добија лист у пола цене. Претплата се прима ненрестано. Све свеске, које су до сад изашле, м>гу се још добити. Умољавају се они наши нретплатници, којима са шестом свеском истиче претплата, да је шго пре обнове како би им седму свеску на време могли послати. Уредништво .СРБАДИЈЕ."

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас