Starmali

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф. За Црну Гору и друге крајеве 10, —5. — 2'; г дииара. — Власник и одговорни ур >тчик Змај-Јован Јовановжћ.; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. Пајевићау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику јОг. Ј. Јоуаиоујс, ЧУјси II. Рга(ег»(газ8« 67.) — Претплата и све што се тпче администрације, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Хајд' на старо!

Кад се брије, — он се крије; Кад се бије, — њега није ; Кад иреврије, — он се смије; Кад се лије, — њему двије — И опет му право није, Него ниче, где с' не сије. Турско-бечрјс.ка песна. Наше појке, то јест неке, Нагињу на с т а р о; Збор би њихов средовечни Радо мрак дочар'о. Треба-л напред, тад притеже Нека маса гњила, А за натраг, нађу по шест „Серавимских" крила. Куд их зове боља срећа Не могу да нрну; А кад неко рогом мане, Деветнајст се згрну. Кад нам треба тиха ветра, Ни зеФир не дуја; Куд не треба, е тамо се Дигне и олуја. Треба-л' оштро погледати, Тад и окат стрепи ; Ал на извор мутне воде Долазе и слепи. Ново дм је здраво бело, Зеница им трне; Рад њих треба цело Српство Да се натраг врне. Траже неке старе тице,

Од тих тица млека; Признају да нису чеда Деветнајста века *Ј. По њиховом велеолавном, Веле„мудром" суду, Треба сада на шараге Преместити руду. Ваљало би касирати Досадање мете; На ногама, где су прсти Окренути пете. Носове би на затиљак Ваљало прелепит'; А кривцима по трбуху Батине оцепит! * * * Не мислите, да ја певам 1Нто би кога кар'о; Тек бележим: неке појке Нагињу на старо. Па да им се од тих жеља Бар неке остваре: Ја предлажем да с' заведу И — брашнаре отаре.

А. X.

Шетња по Новом Саду. БХХХУ1. „Таки да си се шалио! Одмах седи па пиши штогод смешно, јер сутра треба да изиђе „Стармали", а нема рукопиоа ]" *) Макар да их је деветнаест било: