Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ

25. ЗА 1881.

199

(Е сад изиђи ти са децом на крај, и буди кадар одговорити им на свако питање).

Црпологија малога Бранка није била потпуна. Он је, до душе већ познавао оџачаре, али Циганина још никад није видио у своме животу. Али дође време, да и то види. Једаред уђе у аихову авлију један циганин. Бранко, који је баш у песку седео, осврте се и кад спази Циганина повика му: Е, — а камо ти медевине?

Грађа са Немачки буквар. * * % Где остане Немац: дуго; То се зове ланг. Остане-ли још и д у ж е Братац мио Онда знајте да је: ленгер Већем спустио. * * * Ми кажемо: о н да; Немац вели: дан. Многим очи од гледања Већем бриде, Ал тог д а н а Још не виде. * % * Немца нам је чудновато Небо створило; Ма да му је коса Плава као лан, Ипак су му за то 0 б р в и ц е браун. * * * Код Немца ћеш наћи 06 и чаје: еите; Само што су људи јадни Ипак за то гладни: * ❖ # Кад ти Немац хоће жртве Светлошћу да плати, Ти му реци најн! Јер код њега светлост Зове се и шајн.

Олабо пажтење, Приповедају, да има људи са ванредно добрим памтењем. Један ђенерал је знао по именце сваког својег војника; у Хановеру је био неки учитељ, који је могао да запамти хиљаду речи, кад му их искажеш онако без свезе, и те је речи могао да понови и редом и од натрашке и из с-реде; један Ен-

глез је неко дело волтерово само једанпут чуо, па га целог одмах напамет изговорио и т. д. Ако ико таквим људима мора завидети, а оно писци „Стармалога" зацело. Јер куд год се овај макне: на улици, у бирцизу, у купатилу, у полицији, на свечари, у сватовима, у берби, при пожару, на путу и т. д. свуда нагрну на њега добри пријатељи силним приповеткама, са препоруком да дођу у„Стармали". Јест, ал 'писац „Стармалога" није ђенерал, а није ни учитељ, ни онај Енглез, и ако добива на агенцији велики ђенералски норт на пиву, и ако му је плата мала као учитељска (јер је према броју претплатника), и ако је као Енглез Флегматич ан спрам грдња, које се на њега због „Стармалог" сипају. Ја бар доленепотписани имам тај малер, да скоро све заборавим, што ми се приповеда, а кад седнем да пишем једва се сетим као кроз сан, а и волео бих да је то само сан био, а да се нису на Јави догодиле —,и једва запамтим онако од прилике о чему је била реч. Тако на пример сећам се само одломака неких од ових ствари: 1- — — Митровица — —■ адвокат — — сметање Србима — — сви огорчени — — — зар Текелија — 2. — — по Шајкашкој — — гори су него Турци — — што нису гласали за — — долијаће и они 3. — — хусари у — — човек убијен — а суда ни — корова — 4. — — неће да поји — — иште повишење — — у — — општина једва дочекала — — поздравила га — 5. — — попа —- — сви се у бирцузу гнушали — — никад предике — — толика плата 6. — — при кортешовању — — Јоца — лажљив телеграм — — подмукли — 7. — — — катихета у свима туђим заводима —• — никад не долази у школу — — плата иде — — деца се крсте римокатолички — 8. — — у Сомбору под ноћ — тикве — и главе цветају — — ,,Бачка а — — Србин — даларда 50 Фор. — 9. — — враћа српске листове — — био народни штипендиста — — „Е^уе^ег^ез" и „Рез1;ег Јоигпа1" — — адвокат — — — српски новци . . . 10. — — председник општине — — по моди — парада — — на српске цељи никад — И тако даље. Тако сам ја од прилике запамтио те ствари, с тога молим свакога, који ми је шта приповедао, да ми пошље написано, па да донесемо овде у целости да се зна шта је и како је, јер овако изгледа као египатске хијероглиФе, па не може нико да разуме. Аб.