Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 25. ЗА 1881.

203

Еј магарче, баш си магарац! Како је магареће време, а ти се ве& одао на денунцирање могао си врашки новаца заслужити, кад је била матичина окупштина, само си требао у жицу куцнути (и досад се куце на жице хватале) па викнути „Геиег, ватра, Шг. И Матици је опасно, — врло се мало њи на скупштину матичара скупило, — а то је знак да имају важнија посла, — а какав је то посао не смеду ни да кажу. — А ови који су ту, какве награде дају; не дају „Угрима у Србији" већ „Србима у Угарској". — А што је најстрашније, ту се не почитује ни цар ни краљ — (не мора нико знати да је реч о цару Јовану и краљу Вукашину) — него нашли неког Сегединца, па њему одају и част и новац. Јамачно хоће да у Сегедину направи Српску пропаганду. А каквог су изабрали председника ? А каквог подпредседпика ? Првом се почиње име са: На., а другом са Де. А то значи да они имају још Наде. А сме-ли то бити у нашој домовини, да још ко имаде н а д е, осим мене и г. Тисе. и т. д. — Ето видиш, мој магарче, тако си требао денунцирати. Али сад је већ касно. Јер ако сад то јавиш, они ће ти одговорити: Љоке! Избавитељ отачаства ниси ти, него — Стармали.

П е с м а Иде песма с неке стране, Која вели: Држ' се бане, Држ' се, бане, држ' се, бане, За врбове гране. Нек се држи за што хоће. Ал ја молим само Србе, Да не буду они гране Те злокобне банске врбе. И н. Исправка, У прошломброју „Стармалог" ушетњи 1ХХХУ1 навео је Аб. многе лепе штампарске погрешке, којих није било, а ја ћу то да допуним са исправком једне погрешке, која је заиста у прошлом броју била. Ту бо стоји на другом ступцу стране 192. „Волео би знати, имали још кога здрава на свету, који би био кадар уређивати „Нед. ЈГист". Ово јб погрешка, јер није питање имали још кога з д р а в а, већ имали још кога Зуава, који би и т. д. А ако се то ни сад не разуме, ваљз знати, да је брудер Јаша био негда и Зуав. У.

Достојан штил журналистички. — подли писци тога скудоумног, подлог — сами лажи потвора и клевете — — ти несретници своје подлости, умнога сиромаштва и нитковлука —

шерет, кајишар — лаж и клевета — трчилажама — под именом „гњуродера" познатог трчилаже и чапкуна, који је као во озбиљан, а подал као твор, а безобразан као пацов — поквареног чапкуна србијанског и ћивту шпекуланта карловачког — на ђидилуку проводе, на картама један другог варају, — подла је и нитковска лаж — — долазите до беснила — морално разбојништво — тако гадно и букачки — због грубијанства тадашњег проФесора сипали јед и грдње — запенушен — несретника и сплеткаша — морам их сматрати за подлаце, ниткове и моралне разбојнике — Хеинрих Маршаљ. („Недељни лист**) бр. 36. стр. 287).

*) Па кад тако фино пише недељни (дакле свечани) лист, да како би наопако та гос пода писала у каквом. обичном свакидашњем лист у?! Слагач

Новије књиге, Припослате уредништву на приказ. У епомене из т орље крајине. П у т н е белешке из год 1880. Написао Владимир Красић. у Н. Салу, издан. штам. А Пајевића. 1882. Цена ? т ^ Л Ш кл, П Ника Јовин лист доноси у своме шестнаестом броју за 1881 ове чланке: 1. Пожар чешког народ. позоришта у Прагу (са сликом). 2. Пријатељство, песма (Хердер) од А. X. 3. Цвеће како моли. 4. Зар и звона говоре? Приповетка. 4. Бадем-дрво. Песма (са сликом). 5. Смрт Стеве Синђелића и његови' триста друга, песма (са сликом) од Чика Јове. 6. Водени паук (са сликом). 7. Рачунске игре. 8. Пази, чиме ^еш се шалити! 9. Куна од карата, песма (са сликом) од чика Јове. 10. Четир годишња времена. ђачки разговор. 11. Разнолије. 12. Даштања. 13. Решења даштања. 14. Решења рачунски задатака у овом броју. 15, Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу Бг. Ј оу . Јотапо71С 'Шеп, II. Рга1;егз1;газзе 67 — „Невен", чика Јовин лист, излази два пут месечно на читавом табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 Фор., на пола године 2 Фор. За Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банкал'а на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. 0 нов. на пола године, и шиље се на адресу Штампарије А. Пајевића у Новом Саду. 11-ТИ БР0Ј„ СТАРМАЛОГ" ЗА 1880 ко би имао за продају нека пошље у крстоплету штажпарији А. Пајевића у Н. Саду која ће му за исти дати врло радо 25 новч> Требамо свега 8 комада такових.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас