Starmali

208

„СТЛРМАЛИ* БРОЈ 26. ЗА 1881.

% * % ! Сремски адвокати хоће да издају нов лист, Кажу да ће ирви уводни чланак бити најновија наредба хрватске владе, да из Карловачке гимназије истисну српске књиге; то ће бити само у в о д н и чланак, а носле ће тек долазити оно друго. ❖ ^ * 55 После избора у Срему изостао је из доидућег броја и Стармалог" разговор ,В.ире и Спире". Многи питају за што 1 За то, што су видећи тај покор з анемили од чуда. * ^ * о На како су тек после проговорили? заиитаће когод. Тако што је после дошао изненада хладан туш у Форми „Отвореног писма". * * & □ Да је Присниц жив, он би сад наређивао, да се болеснпци уместо у хладне чаршаве увијајуу калуђерско родољубље. * * * * Три дана узастопце пада јака киша, време је мутно и облачно небо је сво превучено свешћу неких банатких конФеренцијаша. * ^ & ј -Ј^ Неки банатски попови читајући у „Лојду" чланак, што га је писао Швикер, не умеју да кзговоре ово име, него веле да је Швигар. # * * *) Честити грађани у Пазуву дочекаше каше народно позориште на најбратскији начин, глумцима дадоше слободне станове и подвоз. Мени се чини да би ови ваљани људи могли нас новооађане метнути лод Пазуво. * * — Право имају наше социјалисте, што тврде да нема целисходности на свету. Или зар је то „целисх одно", што људи троше новце и време па пишу и издају „Невен", кад нема српске деце да га читају. Аб.

П у 0 Л И ц е. Из Босне нам јављају, да су неки у пукотини једне стене видели Краљевића Марка. Наравно, да је то само празно привиђање. Ипак би вредно било о томе простудирати, како је то, да се тако што ни пре ни после, већ баш сада, за време окупације привиђа.

Ако још чега има у Троједној краљевини што није поједено и закопано. ја држим да ће то бан Пејачевић сада метути у трап. (Трааисте се већ насељавају под његовом заштитом,)

Ономад сам заборавио набројати још нешто, што није лепо. Није лепо од Сланкаменаца, кад су већ. из таке даљине видели у ваздуху неку војску, ковванике и топовз, штј се нису таки сегили да је то Мезикевешки велики маневар, — већ. су држалк да то „тера баба козлиће."

Кад један кардинал оставља јединоспасавајућу римокатоличку веру, колико Срба треба да у ту веру пређу, да би се тај губитак накнадио ?

Ономад је у новинама било и ово: 0§<;еггеГсћ ићегпшш^ <1еп Зсћик Лег Беи4зсћеп 1П Е§урЈеп. Како су новине створене за свакојаке вести, још ћемо можда и ово читати: Е§ур1еп ићегпппт*; Леп бсћи^г <1ег бегћеп 1а Во5П1еп.

Др. Т. Недељковић довикује из неких немачких новина Милетићу да се бар уклони кад неће да се поклони. (Јелте да је ово најсмешније у данашњем броју „Стармалог?")

Неке Немачке новине титрајући се са Босном, веле да су Бошњаци прилично напредовали у цивилизацији, уму већ да обришу нос у шнуфтиклу. Но ја мислим да је то још мало, права цивилизација је тек тамо, где људи уму да обришу нос не само себи, већ и другом.

Грађа за буквар немачког језика, Ми кажемо: кров, Немац вели: дах. У називу томе Налази се мане, Јер под отим дахом многи Не мож' да одахне. ЈјС гјс * Ми кажемо: јегуља, Немац вели: Ал. Ова речца: „ал" И код нас је уља, Уме да проклизи Баш као јегуља. * * Србин каже: м е н и, Немац каже : мир; А ту кратку речцу 'Вако експлицира: Догод не даш мени, Донде нема м и р а. * Што се српски зове: каша, Немац зове брај; Таких каша има доста И босанска раја, Нека их наб р ај а