Starmali

248

„отармали" број 31. за 1881.

~ Исти лист вели: „Политика није ствар уверења, него може да јој је иобуда и укус". Па то смо ми одавна знали, да оно што тај лист пише није ничије у в е р е н. е, а што се у к у с а тиче — <1е ^изШтз поп ез! <11зри1;ап<1шп! X Исти лист говорећи о Земуну вели да треба ж свачије, на и градоначалниково и.комесарско утицање на стварк избора најодлучнијеодбитиина закон упутити" (бр. 70.). Хо човече! Па што то исто не рече и пред н о в ос а д с к и избор ? * * & §. Извештаји о изборима врло су нетачни. Тако ја н. пр. још ни данас не знам, где је изабран за посланика поп Серавим, вођа турске конФеренције! * * * Л Кажу да је Анђелић кад је видио из ситуадијоног плана у прошлом броју „Стармалог" какав има комшилук овако уздануо : Та чисто бих волео, да се због рђапог комшилука селим из ове куће у Карловце! * * * * „Турецки народ" у бр. 71. побија неке лажи и клевете, које је донео лист — шта мислите који? — Исти „Турски народ" у бр. 69,! ❖ ^ □ Дакле је оно летошње измирење у Сомбору пред избор посланика на угарски сабор било само измирење а<1 ћос. (Ала ће се томе „Турски народ" радовати!) & & & МБ*' „Башахид" је име још из турских времена: ж Пашин мост." Молимо г. Јанковића да нам јави, који је башахидски паша дао наЈвише Срба позатварати, сабљом сећи и тући ни криве ни дужне ? Треба да се забележи за потомство. $ * * О Ономад сам се једио, читајући новине, на телеграФске погрешке. Једак пештански лист доноси телеграм о изборима посланика на карловачки сабор, али је имена по обичају тако исакатио, да ја ни да»нас не знам ко су тамо посланици. Тако вели: У Уљми г. Натрашке, у Карловци Милан Гнусни, у Ердевику ГаврановАков, у Даљу Анасанасићим иПоплаза, у Пазови Чо б ани ћ (је л' и овај осакаћен?) у Пакрацу г. Куш— (овде је ваљда пукла жица?) * * * « # Аца Зуб, кадгод је бивао по бирцузима, увек се Фалио, да нема тога ко ће с њиме држати. И сад смо се о избору у Сент Андрији уверили, да заиста нема тога, ко ће с њиме држати! (Од прописане петорице, који имају кандитата да предложе, Фалила су му само тројица). * * * + Да би метеж у нашој журналистици што потпунији био, прештампава „Турски народ" чланке

из „Срп. независности* ! Сад још само да „Видело" прештампа што из „Самоуправе* па смо онда на врху вавилонске куле. Аб.

П у с т и т е децу к мени! рекао је Христос сиаснтељ. А кад су пре неки дан две отмене госпе новосаткиње, чланице „Женске добротворне задруге српске," оставиле свој посао код куће, па заишле од куће до куће, да моле милостиње за сироту, голу и гладну децу, а г. Герман, епископ сриски, не хтеде их примити, и на питање, ако сада не може, кад ће их моћи примити, добише одговор да и не долазе, јер их не може примити! Међутим католички опат Б е н д а, примио је чланице српског женског друштва врло лепо и поклонио им 5 ф. на српску сиротињу. Од сада дакле треба казати: „Пустите к мени Чобаниће и Магарашевиће, а шта ме се тичу српска боса и гладна деца!" Коментар на ово: (Шта наопако, зар још и ту треба коментара?) * $ »јС Сад ја само не внам, за што је он њих одбио? И л и је уверен, да ће ићи у Карловце, па као д а остави за собом леп спомен у Н. Саду, и л и држи да ће остати у Н. Саду, па да се за унапредак препоручи и умили овдашњој публици? ђука и Шука. ђука. Ко је то бога ти био — Николај чудотворац ? Шука. Па то је свети Никола, који је ч уда чинио. I) у к а. А ко је то поп Н и к о л а ? Шука. То је тај Никола, што чуда чини у Земуну. Аб.

ђука. Па право је рекао „Турски Народ," да су сви народњаци пијанице. Шука, А како то? ђука. Јер свимрзена—I)ерму. (ђерма на.) Аб.

Штампарска погрешка, „Турски народ" вели, да ће Герман имати на сабору „огромну већину." Овс је штампарска погрешка, треба да стоји: „огромну врућину." Аб.