Starmali

СТАРМАЛИ" ВРОЈ 1. ЗА 1882.

7

Грлила вас вааек срећа! И ја сваком благодарим, Ко се мене данас сећа . . . Н. Н. разносач „Јавора". * * * Да ве би било каква неспоразумлења, изјављујем да Анђелићев иоздрав нисам ја долепотписани штилизовао. Абуказем.

Из Оарајева Ових дана приређен је други концерат у Сара ■ јевској касини. Програм је био веома занимљив. Прво је свирана „Морска тишина и сретна возидба (увертира од Менделсона). Трећи комад био је: „Велика фантазија". Шести комад био је : „ Мау/мрска раисодија". Мени је здраво жао што нисам био на томе концерту, те сад морам само у духу себи да представљам ту морску тишину, ту среЛну возидбу, ту вели- ј ку фантазију и ту маџарску раисодију. Ст.

Брат Зала је то једва дочекао и тако купи себи место за 5 фор. Ово је редак случај у хроници карташкој, да когод куиује себи места и с тога сви пријатељи закључише, да се то забиљежи у „Стармаломе." Сад само имамо још да додамо, да је брат Залин леви длан имао право и да се откупнина од 5 ф. не само исплатила, него још и богати пл од донела, јер се десетороструко „фруктифицирала." Сви су викали, па вичемо и ми :

Улазница за „Фарбл," За карташку читанку. Наш добри брат Зала из Ментосаша има обичај, да кад му је у његовом селу, дуго време, а он дође мало овамо у Нови Сад да прекарта, хоћу рећи, па прекрати време. Тако би и ономад у понедељак. Он већ из искуства познаје топографију наше вароши и зпа добро, где ће наћи друштва, које уме да прекрати не само време, него и буђелар. У кавани код „зеленог кеца" увек су добри пријатељи на окупу и они као гостољубиви људи волу кад седне с њима и који брат са стране да окуша своју срећу, а брат Зала је чувен на далеко са своје добре нарави при картању, а специјалитет је његов увек био и остаће тако звани „фарбл." Но кад дође брат Зала у кавану, а браћа већ седе и увелико играју. Места су сва била попуњена као у каквом бечком позоришту пре него што ћа букнути ватра, те за нашег брат Залу не беше места. То је Зали врло мучно било, јер га је јако сврбио леви длан, па је био уверен да би при „фарблу" добио , само кад би имао места да игра. На то ће један кибиц приметити. — Господо, то ниЈе у реду, да ви тако седите и картате се, а нестарате се да и гост добије места. Него који вао је у добитку ваљало би да устане, на да уступи нашем брат Зали своје место, да се и он наслаждава." Но сва браћа ником поникоше, али непониче брат Маринко из Подрумља, него вели: — Ја губим 50 фор,, па кад будем повратио, ја ћу моје место уступити брату Зали. — Гилт! повикаху сви. Мало време за тим постојало, а брат Маринко ће рећи : — Ево повратих све до 5 фор. Сад ако ћеш ми брат Зало, накрмити тих 5 ф. ја ћу ти уступити место.

Живио брат Зала из Ментосаша!

аван-

П и

а њ е.

Из српске се душе старе Сузе краду. Нови јади доприлазе Старом "јаду. Нове муке намећу се Старој муци. Да л ће томе што помоћи — „Нови Звуци"??? Старко Недић,

0 неком државном веку. Ова кућа управ' шта је? То се тешко казат' може. То је поље, где с' партаје Непрестано гложе. Свако гладан, — нико сит ; Развесел'те се! Та ево вам — дефицит, Па подел'те се! (Ншп К) Мале крупниције, или крупне малиције, I. Срлском роду Јеси-л' умр'о, роде? — „Нисам. 4 Немој ни умрети! Јер тај није на умору Ком се страшно прети. II. Господину Т Господине, ви „перете руке," Велећ да ви томе криви нисте. А молим вас, зашт' „перете руке," — Ако су вам чисте?

III. О инсталацији. Кад се буде инсталир'о, Од признања сама, Пуцаћеду прангије чак У Кривошијама.

\..> ч V-

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.