Starmali

16

„СТАРНАЛИ* БРОЈ 2, ЗА 1882.

Безазленост. Отад један у Карловцима стаде да кара свога синчића, што се некуд био изгубио, па га цео дан не беше код куће. То је било у очи иншталације. — А где си ти скитницо цео дан био?! — Молим, био сам код двора. — А шта си тамо имао да бленеш? — Ишао сам тамо да видим — — Но, па шта си видео код двора? — Бидео сам два шарена вола. 5ап'1а знпрПсИаз!

0 д г о р е, „Све што је добро долази од горе. и Тако велиопшта пословица. Може бити да је тако. Али само не онда, кад је на пример војска у равници доле, а Рина.пппи (на стснама) горе. Распис награде. Уредништво овог листа расписује награду од 30 40 фор. за иајбољу оригиналну хумореску, која буде штампана до краја јуна у овоме листу. Хумореска пека не буде мања од 3 — а ни већа од 8 страна „Стармаловог" формата. Ако ко пошље свој састав без потписа свога правог имена, нека бар уредништву јави своје име, са уверењем да је хумореска заиста оригинална. За пресудиоце умолићемо три нозната КритМчара, иа којих се пресуду и Матица Сриска ослања. Уредништво „Стармалог." Позив на претплату школски лист за годину ±©©2Са 24. бројом завршује се тринаести течај „ Школскога листа" и излази иретилата скоро свима нашвм претплатницима. У програму листа и начину излазења неће се ни иднће године ништа мењати, а биће озбиљна брига уреднишгва, да „Школски лист" буде сваком годином све бољи и бољи. У нади да ће нас сраски народ и нарочито српско роитељство и одсада и умно и материјално нотпомагата, у варамо претплату за г 1882. Цена је „Школском лнсту" у Аустро-Угарској монархији, у Босни, Херцеговини и Црној Гори 3 ф . авр; а за ио године 1 ф . 50 н.; у Србији за целу годину 8 динара-. а за по године 4 динара. Који од гг. учитеља пошље новце за шест цретплатника добијаће лист на дар, а који скупи три чретплатника, добијаће лист у пола цене. Исто тако добијаће лист у пола цене и она гг учитељи, којима је годигања плата мања од 300 Фор. даље сва гг. слушаоци богословије, ириправници и приправнице. Претплата се шаље поштинском упутницом уредништву „Школскога листа" у Сомбор (2отћог,1Јп§агп), а иретплату за (-рбију прима књижара г. Велемира Валожића у Београду. Молимо да нам се не шаље претплата за краће време него за по године. Нашим црквеним оиштинама стављено је високим школским саветом у дужност, да држе „Школскилист" за своју школу, нашто обраћамо пажљу гг учитеља.

Уједно позивачо уљудно високодостојнике и ииућне чланове народа нашег, да изволе и за год. 1882 даривати „Школским листом" сиромашне школе наше, особито у будимској и горњокарловачкој епархији, у источном Банату, Босни, Херцеговини, Далмацији, Боки и Црној Гори. Имена њихова износићемо као и досада благодарно на јавност. 06Г Новим претплатницима дајемо све бројеве „Школскога листа" за г. 1881. за само 2 ф . (5 дииара). Ади пошто потпуних екземплара нема много ; то молимо ону господу, која на исте реФлектују, да се са наручбинама пожуре. И од год. 1880. имамо још бројева од друге и треће трећине године, које све дајемо за 50 нов. (1 динар). У Сомбору 31. децембра 1881. Никола Ђ. Вукичевиђ, уредник „Школскога листа.,, —

НК? р р Ју 0 м Д

Јовин лист доноси у своме првом броју за 1882 ове чланке: 1. Проклети ковац. Прича Ј. С. Б. 2. Разни укуси. 3. Старо и ново лето. Песма (са сликом) од Чика Јове. 4. Глас арханђелов. Нрибележио Ј. 5. Ватрогасци. (Са сликом). 6. Шишмиш-риба (са сликом). 7. Еоњ и врабац, песма (по немачком). 8. Питалице. 9. Све ти Сака. песма (са сликом) од чика Јове. 10. Опсена — али природ^а (са 2 слике). 11. Наши разговори ТТТ . од браца Мите. 12. Што много вреди, то се не намеће. 13. Даштања. 14. Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу Бг. Ј оу . Јотапоу1с "Шеп, Т^аћгт§егз1;газзе 9 — „Невен", чика Јовин лист, излази два пут месечно на читавом табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 Фор., на пола године 2 Фор. 8а Србију, Дрну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 ФОр. ГО нов. на пола годино, и шиље се на адресу Штампарије А. Пајеви"ћа у Новом Саду. ОГЛАСИ.

V/

: по најновиЈој американској системи « снгурне од ватре и харе из Фабрике 'ФЕЛИКСА БЛАШИЧЕКА У БЕЧУ ' у солидарности и каквоћи израде ие зд уступају ни једној до сада позн.јтој Фабрвци ау 'цени знатно јеФтиније. — Наручбине прима и од Пхравља госн. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, ^агепћоГ, код кога се могу мустре видити и цене

I

11 'ш1г1г >1!' 1 1

1

'|Ми1ј|№ШиД

сазнати.

1—35

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У Н0В0М САДУ.