Starmali

70

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 9. ЗА 1882.

остали живи, што код риоа није одучај, јер ове кад прогутају удицу, обично им је онда крај, а то ће с тога бити, што рибе не говоре, а људи, који прогутају удицу, баш онда говоре и говоре, заузимају се, и онда не само да им не дође крај, него им управо онда тек наступи почетак (мал' не рекох иочед,&к). Кад је о Бонтуу реч, морамо овде споменути, да се његовом послу многи радују. Да се жељезница гради кроз Бачку и Срем до Земуна, за то се заузима сваки Земунац; а да после кроз целу Србију иде до Пирота, за то се својски заузима сваки Пироћанац. И заиста нема сумње, да ће те жељезнице бити од користи по дотичне Земунце и по дотичне ПироЛанце. Него лепа ствар, ја сам у наслову обећао, да ћу говорити о првом априлу, ал' ево ме перо одпесе чак у Пирот. Дакле иреварио сам вас. Ал немојте се срдити, нрвог априла је слободно варати, иначе пак све је цела истина (није шала) што „Стармали" пише. Неки тврде да ни оно, што „Стари Дом,ишљан" пише, да ни то није — шала.

Аб,

Априли, ли, ли

!!!

Јестел чули ово шта је? Отац Герман сад се каје, Са свим друго има мнење Жељно тражи измирење У заборав све што би Априли, ли, ли!!! „Турски народ" сад се брине, Да промене своје име, Да с' окане мрске лажи Уредника другог тражи У ком српска крвца

Априли, ли, ли

! 1 I

ври

Брудер Јаша, ви већ знате Живи само од претплате; Народ српски зна да цени Његов орган „лист недељни", Ал језици веле зли: Априли, ли, ли I! ! Гле Бошњаци, Херцеговци, Кривошије врли борци; Сада вичу на све стране: „Нестало нам већ џебане, Предајмо се дакле ми" ! .

Априли, ли, ли

! М

Из Хрватске глас се јавља, Поздрављају српског краља: „Па и ми смо ваше крви, Нека живи Милан први ! Нек над свима нама бди' Априли, ли, ли ! ! !

У Србији слога цвати, Поверење владу прати ; Народ не зна шта је беда, За њега се брине Чеда, Итестале су странке три.. . Априли, ли, ли ! ! ! Благостање свуд се шири, Србима се Тиса мири, Српској цркви права даје, На све стране слободна је Задовољни већ су сви , . . Априли, ли, ли !! ! б—р.

Новосађани браћо! Ви сте срећне руке у Београду. Кад ви кога тужите Београдски судови као без дуЉе полете и на врат на нос затварају оне, за које се држи, да су узрок штете. Кад сте ви тако сретне руке, немојте при првом кораку да застанете. Али знам већ, — ви не тужујете од својевоље; вама мора доћи какав агенат и поднети вам готову тужбу, а ви се онда, већ из саме учтивости, потпишете. Сад се „Стармали" преобукао у агента и ево вам подноси готову тужбу; изволите је подписати. Тужба овако гласи : „Славни суде! Веома смо тм благодарни, што си на тужбу нашу похитао и иозатварао уиравитеље негдашње ирве мар. банке; јер та је банка ироузроковала иадом својим много штете. Пошто смо се тнме уверили, даје славни суд сасвим независан, и не обзире се ни на какве личности, ми сад долазимо са новом тужбом, и молимо те да тако исто строго иоступаш са виновницима оне, куд камо веИе штете, која је иостигла сриски народ са иадом Бонтуовљевим. Молимо Сл. Суд, да се иожури, и ца иод истрагу мете дотичне особе, и то ире него што се иочну избори за нову скуаштину. к (Долазе потписи Новосађана.)

Мшиегашк — ропЛегапЛа. Кад је сишло до шесдееет Скупштинара с места своји, Влада рече, да гласове Само мери, — а не броји, Мало за тим, ал ево ти И Гудовић уз њих присто. Ђелеважним својим гласом И он рече оно исто. Тако сада тужна влада Пред гласов'ма овим стоји. Рђаво је ако мери, — А још горе ако броји. Калимегданџија,