Starmali

„стармали" број 9. за 1882.

71

Б а т и н и ц е*). # Код нас у Новом Саду купују економи и ђубре а за акције ,Прве сриске банке" неда нико ни новчића. * * * = Један немачки фабриканат брњица' продаје неке нове „Скобељевске брњице", те вели да кроз њих „могу пси и воде да пију". — Је ли пробао г. фабриканаг ? Да није какав чивугски „швиндл". * * * Ономад је изгорела у Н. Саду једна леденица. Ледеиице уопште ове године гору; кажу да је једнв и у Кривошијама изгорела. * * * X Док су трајале зимушње шунке, суво месо и кобасице — био је кост; сад пак, кад смо све то иојели, настао је мрс! Сад можемо мрсити пасуља, сочива и пресна купуса! * * * У исто време, кад је ономад горела у Н. Саду она леденица, секла се на рибњој пијаци велика моруна од 150 кила, човекољубиви свет трчао је руљом — да види моруну. $ * * □ Једну „батиницу" заслужује без сумње и онај попа тамо негде око Златице, што спрема неке поверенице и потписе, у жељи да поврати стару славу плебаношку. * * * Даклем је саборски одбор решио, да буде сабор о спасову дну — но молимо које године? * * * ^ Сутра је ирви аирил\ Једап београдски министар певаће у министарској тајној конференцији песму: „Ала сам се наварао дике! Други министри ће намигивати. * & * © Господина министра Н. у Београду, сравњује „Српска Краљевииа" са Деаком. Но овде се баш може рећи: „Два Деака обадва једнака!" * * * Д У ауструји су учешћали случајеви, да кога осуде, па после неколико годиеа увиде да је невин и пусте га из затвора. С тога би требало од сада злочинце само 1п е!П^1е вешати, да би их после могли опет оживети и каквим великим господством наградити, кад се види да нису криви, него да је оно добро било, што су некад радили. * * * б Нашег дра Стеву Димитријевића могли би звати и Анте СтарчевиЛ, јер он је ире њега говорио, дакле апЂе СтарчевиЛ. * * * ? Ко се за ускрс не понови, тога ће по народној пословици вијати Старчевић око цркве.

*) Пошто је свуда у правосдавном свету обичај, да се на ускрс (као п на божиК) месе такозване „батинице", у које се задене дрвено јаје (о божиКу орахј. то „Отармали". којц је увек правосдаван био, уместо „уштипака" пружа данас дотичиима по једну „батиницу." у увереду да су они то заиста и засдужиди.

! У Београду је сада „Прва српска банка" на дневном реду. (Но ако је и то ред, онда не знамо шта је неред.) Аб. П а б И р Ц И. Почетком прошле недеље узаптили су у Прагу девет листова. „Ншпог. 1лб1у а веле на то : Оле најне! као на куглани. (Али ипак није као па куглани, јер тамо се ретко дешава: Оле најне. А Прашким листовима то почешће бива.)

Даклем сазвали су делегације за 15. Април. Кога ли ће то да пошљу у Април, — себе ? — или делегације ? — или оне милионе што ће делегације да вотирају ? („В. Ј.") Бубнуотека. „По тим примедбама, учињеним од државног хемичара г Министру унутр иослова ове лекарије не могу ући у нашу фармакопеју с тога : I) Што су неке већ ушде." Протокол ХПХ-ог ред. састанка Главног Санитетског Савета, — бр. 168.

Још једио иитање ириде. Зашто се у протоколима Главн. Санитетског Савета реч „министар" пише се велико М? из каквих је то санитетских разлога.

Решење ребуса из броја 6. Стриц Аца и Стрина Ната. (Није нико решио.)

Нр Ц р ка & Ји ЈП1

П Чика Товин лист доноси у своме шестом броју за 1882. овечланке: 1. Мрве хлеба, песма од Љ. II. Ненадовића. 2. Живот једног карташа, приповетка од Браца Мите. 3. Друштво за међусобно помагање, песма (са сликом). 4. Тешко је то погодити, песма (са сликом) од Чика Јове. 5. Пословице. 6. Како се бране дивљи коњи (са сликом). 7. Љубичица, песма (са сликом) од Чика Јове. 8. Очи варају (са сликом.) 9. Ко је укр'о сикиру, песма (са сликом) од Чика ђуре. 10. Немушти језик животиња. 11. Трешњини гости, песма по Лаушу. 12. Рачунске игре (продужење). 13. Како тица своје пази. 14. Како се старији поштују. 14. Ко може брзо да изговори. 15. ? ? ?. 16. Разнолије. 17. Даштања. 18. Решења даштања. 19. Нове књиге. 20. Чика Јовииа пошта. 21. Позив на претплату. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Рг. Ј оу . Јоуапоу1е ^Пеп, ^аћгт^егбћ-абзе 9. — „Невен", чика Јовин лист , излази два

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.