Starmali

„ОТАРМАЛИ* БРОЈ 18. ЗА 1882,

139

нема никакве дације ни порције; о потрошарини на каву, теј и петролеум ни сномена нема; пилићи све печени сами лете у уста, нити ће се на пирошкој капији за њих конзум платити морати; наше госпође играће у царству небесном „фрише фире" на картама од којих тиквена седмица није оним црним штемплом као мртвачком главом укаљана; у рајском врту састаћемо се опег са нашим милим покојницима и покојницама (десетицама и петицама), што смо их на овом свету на „фарблу" изгубили; свети Петар дочекаће нас на рајским вратима са оним великим кључевима, али нам неће њима, као онај ирофесор ђацима, зубе избијати, него рајска врата отварати; на оном свегу уопште ће нам и без обзира на „конзумштајер" боље бити: тамо нећемо мораги чигати „Зпешвко^ Нгуа^а", који усред 12 манастира српских излази и опет доказује, да у Срему нема Срба ; тамо нећемо морати кварити стомака са Маријацелским капљицама за стомак; онде се нећемо бојати ни бесних вашака ни футошких жандара; у царству небесном не ће бити вексле ни уговора са Бонтуом, шта више неће бити ни министара (јер за њих је друго место спремљено); тамо ће сваки од нас бити леп и нрав, те неће ни сам Абердар морати мидера носити и т. д. И гако плачевно собраније, што ове редове читаш, буди уверено, да ћемо на оном свету утехе наћи за свако зло овога земног света, а радост и весеље биће у толико веће, што нећемо морати сваке четврти годингње понављати претплату на „ Стармали", као на нр. што и сад на жалост морамо, јер ово је иоследњи број листа за ову четврт године! Аб.

те му тако ни искати пет крајцара позајмити немогу. Е пак кад немате, Господин каплар, а ја ћу га послати онако босоногог, па нек плате код куће дупло! — рече Гавра, хапт ахт, салутира, и удали се. Не прође после овога неки 5 дана, а ја баш држим школу са мојим момцима, кад ал ево ти компани-иншпекције, приђе ми, салутира и рече: — Мелде их гехореамст, Г. каплар, да је дош'о Гаврин отац ено га напољу и моли да пустите Гавру да се с њим поразговара. — Еј! наопако и у зао час рече Гавра, приђе ми ближе и рече шапућући: — Молим Вас, Г. каплар. Ј1ала мора даједошозбог оног миндунга, реците му нека дође после нодне и онда може диванити самном, а сада није слободно. Шта знадох чинити, видим да је долијао, запо ведим иншпекцијону, да каже Гаврином отцу, да после подне дође, јер Гавра је сада у школи. Школу сам држао по пропису до 11 сахата, и онда распустим све момке да иду ручати, а Гавру узмем предасе: — Па шта си наумио, несретни сине? ако те отац у лажи ухвати — Е! та то Вас је брига, фала вам само кад га нисте одма унутра нустили а сада ја већ знам шта ваља раДити, платиће Лала миндунг двоструко.

Из школе, Учитељ. (Оштро) ко је сазидао намастир Јасак ? Неки "ђаци (уплашише се на то питање, јер су чули за убиство, које је учинио Јасачки калуђер Петар, — па рекоше) Молим, господине, ја нисам. Учитељ (смешећи се) Знам ја да ви нисте, — али ја питам, зна ли који од вас, ко је сазидао мапастир Јазак. 1едан повећи ђак. Господине ја знам. Сазидао га је турски цар. Учутељ. А ди то стоји? Исти ђак. То стоји у народним песмама. Тамо ппше: „Цар Сулејман Јасак учинио". Учитељ. Погрешно си схватио. Турски цареви нису сазидали ни један српски манастир даклем ни Јасак. (За себе) Али, да у њему веје дух „Турског Народа," то морам и сам признати.

Пгеј Мопа(е а с!а!о добиваће „Стармалога" ап <Пе Ог<1гезе1пе е 1 § е п е сваки онај честити и поштени грађанин, без разлике лепоте, нарави, узраста и пола, који издавачу пошље државну обвезницу, која се зове форинтача.

Тиса-Есларски крвави догађај! Ко жели да не падпе на њега сумња да је он одвео и сакрио Естиру Шољмошијеву, нека се претплати на „ Стармалог" коме настаје сад нова четврт, јер познато је, да Чивути „ Стармалог" не читају, а само се на Чивуте може сумњати да су оно грозно дело учинили. Цена „Стармалом* 1 фор. а. вр. — Како? шта мислиш чинити? па јошт ако чује Г. капетан. — Хоп ! паметан сам ја толико, несме то ни фајерверкер чути а не капетан, него идем мало шустеру, имам код њега мало посла. — Нди, ђаволе, реко му, само гледај шта ћеш кад ти отац дође, чувај се, јер је дункли већ и онако од 3 дана празан. Па шта уради Гавра ? ! Знам да ће се и онај што буде ово чито, а богме и они који буду слушали чудити досетки и оштроумију Гаврином, а тешко богме да га и „Стармали" неће својим одличијем „За т мерите" због његовог мајсторлука декорирати. И зато чујте! Док смо ја и моји други момци ручали, дотле је Гавра своју ствар са компани-шустером удешавао и напослетку овако удесио. Компани-шустер, који уједно и фејерверкеров пуцер бијаше, имао је фаЈерверкерову блузу и сабљу, те тако закључише, да он ово на се узме и када Гаврин Лала дође, да га Гавра пред шустера изведе. Тако и би! Када је Лала дошао, пољуби свог милог сина Гавру и реч:е: — А тако ти бога, синко! какова те невоља снађе.