Starmali

„отармали" број 18. за 1882.

143

Београдско министарство пало !!! Пало је т. ј. на ту идеју, да званичним Указом обзнани свуда по земљи, да идућим бројем „СтармаЛОГ к наступа нова четврт за иреталату , која износи 1 ф. а. вр. на читава три месеца. Либералци, ради* калци и социјалисте неће моћи у овом питању бити у оидзицији, јер је непобитна истина, да , Стармалп" идућим бројем заиста у нову четврт своју улази.

Из горућег времена, Од како је света, може с' рећи, Бивало је увек питања горећи; А обично брига та се 'вако стреса: „Кад питање горе, — ког ће мо им беса!" Ал иитања сад су догорела брале, Сад би реко да се одговори. . .

— Г. г. професори српске новосадске гимназије : А, Сандић. М. Јовановић, М. ћирић, др. ђ. Дера, Филип Обркнежевић, А. Матић, и Св. Савковић под предвођењем гимназијалног управитеља Васе Пушибрка били су данас у Карловцн код Н>. Св % патријарха, да му чвститају на добивеном ордену. Иатријарх их је задржао на обеду и почастио својски. Остала г. г. професори већ су се разишли из места, те с тога нису участвовали у овој депутадији. „Српско коло" бр. 25.

Шта је права истина о Естири Шољмошевој. (11о раанпм новнипма) Нема сумње да је Естиру убио у тој ствари са свим невини чивутски шахтер, и да је она носле тога отишла неким својим рођацима у госте, где се бавила до три недеље дана. Мртво тело Естирино, извађево из Тисе, које је познала таки њена мати као своју кћер, није тело Естирино, већ неке друге девојке, која је у томе месту живела, и од срцобоље умрла, од које је Естира давно патила, а то је тело имало на себи Естирине аљине, у којима је Естира кући дошла, и после у госте отишла. Ова лешина која је три месеца у води лежала, без сумње је тек дан пре тога у воду бачена, јер је већ сва трула била, због чега се на њој нису могли видити никакви знаци насиља или озледе ; јер оне модрице, које јој се опажају на врату, чине се као да су леберфлеке, али се већ не могу видети. Цо свој прилици није Естиру нико убио, већ ти имамо посла са самоубиством, што покојница и сама признаје. Због тога случаја влада у Тиса Еслару велико огорчење; али Хришћани се држе са свим мирно, чега ради управише Чивути молбу високој влади, да прогласи у тој околини преки суд

ПОЗИБ НА ПРЕТПЛАТУ. Анђелић. Бонту. Видело. Гарашании. Дипломација. Ешпереши. Тјаковар. Жандари. Зеленаши Искаријоте. Јазачки калуђери, Нортеши. Лакомисленици. /Буљупевци. Младенцисими. Набитртице. Њушкали. Одметници. Порцијаши. Рабагаслпје. Сомови. Тесаци. Ћорави послови. Ујмаџари. фришефиринице. Харалампије. Цивилизатори (са топови и бајонети). Чедпце. Џеплије. Шурибурци — даклем цела азбука, из које се састоји наша књпжевност, позива „Стармалог* да не положи мандат, да не чини те радости својим драгим противницима. Свп ти позивају »Стармалог" да и даље нзлази (на крај, — како зпа). — Само оппх неколико стотипа вериих прегилатннка достојанствено 1«уте, — јер су тако већ научеии, да четир пута на годпну добију од „Стармалог" лимун са позивом на претплату. Ми тај стари обичај пећемо кварити, у толико мање што лимунада спада некако у иаш програм (т. ј. не толико лимун (који се лако исцеди) већ нада (која треба до века да живи). Позивамо дакле Аду, Б оград, Вуковар, Гардпновце, Дероње, Ђипшу, Ердевик, Жарков.) и т. д. то јест целу азбуку, из које се састоји географија српске пробуђености, отреситости, захвалности и истрајности позивамо их да се претплате на „Стармали", (коме нема равна на целом глобусу поносне аустро-угарске мопархије, — нити му има ту равна ни боља ни гора хумористична сршка листа.) „ Стармали" је веран своме дојакогпњем програму, зато му и цена остаје стара и мала. (А публика већ може мало и одступити од свога програма, т. ј. може нрирасти и нова и веКа). Претллата је за ио године 2 фр. — за Србију и др. земље 5 динара. На четврт године 1 фр. — односно 2 Ј /а динара. Претплата се шаље на накладу у Н. Сад, — и то најбоље поштанском упутницом, — и то молимо шго пре да би знали у колико нам егземплара ваља штампати лист. Родољубиви скупитељи су још сада потребан мост између накладе и публике, — молимо их, да се не даду заљуљатп од таласа немарпости. Сваком вредном скупитељу уз наше признање, дајемо врло радо 10 процената од скупљена новца. Уредништво и наклада „СТАРМАЛОГ."

НОВА КЊИГА. ОЦЕВИ И ДЕЦА роман Ивана С. Тургењева с руског превео ВЛАДАН АРСЕНИЈЕВИ* (друго издање). Цена 1 фор , а ко више истих поручи, добија огроман књижарски рабат. Наручбине ваља упућивати накладној Штампарији А. ПајевиЋа у Н. Саду.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.