Starmali

142

.СТАРМАЛ«* БРОЈ 18. ЗА 1882.

Знао сам ја да ће јевропске силе ограничити окупацију на известан термин, али да ће се то тицати Турске окупације у Егиату, — то нисам знао. Знао сам ја да ће се у Вршцу под некима срушити мост; али да ће се то десити под мирним и поштеним људима и под невином децом, то нисам знао. Старчево вајкање отегло се тако јако, како да му је неко осекао крај. Кад ми се досадило слушати, ја се окренем па одем. (Чуо сам како старац за мном виче: Ја сам знао и то да ћеш ти овуда проћи, само нисам знао да ћеш тако брзо отићи.) Идући својим путем премишљао сам о анђелу и ђаволу; п дошао сам до тог резултата, да анђео, кад није нмао лепших наочара, није требао ни те поклањати, а ђаво, ма да је као обешењак превсподни хтео само комедију да направи, овом је приликом старцу још добро учинио, што му је оно друго стакло из наочари избио. — Ако се кад опет састанем са старцем баш ћу га питати шта види у даљој будућности. Опомена мојој браћи. Дижем бокал црна вина, И у спокој душе пијем Скобељеву, кој' је умр'о У свом добу најједријем.

Он је умр'о, — ви'те браћо, И поучте с' том пригодом: Није добро, није здраво Наздрављати чистом водом. Аца

Чика Тоша. 1Три погребу чика Тоше у Уздину, иратио га је и злогласни солгабиров Васика Стојановић. Усљед те „почасти", чика Тоша чим су га у раку спустили иреврнуо се у гробу. * * * Него цела истина, људи који су гледали при том ногребу Басику Стојановића приповедају да је над гробом чика Тоше збиља иролевао сузе — али крокод иЛ ске. * * * Нок. чика Тоша још у доба кадје био „§и! ГгеипА" са Васиком Стојановићем крстио му децу по томе били су кумови. Српска нека прича вели да је неко своме куму рекао немој ти куме мене бранити, ал чика Тоша да је знао да ће га Васика Стојановић нратити рекао би му био: немој ти куме мене иратити, * * * Лане пре избора Политовог, питао је Тиса вел. жупана Хертелендију да ли он може јамчити да ће свалити Нолита у Уздину. Хертелендија позове Васику и пита га може ли он јамчити да ће свалити Полита јер то пита министар Тиса. На то Васика рече: одговори ти Њих. Екцеленцији да ја јамчим мојом главом да ће Полит у Уздину пасти. Но пошто је Полит био изабран, то усљед

носа што су га добили од 'Гисе, заболела је јако глава и Хертелендију и Васику. Сад чим је Васика чуо да је чика Тоша умро, одмах је телеграфисао Хертелендији: умро чика Тоша, неЛе нас више глава, заболети. (Ваљда није баш ни тако.)

* * *

У једном извештају „Заставе" о чика Топш, учини ђаволски слагач погрешку па мете место чика Тоша, чика Тома. Сирома чика Тоша много је имао да страда због те штампарске погрешке, јер при чаши вина задиркиваше га да се он извриуо у неверног Тому. Сад при даћи у Уздину један шаљивчина дубоко узданувши рећи ће: имала је право „Застава" што га је назвала Томом: умре. па нас наједаред изневери, а ми сви постадосмо неверни Томе, јер сви неможемо још да верујемо да нам је наш чика Тоша умро. ! Важно за мужеве, који шиљу жене у илиџеЈ Да би се утешили зоог одласка миле женице своје и да им не би било дуго време док оне не дођу исцељене натраг, најбоље је да се дотле баве читањем „Стармалог", који их међутим много јефтиније стаје, него што би оне коштале да су код куће. Цена 1 фор. а. вр. Орпски језик у Будапешти. Пре неки дан бејах у Будапешти и пролазећи кроз више улица, обрадовах се, када видех, како трговци ондашњи али не Срби решпектују своје српске суграђане и српске муштерије, те ииају на излозима и на фирмама уз мађарско-немачки текст још и сриски текст у препоруку роби својој. Радост ме тим већа обузе, што у две улице нађох седам фирма са српском објавом, више зацело, него, што се у Н. Саду и Београду у 2 улице наћи може. Но кад ближе приђох и читати стадох, онда ми се тек расветли пред очима, јер назрех једино чивуцку шиекулацију и ништ више. А што ће се Вуку Караџићу кости у гробу преметати; — што ће Дааичић, Јован Живановић, Јован Бошковић, Стојан Новаковић, Сандић и други наши филолози главе лупати, док пронађу овог новог ковача српског језика, — то је њима девета брига! Место дугачке пропратнице, ево нека факта говоре, за која подпуно одговарам и за сваии потез јамчим:

Сентомаш 10 /» 1882

I.

Шскшапп К. (\\'аЈ12аег Воиктш!). Фабритно стоваринте сваке сорте сатова за пролавање и опраопјане унајпуверепом гарамписм. II. 8с1ш11|о1' Ас1о1рћ (Еске Кбш^здаззе & Каг1зпп».) Фабрика мчких и женских Овућа. Ш. 1)а\ ј<1 В1е1ег (Магокапег§аззе). Стовариште. Пред бедог еснана Краватни и Кошуја. IV. Јип&' & ВМег (Магоскапег§аззе.) Цантлика кратког Предеснана Краватна и Кошуја V. Нопшн^ Б\ (\У1епег Оаззе) Стовариште за мушког одела за Дену и страсле. IV. Јо 8. ПјЗсћтапп (Еске Каг1зпп§). Стовариште котовн мушки одјеле на новим фасоном бренорочито да се у 12 сади котовисе*) *) При м едба. Хтео ,је да каже, да се код њега мушке хаљине по најновијем Фазону за 12 часова зготовити могу !