Starmali

Година V.

У Новом Саду, 31 јула 1882.

Бр. 21.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф. — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге Ерајеве 10, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић ; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиВау Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоучс, ^Пеп IX. \Уа1|гЈп^егч(ган8« 9.) — Претплата и све што се тиче администрације, гатампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Ферије су, .. Ферије су, омладинска ора, Време збора, време договора. (Ужурбади с' жидски новинари, Дошаптују шпицли и жандари.) Ферије су, — школских брига нема, Омладинска скупштина се спрема. (Будим-Пешта, као баба стара На нос меће десет наочара.) Ферије су, — видим браћу младу, Жељни да се из ближе позеаду. (Спремају се дијурнице масне, Спремају се шприце ватрогасне.) Ферије су, — живљи нам сокаци, Ко нас буди, ако неће ђаци! (Полиција која радо дрема ; Отворила очеса голема.) Ферије су, — младост куша крила ; Та младост је увек така била. (У бироу планови се везу, Да војници буду на опрезу.) * & & Ја не питам: омладина наша •Је л' одиста тако страшно страшна? Ал да од ње многи јунак бледи, То бележим, — и то нешто вреди. Д.

Телеграми. „Стармали" у Пешту. А зашто одлази наш хваљени министар Ордоди? Из Пеште „Стармалом." Јер му је, жао министру комуникације, дужноет, да осталим колегама својим нокаже и утре нут.

Шетња по Новом Оаду. СХ1Х. За београдску напредњачку странку настаје нова „Ера." Они покренуше т. ј. нов шаљив лист, којем на чело ударише жиг „Ера" и као неки символ намоловаше на насловној вињети шест оседланих бангавих коња, који дакле имају ту нову „Еру" да инаугуришу. Седла на коњима изгледају као неки „фотељи," на којима мора бити да је врло згодно седети, само ће чланови напредњачке странке слабо ићи напред, јер су коњи као што рекох бангави. У првој својој песми вели „Ера:" „И ка' доктор вешто лечи Од бубе у глави, Ко министар жели бити Нек се Ери ј ави." Кад дакле треба свакоме, ко хоће да буде мин и с т а р најпре извадити б у б у и з г л а в е, онда је заиста штета, што се „Ера" није пре појавио, а толико је пута био нуждан! Но то би се још могло и накнадно учинити, само би ваљало знати, какве су то бубе. Нама је овде најпознатија буба Шваба, па би дакле ваљало по нашем мњењу неким министрима Швабу извадити из главе. Мени се иначе име „Ера" чини врло згодно за орган напредњачке странке и сећам се многих лепих прича, особито о Ери и в о д е н и чару, па може