Starmali

238

„етАРМАли" број 30. за 1882.

Не треба се журити! Ја не знам што се код нас тако журе са свачим, кад би се то све могло и натенане учинити. На пример : — Што се тако журе са сазивањем карловачког сабора ? — Што тако хите издаваоци са издавањем десете свеске змајеве „Певаније?" — На што тако на врат на нос нретнлаћивати се на „Невен" и »Илустроване новине?" — Што се тако пренагљује са попуњењем Тителске парохије ? — ТТТто су тако навалили са придозима на пренашање костију Бранка Радичевића? — Зар се не могу мало лакше и спорије писати и издавати наше књиге што нам још фале у српским гимназијама и вишим девојачким школама ? —- Што су тако нагрнули компетенти са описом вараждинског генералата на расписану награду >>Матице српске"? — Зар се не могу српски читаоци мало претрпити, него хоће сви наједаред да их упишемо у претплатнике „Стармалога"? Аб.

Знаменитости у Новож Саду. Странце, који буду сад кад се отвори жељезница долазили у Нови Сад, чинимо пажљивима на ове знаменитости: 1. У дунавској улици могу на узаном трот о а р у видети силне грабље, пшорхерде, џакове и дрвена колица. 2. У каменичкој улици — што је главни пут на жељезничку станицу — могу а и морају видети (јер ће туда проћи) силна блатна језера, сћрам којих је оно код Фиреда шувикс. 3. На месту, где је у идеји владичин двор, а у ствари солара, видеће кеетенџијнице, где пеку кестење и рачунају колико је Сириг до сада чисте хасне донео. 4. На пијаци ће видети ону историчну рупу, у којој се покрва сваки точак, који у њу сдучајно доспе. 5. У променади ће видети оно место, где је човек у по дана убијен пре пет година, али убијцу неће моћи видети, јер још није дошао у полицију да пријави месго свога пребивања. 6. У почетку златне греде видеће капију, кроз коју је Герман пролазио, кад је оно ишао у Ириг да благослови тутора. (Наставиће се.)

Вил,ег-8(епфе1. Столица-8е88е1. Кад је 29-та пуковнија у Грацу лежала, одреде Кикинђани ђекића каплара на Ордонанс ђенералу Кирхбергу. ђекић је разумевао немачки ал онако као што млоги кажу: Знам шта ми каже, само не умем да му одговорим !

Ордонанц је стајао у ходнику а ђенерал кад је што затребао, он је изашао и варедио. Тако је и овај пут било. Око девет сати ђенерал изађе а ђекић се стави у позитуру; ђенерал пружи три форинта и онако по војнички промрмља: Штемпл! ђекић салутира и оде. Сад је непрестано путем штудирао; шта му је ђенерал казао? — Ништа друго него: 8еззе1 — та му је реч ваљда познатија била, него реч 51етре1 — и он мишљаше, идем на пијацу, па ћу већ видити шта је. И за дивно чудо а на своју грдну срамоту, како дође на пијацу, наиђе на једнога који сламње столице продаје; е сад помисли у себи, још ћу питати пошто су, па ако се и цена са добивеним новцем подудара, онда ништа друго није ђенерал казао, но да му столице — 5еззе1 — купим. Пошто ]е комад ? форинту ! Ха! три форинта три комада. ђекић даде три форинта а упрти три столице па хајд у ђенералов стан. Али тек што је ђенералов ходник отворио а куварица, собарица, госпођа па и деца, да попадају од смеја видећи како господин каплар вуче три столице; и ђенерал је на ту ларму изашао и он се у љутини почео смејати а три форинта поново извадио те ђекићу трипут јасно рече: 51етре1, 51етре1, 5{:етре1. Сутра дан стајало је у заповести на цео гарнизон, да се више ни један подчасник за ордонанса не шаље, који немачки језик потпуно не разуме. Сремац. ђекићев „Кпе§зсо11е§а."

ђука и Шука. Ђука. Јесил Ј чуо да се Нови Сад поновио, добио је новог жупана ? Шука. Па како му је име ? Ђука. Ф е л и к с. Шука- А шта то значи на српски? Ђука. Латинска реч „ГеЦх" значи с р е ћ а н. Шука. Е па кад је он Ф е л и к с, дај боже да и Нови Сад с њим буде {еПх Аб.

Ђука. А шта предаје, бога ти, тај Абердар у великоЈ школи ? Шука. Естетику. Ђука. Међер за то иду радикалци за „у н и штењем естетике." А6.

Библијска питања. 46. Да ли је београдски митрополитов заменик М о јсиј е читао таблице Мојсијеве, где стоји : „не жели ништа т у ђ е," |дакле ни туђе митрополитске столице ? 47. Кад су се оно у Египту некад скакавци по-