Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 35. ЗА 1882.

Пред спомеником. Ви нисте видли; доцне је било : Поноћ се црна стала да краде, Прест'о је пролом свечаних топа, Престале давно помпе, параде. А оне речи што Стојан рече 0 вечном стубу науке сјајне Разн'о је ветар . . . та речи пусте Никада нису ка дела трајне. Ви нисте видли — доцне је било Поноћ се црна прикрада немо, Пред спомеником никога нема И сам је стражар био задремо. Ви нисте видли како се спомен, К'о жива душа уз'о да креће А да му поглед метална ока Ео хитра муња Српство пролеће. Ви нисте видли како се стрес'о, Појмите л' тугу недаће праве ? Пред позориштем још се познају Од Рабагаса пеге крваве. Ви нисте видли како се стрес'о, Кад спази подлост освете вреле, Учитељи се по ноћи, зими, Са краја на крај Србије селе. Ви нисте видли како се стрес'о Како му туга на усна слеће, Кад виде мис'о за коју мишља, Да никад, никад погинут неће. И рука Књаза и слика цела По мало већ се к Дунаву скрену, А усне гласно ко да му зборе: Онуд се иде к ослобођењу! Ви чули нисте, ви видли нисте — Шта вас се тичу народне наде? Та ви сте чули пуцњаву топа. А видли само оне параде. А—л („Из Ћосе")

Дописи. ЛИз Т и те л а, на 10.000 младенаца 1883. — Из поносне Шајвашке могу вам јавити радостну вест, да се овде велике ирипреме чине, да се на достојан начин прослави 25 годишњи јубилејум нашега но срнство у Шајкашкој заслужнога г. солгабирова Ииколића. Велим на д о ст о ј а н начин, а да је заиста д о с т о ј а н, видеће се и из овога примера. У тителској политичној општини донесен је закључак, да се пошљу четири изасланика, који ће општину застуиати при тој радозној свечаности. Кад је г. председник предложио четворицу, устаће честити ратар Н., који је такође онштинар, те ће рећи: „Господо, ја мислим да за наше изасланике пошљемо на ту светковину г. г. Дајча, Диприса Розенцвајга и Јајтелеса!" — Кад га запиташе а зашто баш њих, одговори честити општинар: Та они су наши први људи, најодличнији грађави и трговци па^су в и р и л ц и, даклем треба лашем солги у почаст такве људеда бирамо", И 7 опште се овде код нас држи, да би то било д ос т о ј н о нашег заслужног г. солгабирова. — Могу вамјош ито јавити, да се за ту радосну свечаност, спрема и дилетанска позоришна престава, даваће се комад »Чести т ам", па ћу вам у сво.је време саопштити и рад ШТАМПАРИЈА А. ПАЈ

наших глумаца и глумица, д и р е к т о р а, режисера и суфлера, па знам да ћете се јако обрадовати и рећи: „Честита м"! Иначе је овде код нас све у реду; чујем да ће се скорим славити још један јубилеум, и то 25-г од и-ш њ и јубилеум, од како су се људи и марва почели давити навиловачкој с к е л и, јер је 25 година, како се вечито руше насапи а не оправљају, Може бити да ће се оба ова јубилеума з а ј е дн о славити.

Одговори уредништва. У Потиеје. Што не можемо нримити онако, то не при мамо ни под којим другим условом, ма како галантни били. Коета-Четкан. Чини нам се да баш заиста некога има на кога се то односи, — иначе цео чланак и нема смисла. А да ли је тај неко, заиста народу или каквом поштеном начелу згрешио и заслужио да се тако у шали продрмуса, то из вашега чланка нигде не видимо. А кога, само због спољашњости његове узети на миндрос, — то није задатак овог листа, Мило ће нам бити ако ваш хумор и досетке у овоме листу употребите друкчије, достојније. Г-ђу у С. Употребићемо под рубриком „Наивности и досетке из дечија света", Радо ћемо примити ако још што тако имате прибележено.

Новије књиге. Дела ђуре Јакшића. књига друга; иесме епске. У Београду у краљевско-сриској држ. штаииарији 1882. осмина стр. 149. Чича Томина Колеба или црно и бело. Како су живели североамерикански робови. По енглеском изворнику, који је написала Веесћег-Зкгте, за одраслију децу немачки прерадио А. X. Фоговиц. На српски превео А. М. Матић. Са две слике, Издање српске књижаре Браће М. Поповића у Новоме Саду. 1883. Осмина стр. 106. Цена 40 новч. Омбра роман А. Женевреја. Превео с Француеког Ј. В. Несторовић. Нови Сад, издање књижаре Луке Јоцића и др. 1883. осмина стр. 196. Цена 50 новч. 0 претоваривању школске деце. Опомена родитељима, учитељима и свима нриЈатељима дечијим од дра Фридриха Вилхелма Фрике-а провео Александар Јорговић, проФ. више девојач. школн у Н. (Јаду. У Новом Саду, издање књижаре Луке Јоцића и др. 1883. осмина стр. 76. Цена 30 новч.

„ОРАО" ВЕЛИКИ И/1УСТР0ВАНИ КАЛЕНДАР за 1883. §РГ" ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИЂА у Н. Саду. А У НОВОМ САДУ.