Starmali

288

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 36. ЗА 1882.

св оје претплатнике на хиљаде. Али кад један претплатник позајима свој лист на читање многима, често имућнијима од себе. који не држе никаквог лисга, него живе мољакајући непрестано час овај, час онај лист да прочитају — онда наравно да „Стармали" мора тако свесним и родољубивим „чтецима" запевати ону познату песму: „двајест кућа једну краву музу, још се хвале да се добро ране." Цена је „Стармалом" изложена на челу листа. Издаватељство „Стармалог". Молимо за пресуду. У 28. бр. овога листа расписалисмо награду за најбољу оригиналну хумореску и за другу која буде после ове најбоља; а пресуду, која је најбоља оставили смо нашим претплатницима. Рок је истекао. Сад молимо претплатнике наше да пресуде. Има 7. оригин. хумореска, које могу добити награду. И то су по реду: 1., Ја као курмахер. 2., Таковски крст. 3., Неколико црта из живота мога пријатеља Стеве. 4., Последњи лумперај. 5., Мали узроци. 6., Харалампије Гагић. 7., Шта учини љубав. Ми молимо претплатнике наше, да се пожуре са пресудом, коју ћемо чекати до св. Саве, и онда ћемо у 3. или 4 броју наступајуће године обзнанити резултат овога зиДта^е итуегбе1а. Свако нека јави коју од ових хумореска сматра као релативно најбољу, а коју као другу, — али са пуним потписом свог имена. Гласати могу сви претплатници а и они који „Стармалог" добивају бег.платно или у замену. — Волели би да нам се то пошље дописном картом, на којој да не буде написано ништа друго, само то. А ако ко ) писму пошље у коме и друго што има, то ипак века пресуду своју обашка напише на артији у величини дописне карте, да нам буде олакшано при бројењу гласоза. Уредништво „Стармалог".

позив

:ЕЗ:-А. ие:Е=>:Е]^:

Ењижевни оглас, Даз. Нанчић као одговорни уредник, а штампарија Ветла и Веронића као издавалац и власник, оглашују да ће од нове год. у Вршцу издавати недељни лист за материјалне и просветне интересе народне, под именом:

Концем ове године истиче претплата већини наших поштованих претплатнтка, које овим учтиво умољавамо, да своју претплату за вреиена поновити изволе, како би им се лист без прекидаља елати могао. Исто тако позивамо уљудно и остале сународнике наше, да својом претплатом притеку у помоћ овом подузећу. које се једино потпором. народа одржати и развити може. Ко је пратио за ово кратко време наш лиет, могао је разабрати и правац и начип, којим идемо за остварањем оних великих начела, која смо у програму своме истакли, и којих ћемо се и отсада верио држати. Ми смо се од своје стране трудили, да наш лист уздигнемо на висину сувремене дпевне књижевности. Бриге ће наша бити и на даље да га на тој висини уздржимо. Прикладним уводним чланцима расправљаћемо сва политична питања, која на дневни ред долазила буду. Осим тога ћемо у истима нарочиту пажњу обраћати на прилика нашег народа, а као орган српске странке у троједници, на прилике у овој ужој нам отаџбини. У политичном и новинарском прегледу наћи ће читаоци обавештаја о свакдањем нолитичном положају у свету. За забавну лектиру у листку нашем спремили смо се посебно и у идућој години почећемо доносити један роман из светске књижевности, који своје опште припознате литерарне вредности имаде, и ксји ће читалачку публику веома занимати и уједно забавним путем многоме поучити. И иначе ћемо настојати, да у сваком погледу одговоримо свом задатку и да „Српски Глас" буде вредан потпоре народа нашега. коме ће једино служити љубављу и пожртвовањем. Мислимо дакле, да се можемо поуздано надаги лепом и свестраном отзиву српског читалачког света. Претплата,огласи и наплата огласа нека се изволе управити на администрацију листу. а само оно, што се односи на уређење листа, уредништву „Српског Гласа." Наруџбине без новаца не могу се уважити. „Српски Глас"излазиће и на даље двапут недељно и стаје за аустро-угарску монархију, српске државе и покрајинена годину 8 фир. или 20 динара на по год. 4 „ „ 10 „ на четврт 2 „ „ 5 „ Скупљачима уступамо 10% за њихов труд. У Руми 16. (28.) децембра 1882. Уредништво „Српсног Гласа." Леп дарак за одраслу женску децу! СВЕСКА ДРУГА ПРИПОВЕШ ШОЈОЈ ШРИ I

Они умољавају сва уредништва српских и хрватских листова, да обзнане излазак њихова листа, — што ми овим чинимо. Програм, који је у огласу опширније изведен, по нашем мнењу пуно одговара сувременим потребама народним. Цена је^листу за Аустро-Угареку годишње б фор, на по г. 2 фор. 50 — четврт год. 1 фр. 2б. За Србију 12. — 6. — 3 динара. Издавалац гарантује да ће лист излазити пуну годину дана и у том случају, ако претплата не буде довољна да трошкове покрове.

РЕВОД С ФРАНЦУСКОГА. на 8-ини 204 стране, цена само 60 нов. У тој су књизи лешпа од лепше ове приповетке: 1. Лажни дијаманат. 2. Златан новац. 3. Чешаљ што говори. 4. Соната. 5. Мала жпва библиотека. 6. Винсенски катана. 7. Селско гробље. 8. Сестре судојенице. 9. Журнал, мода. 10. Мала газдарица. 11. Завршетак. Ко жели за поклоне или за распродају да поручи више ових књига, нека се обрати подписатој накладној штампарији, која ће према већој наручбини и рабате веће давати. •ШР" Такођер се још може добити и I. свеска ових поучних приповедака, по истој цени. Штампарија А. Пајевића у Н.Саду.

\

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ.