Starmali

„Стармали" излази трипут месешо. Годишња дела 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и адуге кра.јеве 10, — 5, — 2 1 / 2 дииара. — Власник и одговорни уредиик Змај -Јован Јовановић; главни сарадник Абуказем. 1&даје штампарија А. ПајевиЕау Новом Саду. — Рукоииси се шиљу уреднику (1>г. Ј. Јоуапоујс, IX. РогсеЈап ^абае 5(>.) — Претпдата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиНа у Новом Саду.

ПРВА ОДОЛАНИЦА НА ПРВУ ПОСЛАНИЦУ.

Пуно речи и нуно цитата, Од довратка не виде се врата; Од бусија не види се шумља; Од мудрања не види се умља; Од трзања не види се мира; Од блејања не чујем пастира. Бог би знао од куд све не црпи, А артија све то лепо трпи.

Сиг ( или боље рећи: кургала те) раз^огеш еззе Гаслз, сиш 818 оу1з ? (Уијшвехћш! сопсШит оеситетсит 111 зио 1ј Х 1 У сапопе с1е ге1аИопе шкег ћ1егас11Јат е! 6'с1е1ев.) I Зато тражиш у софизма блесак; Зато цркву намичеш на песак; Зато стазе у натрашке путиш; Зато бистри извор силом мутиш. Ти би жезал и падицу, Раде, ГГа ма од куд, само нек се даде.

Ко прочита види нразна дата, Стари пос'о млада адвоката: Види да су ти „разлози тврди" С оног краја, од куд риба смрди. Види трулеж, ал не види лека — Само црне копце врх себека. Посланица „племенита" Рада ! Али кака — ен' о н а к а р а д а ; Н а к а р а д а, то је име право, Емиљане, боље да си спав'о ! Крепио би с' можда где у трави, 'вако си се подер'о на јави. Богосдове, издају те трудп, Протосинче, провиде те људи, Брзоплете, кидљиве ти нити, Стрмолете, знамо куд ти с' хити. Мреже плетеш, у њих си се сплео, Сутетниче, ти би митру хтео.

Стани мато с твојом канонадом (Ма да волеш играти се с брадом), Да ти кажем шта си с ума смео, (Ма да мислиш мудрост си појео) Пастир прави влада се по душв, Цркву диже: ко народу служи. Наша црква — или ће без штапа, Или ће је прогутати папа. Олтарници ил ће пример дават', Ил ће свето за клето продават', Својој страсти зидзукати дворе, На зло наше — ал на своје горе, Завуц'те се у свој калеж худи, Изврћите каноне по ћуди, Али црква није ваша само, Ваша ј' толко, колко вам је дамо, Та н а с ради Христос је сагради; Стуб јој вер а, ма без калуђера.

Гсдина VI.

У Новом Саду, 20 Јануара 1883.