Starmali

37

Ћира. Ја сам као до сада мало и сумњао, али сад верујем да је протосинђел Радић положио док торат у Еиј е ву. Спира. А по чему си се то уверио, да је он положио докторат баш у Еиј еву? Ћира. По томе, што ево видим, да ће га скоро и с к и ј а т и.

Ћира. У Бечу је пре две педеље дана умр'о један човек, од убода м у в е. Спира. Читао сам и ја, — зато ваља рукама млагати, кад видиш да се калуђери око чега узмувају. Разумео је, . , Госиодар: Јоване! Сутра у 5 сахатм пробудиме, морам на пут. Јован: Добро господару. Господар: Сад можеш ићи спавати, но немој да заборавиш! Јован: Нећу господару. — Јован оде у своју одају и леже спавнти. Око 2 сахата у јутро Јован се пробуди из слаткога сна и онако сањив оде до господареви врати и почне на иста куцати. Господар се вргие из сна и продересе: Ко је то? Јован: Ја сам госиодару. Господар: шта ћеш ? Јован: дошао сам да вам јавим, да имате још пуна 3 сахата спавати.

Малер је само што још немамо Телефона. Ал ће бити побро, Бар за Србе добро Кад телефон једном буде Већ уведен свуде. Нећемо се морат' трудит' Нит' се здраво рано будит', Ил се будит' дати Већ у девет сати. Моћи ћемо сркат' каву У шлофроку на тенане И пушити дуван Коме нема мане. Седећ' дома на фотељи, Зевајући баш по жељи Комодитет нико Неће нам турбират', Моћи ћемо кроз телефон Приседника бират. Л.

Бука. Сад настају избори у Крајини, па шта мислиш хоће ли поп Кука кортешовати ? ЦЈука. Та ја мислим да ће он сада заићи од једног до другог, и I- до цивилних, и до попова и фратора. Ђука. Па ко је од ових највештији ? До кога ће дакле најпрактичније бити да иде: до цивилних људи или до фратора? Шука. Нек иде д о ф р а т о р а! Ђука. Ко је крив, што у новосадској репрезентанцији није ономад изабран С р б и н, него је изабран Мађар са једним гласом већине? ЦЈука. Незнам ко је крив, али оне општипаре Србе, који недођошена избор не можемо кривити, јер они н и с у б и л и т у, где се тај чин догодио, они могу доказати свој А 1 1 1) 1, дакле н и с у к р и в и! Ђука. А Н ћ ј 1ип, АПБ г ћег, али би боље | било да се људи, који немају времена и не дају бирати у општинаре. Ђука. Шта значи то „Самоуправа" ? Шука, То је име једнога београдског листа. Ђука. Знам, али како се то друкчије каже ? Шука. Самоуправа, то је автономија. Ђука. Но, онда знам зашто је „Самоуправа" за Угарску забрањена. Аб. Пушкарева досетка, Дошао један госиодин к пушкару да купи пушку. Овај му је износио пушке по најновијој системи. Но купац све врти главом и на последак рече, да он не мари за те нове пушке, за те НтЂеЉЛеге. — А молим вас, каквог сте ви занимања? Запита га пушкар. — Ја сам адвокат. — Е сад разумем зашто ви не волете Шп1ег1ас1еге Ви би волели пушку, која је удешена на Уогзсћиаз. Припослано. Драги Стармали! Пући ћу од једа, ако ово не примиш и по целом свету не разнесеш*) моју невољу. Има већ две године дана од како мој муж хуче: „Трошак је жено, велики је т р ош а к" — Већ ми је обио уши са тим његовим трошком. А кад ономад, замолим га ја лепо да ме води на бал, а он онда наједаред окрену други лист, на вели: „Водио бих те, с драге воље, слатка жено, али знаш. немам т р ошка." — Па сад ко би могао с тим људима да изиће на крај, кад немају ни најмање доследности. Једна несретна жена. ♦) То је ма.чо нотежак задатак, кад се узмо у обзир, да је свет здраво велики, а број претплатника поприлично мали. Ексиедитор,