Starmali

,СГАРМАЛИ* БРОЈ 6. ЗА 1883

47

Оставте ме дакле у будушче на миру, зашто ја никада нисам код куће, ако неверујете а ви питајте све моје кредиторе! Ако дакде благоизволите јошт ми 200 фр послати то наложите вашем писмоноши, да ми кроз гитер у ходник писмо наравно с н о в д и — баци, где ћу ја зацело наћи. Ви сте ми нешто из кратког времена за неки суд и ариште љубав имали јавити, — висте за чудо шаљивчина! шта би ја код суда и у аришту чинио ? зар незнате даје •го за мене живи отров ?" онет хоћете да чрез то мене у неко непријатно стање поставите што ће хо мај из те шале изићи ? — ипак ја вас извињавам и остајем непромењиви Ваш вечити дужник Игња Сепијаш доставио Жмурко.

Одговори нашег домжшљана XI. Добили смо нитање: Какоселечи рана, кад кога уједе „Турски Маро д?" На то наш Домишљан одговара: Очупа се мало длава сауредника(што више то боље), — али се не мету на рану него се баце на ђубре. XII. Добили смо нитање, и то веома тугаљиво: Какав бурмут шмрка његова Наименованост, — Пештански либо Бечки? На то наш Домишљан одговара: Тоћеседознати тек онда, кад ночне к и ј а т и, п о к а к в о ћ и к и ј а њ а. XIII. Добили смо нитање из једеог прњавора: Дешавају ли се још и сада каква чуда у ма на стирима? На то наш Домишљан одговара ово: Могу се и.сада десити. Ето н. нр. ваш нгуман, ма да је снабдевен са трбушином тешком и п а к ј е з а т о лаком.

КЊИЖЕВВЕ ВЕСТИ.

Расписујемо награде за две најбоље хумореске, које ће изићи у подлис«у „Стармалога" до краја ове године. Прва награда 25—30 фр. Друга награда !5. фр. Пресудиоци 6и11есами предплатници овогалиста. Уредништво,

1ТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВШ Ј НОВОВ САДУ ПРОДАЈЕ СА СВОГА СТОВАРЖШТА: Ињиге за шнолу и народ. ХЕМИЈА. Од X. К. Роское, проФесора хемије у Манчестру. Српски нревод одСтеванаВ. Поповића, шк. реФеревта. Са 36 слика, укоричена • 50 „ ФИЗИКА. од БалФура Сгеварта проФесора Фивике у Манчестру. Српски превод од Стевана В. Поповића школ. реФерента. Са 48 слика укоричена . . . . 50 „ ФИЗИКАЛНА ГЕОГРАФИЈА од А. Гејкије проФесора геологије у Единбургу. Српски превод од Др. Лазе Пачуа, са 20 слика, укоричена 50 „ ГЕОЛОГИЈА од А. Гејкнје, проФесора геологије у Единбургу Српски превод од Др. Л. Пачуа. Са 47 слика, укоричена . . . . 50„ 300Л0ГИЈА. од Смита, проФесора, зоологије у Страсбургу Српски превод од Владана Арсенијевића проФесора српске учитељске школе у Г. Кардовцу. Са 45 слика, укоричена 50 в АСТРОНОМИЈА од Н. Локиера, члана краљ. другагва у Лондону. Српски превод од др. ђорђа Натошевића главнога школскога реФерентн. Са 47 слика, укоричена 50 „ ВОТАНИКА. Од X. А. де Вари проФесора ботанике у Страсбургу. Српски превод од Владана Арсенијег.ића, проФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика укоричена 50 „ ОПШТИ УВОД У ПРИРОДНЕ НАУКЕ, написао Т. X. Хекскли, превеоДр. Лаза Пачу, шеФ онштинских лекара у београду, укоричена ... .... 50 „ ФИЗИ0Л0ГИЈА од М. Форстера проФ. на универзитету Кембриџ. Превео Др. Лаза Начу, шеФ општинских лекара у Веограду, Са сликама, укоричена 60 „ Како се чува и негује здравље жензкиња и мале деце од др. Л>. Радивојевића , 20 „ Номоћ у нуиди и опаености док декар не дође, од И. В, Поповића цена 30 „ ®в§Г" Ко поручи за готов новац на више ових квига дајемо рабат 30—35°/«

КаижАРА Л уке Ј одића и Д р. У Н 0 В 0 М С А Д У, ШЈепорЈиује а

1 99 ® Дист за забаву, поуку и књижевноет. :'л Власник: УреднИЕ: Змај-Јован Јовановић. Др Плија Огњгшовић.

Цена

Аустро-Угарску, Босну и Херцеговвну Фор. 5,за остале земље ®ор. 6,— на годину.

м#јј-' ,,ЈАВОР" је једини срнски белетристични дист, који изалази сваке недеље и то најуредније, Наручбине обављамо брзо и тачно, а најумеренијом ценом, Наш најновији главни ценовник књига, музикадија, учила. тискарија, ижона, сдика и фотографија шаљемо на захтевање бесплатно.

још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почет до данас.