Starmali

„бТАРИАЛИ" БРОЈ 14.

107

У ш т и п ц и. §. Види е, да министар Тиса не цени нного Анђелића, кад ке трпи ни да се разговара о њему ; на сабору. * * * = „Фрушка гора" приповеда, како је митровачка полиција неправедно оглобила касапина Перу, т е жалећи га, навађа, да оп „сваку крајцару крваво зарађује." — А који касапин не зарађује своју крајцару крваво? * * * + Боже мој, ако сабор (и оно све друго) заиста пренесу у Будапешту, да ли ће се купити прплсзи за пренос костију наше автономијеу Будапешту? * * * П ГГрештампава се у Панчеву весело позорје „Београд некад и оад." Ејмој Стеријо, да си сад жив, па да напишеш и жалосно позорје о тој теми! * * * © „Немзет" каже за Чангове, да ће они онај парод, међу који су га населили, усисати у себе. Глад до душе може много што шта да учини, али за што нису они усисалп у себе онај народ у Буковини, него морају оданде да б е ж е? * * * □ Да је Шекспир жив, можда би сад уместо „Ромеа н Јулије" написао „Т и с у и с р п с к у автопомију," кад би хтео да истакне појам највећељубави. I оних пиљарпца што папрнку продају, савићеш на десну страну а за тим иди управо док не смотриш г. Јоцу! Знаш сад?! Знам, та како неби ја знао, та само нека ми се једаред покаже одма ћу га наћи рекне Миша свечаним гласом. Е видиш ти госпор-Јоце он би хтео да се птета, како да није а ја да чувам краву, није него још шта, то чипити нећу а ко би онда ишао да попије коју чашу вина, зар да овај вашар прође а да ја небудем ни вес'о. Та лако је г. Јоци тамо у канцеларији писати, тамо у ладу, нек види како је кад мало пече сунце и онако та наша господа неверују нама. Идем ја да коју чашицу спустим, те онда да краву продајем; ја сам чуо да кад човек коју чашицу вина попије онда боље говори, но премда ја ни овако нисам оскудан у говору а тек кад се мало поднапијем, е онда иде ко из штампе — говорио је Миша пола на глас. Но шта гунђаш што не идеш већ једаред! грмио је г. Верић. Та, говорим господару то што сте ми ви казали: „Иди управо, па кад до пиљарица што паприку продају дођеш треба да на десну страну савијеш. Ето видте да знам. Знаш, знаш само иди! Идем, идем, само што ја нећу савити код они

I * * □ У Пешти се побунили пекари, па новине дигле читаву ларму, чак је и полиција имала посла; ј а наши новосадски пекари, односно њихови шегрти па пијаци, буне се и туку сваки дан, па нити новине доносеотоме уводне чланке, нити се полицијау то меша! * * * Д И табаци су се („гербери") у Пешти побупили, т. ј. обуставили свој посао. Но добро би било да се и т а б а ц и а р т и ј е у Будапешти узјогуне, те да више пе даду, да се па њима ш т а мп а ј у п о в и н е. * * Н= §. Некакав бечки лист „Шиз^пНе В1аИег Гиг 8^а(Н Ш1(1 Гап(1" позива у свима новинама „господ^ и госпође" који желе тај лист бесплатно добивати да само пошљу свој адрес. — Ово мирише јако на „Турски народ." * * * — У Београду су ономад људи и деца трчали за једним напредњаком, амалом, и гледали га као на пеко чудо. (Узрок је што исти напредњак још нема ни ордена белог орла, ни св. Саве.) * * * О Тиса рече депутацији, да је он за с а б о р, али је против д и ј е т е. Па онет видимо, да се д иј е т а у (Пешти) држи, а сабора нема. * * Неби шкодило, кад би п ова с и л н а ки ша и туча учинила ,,страјк, као пештански пекари, те обуставили с в о ј у р а д н» у. Аб.

пиљарица на десно него на лево, на десно су краве а па лево бирцузи. Што Миша рече то и учиии, оде управо у крчму, Када се ту њи двоје разговарали дошуњао се не ки висок, крупан човек око својих 30 година и чуо је сав разговор. Чуо је он и шта је Миша тихо го« ворио па рече: е па добро, кад ти нећеш идем ја и — оде управо колма. Добар дан госнодине Јоцо! Добар дан рече овај зачуђено, кад је видео да га овај познаје. Које добро? запита га г. Ј.'ца. Та, је'л ово крава г, Верића? Јесте. 0 како је лепа, ннје чудо што је тако хвали, та ваљда јој нема пара у целом вашару. Погодићемо се као што вндим. Пошто Вам даје запита г. Јоца. За 90 ф. Шта? а он мени рече да је за 80 ф. дам, е па лепо 10 ф. више примети Јоца. Дакле за 80 ф. но онда ћу се с њим ценкати док ми не попусти, него дед' да се ја пожурим треба ми и друго шта да иазарим а дан је тако кратак. Одреши краву и одведе је. Но фала Богу рекне Јоца, бар сам се краве опростио, сад барем да дође слуга код кола на да се прођем мало. Мало време за тим постојало. Ал ето ти Мише из бирцуза тотално убрађен.