Starmali

Година "VI. У Новом Саду, 20. Августа 1883. Бр. 23.

ЛТТРТ 48 ? Г № П, 8 П. ? ТТТбТГТ 1 ЈЛ у Л V . м м ЈЈб м *Х> & <ЦА АХ »А Л»

„Стармали" излази трипут месетао. Годишња цена 4 ф. — погодишња 2 *. — на 3 месеца 1 ф. За Србију и друге крцјеве 10. — 5, — 2 1 / а динара. — Власнив и одговорни уредник Змај-Јован ЈовановиК; главни сарадник Абуказем. Издаје штамааржја А. ПајевиЕа у Новом Саду.— Руконнси се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоујс, ^Ујеп IX. 1'огсе1 «пца88е 56.) — Претплата и све шт« се тиче администрације, штампарији А. ПајевиВа у Новом Саду.

Шта се чује. Шта се оно чује из Загреба града? Не чује се добро где год правда страда. А шта ли се чује са Пештанска глоба ? Не чује се добро где слепило проба Играти се пусто жеравицом живом, Уговоре газит' на свом путу кривом. Знамо ми то добро к ко се раками: „Хрвати су слаби кад остану сами." И глас један српски превари се, кличе: „Та хрватска борба Срба се не тиче." (Глас је овај само тренут бола крен'о, Ал то не би било српски ни поштено): На Хрвата с' дижу лалсе и клевети, А то само за то да му с' лакше прети; На Хрвата дижу вериге и мрежу, Ил да га улове или да га вежу; Јуче била претња а хајка већ данас, А при овој хајци рачунају на нас, На увреде оне, боле српског рода, Али стан'те мало, крв још није вода. Копрену ми дајте, да покријем њоме Све што није братско у народу томе, А истина стара да с' нокаже јача: У невољи знаћеш који су ти браћа. Хрват се не бори да што отме коме, Чува свети огањ на огњишту своме, И док тако чини, у најтежи дани И бог је и правда на његовој страни. А куда ће Србин ? — Зар он да се даде Путу на ком нема ни бога пи правде.

Шта се нама пати, то ми Срби знамо, Ал у патњи нашој поноса имамо, А тај понос не да, да примимо дара Који браћу нашу хоће да обара. Хрвати су данас на отпору чисти, А невољом њином ко би да с' користи, Тај би драг и мио хајкачима био, — Али би поштење српско погазио. Тргујући жидски рана се не вида; На поштењу само будућност се зида Данаске нам браћа на прелому пате, Тешко им је рећи: помози нам брате! Ал ми разумемо и ко збори немо, Будућности нашој ми то дугујемо*. За то Срби чујте, чврсто стојте сада На бранику где је и закон и правда; Ојачајте снагу патника Хрвата, Нека зна да има у невољи брата; Нек се једном ,,види каква ј' слога благо А они ће после —- — како им год драго.

Шетња по Новом Оаду, С1.УИ. Од свију зала, што Чивуте данас сналазе, највеће је зло — 3 а л а-Егерсег. Они тамо богме рђав „гшефт" праве: шећер, кава, вуна, сланина и ишчупане браде вуку се из дућана без икаква процента хасне, код „Кона" немавише „божијег благослова," за риф се не плаћа више ни ,27 крајцара," они јефтини „Базари" од 5 новч. сад су још јефтинији, једном речи — жалост! Па ни сама мађаризована имена, не могу да заклоне и (јакрију Чивутина, јер га по н о с у познају и узнемирују