Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 25. ЗА 1883.

191

Свануо данак^ Оно није истина, да је свануо данак, него то је наслов једне песме Стојана Новаковића, садањег министра просвете у Београду, која је изишла у „Даници" за г. 1862. бр. 23. Песма је подугачка, те ју неможемо целу донети, али ћемо бар неке стихове ради наслажденија нашим читаоцима: „Ал зађе сунце нашега дана, Дође нам вече прерано рано, Ноћца се спусти прерано Ј ано." (Ово је ваљда слутња песникова, да ће заћи сунце њихог министеровања и спустити се ноћца давања рачуна). ,Црнило засја, де светлост била, Бели нам двори осташе пусти." (Миеистарске канцеларије њима су бели двори сада, а боји се Стојан да не остану пусти.) „Свануо данак. маочидесу Ох, да ли до сад пропале нес у?" (Јесу, Стојане, дабоме да су пропале!). Аб.

Показао му ђавола. А. Јеси ли ти видео кад год ђавола. Ђ. Нисам. А. Завири само у мој џеп! I). Та ту нема ништа. А. Па то и јесте ђаво.

Једно другом чине радост. — А гле, мала Милице, ти једеш трешања. А ко ти је купио те лепе трешње. — Мамица. — Видиш, како је твоја мамица добра, па ти чини радост. А чиниш ли ти њој какву радост? — Чнним. — Какву. — Ја испљујем сваку коштицу.

Скромна куварка. Софија, никако вам не могу допустити, да примате вашег љубазника у кухињи — рече госпа својој куварки. — Љубим руке, милостива — одговори куварка врло скронно — сирома Паја је сељанин, па је мало и неотесан, па сам мислила, да би се милостива срдила, кад би га увела у салу!

То је посно кување. На пијаци се тужи слушкиња другој: код нас се тако посно и слабо кува, да у шарпењи горње тесто иште од дољњег масти, а ово одговара: незнам од куд да ти дам, кад ни ја немам!

Кад Ће дођи куђи? Ж е н а: Драги нужу, кад ћеш доћи кући? М у ж: Ако не буде ни једна кавана отворена: онда ћу одмах.

Нове књиге. Припоелате уредништву на приказ Уетанак Српеки на Турке издање ериске књижаре Брлће М. Поцовића код Светог.Саве У Новом Саду 1884 цена је 15 новч. Дела ђуре Јакшића. Књига IX (драме). у Београду у краљ. срнској државној штампарији. 1883. Цена динар и по.

Сетио се кшефта. Д е в о ј к е: Тата, тата, купи еама нов гласовир! 0 т а ц: (који је некад био кројач) Драга децо, хрђава су времена не могу купити. Него знате шта? Изврните стари на наличе! (Мислио сирома, да је и то какав стари капут.)

доноси у своме шеснајстом броју за 1883. ове чланке: 1. Ксеркс шиба море (насловна слика.) 2. Јутро, песма од К. Р. Јовановића. 3. Без муке нема науке, приповетка од Браца Светозара 4. Воће наострву Јави (чланак са 6. слика) 5. Ксерс шиба море, (чланак уз насловну слику.) 6. Природне науке до Њутна и Њутн. 7. Мудра лија (по народном причању написао Раде). 8. Мало шале. 9. Даштања. 10. Решење даштања. Рукописи и све што се тиче уредништва," шаље се на адресу: Бг. Ј оу . Јоуапо-пс "Теп, IX. Рогсе1ап §абзе№ 56. — „Н евен" чика Јовин лист, излази двапут месечно на читавом табаку Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на чатаву годиеу, одаосно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље ее на адресу: Штампарије Д. ПА1ЕВИЋА у Н. Саду.

Још се могу добити сви бројеви Стармалог" од почетка до данас