Starmali

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф. — погодишња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / ј динара. — Власник и одговорни уредник Змај -Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Пајевићау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоујс, ЛУјеп IX. РогсеПапцаазе, 56.) — Претплата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Нови избори у Орбији, Ново с' лето захукало С нови нади, или снови, И Србији, тужној земљи Ево носи избор нови. Хаја,' на избор, српски сине! У „Виделу* читам фином. Хајд' на избор — (јер Христићу Пуца срце за скупштином). Где је јоште избор био Без припреме, тако т' бога! Где је јоште избор био Без састанка слободнога! Али ништа, српски сине, Задовољ' се и тим чином Хајд на избор, — јер Христићу Пуца срце за скупштином, Кад је игде избор био Где још преки судац вири, Где органе јавног мнења Један хладан задај спири! Али тебе, српски сине, Та малевкост нек не једи; Јер Никола избор хоће, Неће устав да увреди.

Сви листови вагушени, »Видело" се само печи, Зинуло је на сва уста, Па оваке рига речи: „Слободан се избор даје, Слободан је он у свему, Ал ко неће напредњаке Да избира — гешко њему!«

И „Стармали" јоште живи, Само даље, преко воде, Ал за то ће ипак рећи: То је ругло од слободе ! Ако с' неће земљи дати Да јој с' чује жеља права, Онда боље, много боље Нек и даље устав спава. Боље устав нека спава, Нек преспава своје јаде, Нег од ове свете речи Да правите накараде.

Шетња по Новом Саду, С1ЛХ. „ШсМз ићег сИе Сотто<ПШ" каже немачка пословица, и ко хоће о томе да се увери мора бити пре свега неожењен. Наши калуђери баш за то и јесу тако комотни, што нису ожењени. Боже мој, каква је разлика бити ожењен и бити неожењен! Кад си неожењен, а ти дођеш кући, извалиш се каљавим ногама на диван, запалиш цигару, пепео тресеш по вољи на патос, пљуцкаш по целој соби; за прање завеса (фиранга) не трошиш ни по крајцаре, јер или завеса и немаш, или ако их имаш, а ти их седам година не дајеш прати, него ти беле завесе изгледају, као да си их у чорбу од паприкаша замочио. А узмите само кад је човек ожењен: потуца се по собама од немила до недрага, не сме честито нигде ни да седне: испрљаће свилено канабе, изгазиће молован патос; ако ће у соб и да пуши мора изићи н а п о љ е да не би фиранге пожутиле; пепео од цигаре не сме нипошто цасти на земљу или на астал, него има за тај посао неки Шваба од порцулана; ако ћеш да пљунеш, мораш устати па тражити тамо за фуруном неку кутију, чинију шта ли је —, а не смеш као док си неожењен од целе собе правити пљуваоницу; за моловање патоса ви-