Starmali

20

„стармали" број 3. за 1884,

Ђира. Сад опет јављају из Београда, да се скупштина неће држати у Нишу. Спира. А за што ? Ђира. Јер се Христић боји богпаа, које су се у Ншпу појавиле. Спира. Чудии ли, боже има људи на свету, ето сад видимо да има и таких, који се не боје бога, ал се боје богиња,

Ћира. А шта велиш на изборе. Канда су напредњаци извукли већину. Спира. Знаш брате, сила бога не моли. И ствар овако стоји. Сад Мића неће казати да је ј а в н о мнење безобразно; али ће сад тек у себи рећи да је т а ј н о мнење безобразно. Ћира. А то је канда много опасније.

Зар пије тако. Висине земаљске Жалосно су смешне ; Ту с' варају душе Да су непогрешне Да тога не беше У влада и кјдна, На свету би било Много мање буна.

О

,,него дедер ти прежи, па да се то гребе, док још нисмо и горе награбусили." Деда Аидра изађе наиоље и седне у кола. Пера брже боље упрегне па само шго рече „седај" ошину, а кон>и тако тргоше, да је деда .једва одржао равнотежу да се не нреврне преко шарагаља. Јуре кола кроз Ш. а деда се све осврће: „Море Петре пожури, ено се нешто светлуца кроз мрак као да су „бајонети." Пера шиба, све пуда, а коњи грабе како који може уз ш—ско брдо. Тек кад су подобро измакли одлану Пери а и деда Андри. Еоњи застадоше, да се мало одувају а деда се поче на сав мах слатко смејати. Пера се први пут осврте: „Да, вама је још до смеја." „Та како се, брате не бих смејао! Ми лепо мислили ноћити а кад тамо једва, нас мрак ухватио па нас још испратили са бајонети." „Та знам ја већ" дода Пера, трудећи се да се покаже добре воље а хвалећи бога, што је тако добро прошао „све је то ваш „шмолц," што каз'о Габрица шнајдер" 0шину коње, као да је хтео на њима сав гњев да искалш и не рече до куће више ни речи. Сутра дан преповедало је цело село, а и ја вама ево после толико година а са вољом „Сгармалог," како је деда Андра завадио два присна пријатеља: Перу и ЈХуку. м. м п.

Ђука. Шта има ново у новинама? Шука- Баш сад читам да је жена онога Морзеа, што је изумео I телеграф, била глувонема; а тако (-; исто и жена онога Бела, што је -<телефон изумео. Ђука. На то мора бити, да је и околина Николе Христића глувонема. Шука. А како то ? Ђука Јер и он је ето склопио једну велику машину, Шука. Какву машину ? Ђука. Видићеш док београдска скупштина пОчне дебатирати и гласати. А6.

П у с ли ц е. Чеда је оставио у Србији леп т р а г: 12,205.503. динара дефицита. Боље би било да је раније оти-

шао, и то без трага.

„Турски Марод" се надао да ће у Вељунском срезу „сви истинитп Србн гласати за Рашића". Рашић није добио ни једног гласа. Хвала богу кад у томе срезу пема ни једног „истпнитог Србина* (т. ј. у смислу „ Турског Марода".)

Тај исти „Турски Марод 1 ' сад кортешује и у Ердевичком срезу. Кандидат му је главом бан Кун Хедервари. Мило нам је што госп. бан тако сретног кортеша нађе. Сад се већ зна да је либерализам Тисин л а ж, а н, само се још пе зна, где се врага сакрио прави либерализам. У Србији је пред изборе одпуштено из службе тма божија учитеља. Они сад могу б и р а т и : или да скапају од глади, или да беже у бели свет. Но, па зар то није слободан избор !

Даклем папа је наследио 12 милиона форината; кажу да се на тај глас чак и нашем Герману брк насмешио, — гако је то леи новац.

Добро зна деклинације У ч и т е љ. По којој деклинацији иде реч „ри б а"? ђ а к. По трећој, У ч и т е љ. Добро. А по којој иде реч ,,с о м" ? ђ а к. Такођер по трећој. Учите 4. Којешта. Како то? ђ а к. Ја мислим да је и сом риба ! па кад р и б а иде по трећој деклинацији, опда сигурно иде и с о м.