Starmali

»дгАРМАли* број 9. за 1884.

ноправност народности, 3. боји се за автономију и 4. тражи санирање учињених повреда. Ко дакле „Стармалог а потпомаже (са 1 фор. на три меседа) тај је учинио излишним нови програм будапештански, а опет је показао да је и против бечкеречких начела, дакле је ступио у неку измирљиву партију, која може свакога задовољити. Аб. Шсиш. Славни немачки новелиста Росегер изразио се једаред у неком свом делу, да би волео имати магарца, на коме би по шумама јахао, јер су га ноге издале. Кад се човек сети колики је велики и богат немачки народ, мислио би да се ова жеља Росегерова досада већ иљадукратно испунила, да он всћ има читава крда магараца. Али не Тек сад се нашао ј е д а н, који у Беи4;зсће %еНип§-у (бр. 4407) позива немачки народ, да прилаже колико ко може, како би се Росегеру могао поклонити жељени магарац. Ако ова колекта сретно за руком испадне, објавићемо и ми у „Стармалом".

А- Ала бога вам, је ли жив још ваш стриц? Шта ради? Пуши ли још на дугачко? Б. Сад је већ мало скратио. А. Како то? Б. Сад пуши само н а д у г —

А. Молим вас колико има сати? Б. Не могу вам казати, мој сат стоји. А. Па дајте ми ваш кључић, да навијем мој сат од ока, Б, Не могу вам дати ни кључић, јер и он стоји. А. Па где врага стоји ? Б. У Чивутеком орману.

К е с т е њ е, 1. У Новосадској ж Васб -БоАго§ћег-Ргез$е к стоји, да је наша нозоришна дружина отгпЈ:а у Кикинду. Види се да и редакција ,Вас$-1« 'го^ћег-Ргеззе* држи кикиндску конференцију такође за — к о м е д и ју. 2. Питање. Од куда је то да су неки народњаци преко ноћ фирму променули? 0 д г о в о р. Ваљда хоће да банкротирају.

3. Шта значи то ,,котерија"? У сваком речнику стоји, да ,,котерија" значи: ЗгррзсћаЛ, Хп^егеззеп^етехпзсћаЛ, СНцие. Ал' ено „Застава*' каже, да „котерија" не значи ништа рђаво. Бе ^из^ћиз поп ез<; <Изри1агк1ит. М,

!На конференцију! Срби браћо! Ово досадашње ништ' не ваља! Хајдемо на конференцију, да се договарамо, да од сада буде боље! То јест: Не ваља, што се до сада тако слабо одазивасмо са претплатом на „Стармали," него скупљајмо се и договарајмо, како ћемо се постарати, да од сада „Стармаломе" више претплатника набавимо! Ево новог програма, нове четир тачке: 1. Потпомажимо државу ,,С т а р м ал и ј у" и њен развијтак, као што се приличи добрим грађанима. 2. Старајмо се за „равн оправаост; 1 ' сви ће претплатници бити равноправни. 3. Чувајмо ,,а в т о н о м и ј у" (самосталност) свачијег џепа; свакоме ваља допустити, да сме свака 3 месеца послати за „Стармалог" 1 фор. 4. Ваља да се .,санирају" све повреде, учињене издавачу ,,Стармалог" примањем листа на вересију, дакле да се дуг плати. Од 1. априла о. г. нека ступи овај нови програм у живот. Особито би нужно било, да иВел. Кикинда овај програм усвоји, а и многа друга наша већа места, која су пуна „Кикерикија," а не држе српске дистове. С тога дакле: Хајд'мо на ког;ференцију и отимајмо се о в е ћ и н у, т. ј. ко ће више претплатника скупити. Сваки који се око овога буде заузимао нека буде уверен, да ће издаватељство „Стармалог" његове заслуге много боље умети уважити и захвално му бити, него што ће мађарска влада уважити рад оних конференција у Будапешти и Кикинди.

Администрација „Стармалог. У Н Саду.

Чудновато, Свака цура мисли (А има и ираво) Да је сваки човек Неки мали ђаво.