Starmali

82

ј.стармали*- број 11. за 1884.

ко се наш брат Панта одрекао светске политике, мора се истаћи с барјаком у руци Џ а м б а с из Кусића и Б а р б о с из Врачевгаја! Него ако им и овај збор, као онај у Белој цркви, претрпи кораблекрушеније, нека „ирвацп" наши не дешперирају као оно Чангови кад их је вода потопила, јер осии Уљме има још и других Шпарта и Атина српских у онпм крајевима, та ено на уљманском „позиву" има заотупљене и друге меродавне општине, ено им: Делиблато, Кајтасово, Парта, Дупљаја, Гребенац и т. д., па кад не ваља шта се у Новом Саду и Сомбору ради, има хвала богу довољно места, која су позванада предњаче и светле. Кад се тако изређају сва нагаа с е л а, што их год имамо, почињући од Сурчина, па све до Кикинде, у иредњачењу у вођењу народних послова, онда ће опет ред доћи на Нови Сад, само што ће Нови Сад, који се некад звао римски Шанац, а сада се зове 1 Т ју1Мк, онда носити сасвим друго име, а можда му већ онда неће ни требати никаквог имена.Кад сад Панчево хоће да отме скиптар Новоме Саду, и да га пренесе у Уљму, онда би право бидо да се скиптар тај за тим и даље носи кроз свих наших рецимо 1000 општина, па нека скиптар тај у свакој општини бар годину дана постоји и тако ће дакле после 1000 година опет доћи ред на Нови Сад. „Застава" ће онда бројати 1019-ту годину свога излажења, а брат Тоша Бекић ће издати нов речник пристојности у 30 дебелих свезака; 1. свеска доћи ће до речи: „Апстиненцијаши", 2. до „Букачи", 3. до ,Велико-Кикиндски п ро г р а м", 4. до „Го лу ж д р ав ци", 5. до ,,Деч у р л и ј а", 6. до ,,Е нтеш и", 7. до „Ж ивио М ил а н Гр о з н и", 8. до „3 ас т а в а", 9. до ,Нс ка„ Клин клином" (Хуморсека). I. Знате ли ви Енглеску краљицу? Незнате ? Е па нкје ни чудо, немора баш сваки човек да зна Енглеску Краљицу. Истина за то „нетреба дар" — знати Енглеску краљицу но само мало тих буђавих банака. А ко што знате — буђавих банака иоже да има и свака шуша, стрна их у буђелар, узме, — или управо кад има пара немора баш да он сам узме — крфер, него га да понети на „ајзлибан 1 ', извади „будету% седне или боље рећи згура се у „вагон" (немора баш да буде I или II класа, — дајефтиније кошта), —ништалица зазвижди па хајд дико, — возиш се да све везе или правије рећи, да ти се сва утроба стресе. . . То сам паметно казао? Шта? Хехехе. А знате ли Пешту ? Некоји знате, а некоји незнате ? Е па неморате баш сви да знате. То није никакав грех. Да сте којом срећом — или несрећом, — <1е ^изШшз пол е†(ИзрикашГит — Карловачка'наименованост, ви би сте зацело знали за Пешту, — али пошто нисте (ја то позитивно тврдим за све читаоце „Стармалог" јер сам уверен

ријот", 10. до „Ј е к е л ф а л у ш и", 11. до „Камепко", 12. до „ Л иб е р а л н о-м а ђ а р с к а странка", 13. до „Мађарско-либерални програм", 14. до „Не крије се за банак", 15. до „Остојићев кум", 16. до „Пустолови", 17. до „Ругала се шерпења лонцу", 18- до „Социј а л и ст е", 19. до „Турски н арод", 20. до „Уљма", 21. до „Феишпани", 22. до „X и ј е н е", 23. до „Црвљиво", 24. до ,,Ч а к тешик п а р а н ч о л н и!", 25. до,,Шкрибана", 26. до „ђунис", 27. до „ћ о р а в и", 28. до „Џ а м б а с-а", 29. до „Њ ихова екселенциј а" и 30. д о „Љ удибез начел а". Овај ће речник служити млађем нараштају за поуку, како се у пређашња времена достојанство журналистике чувало, али то ће имати више историјске вредности, јер тада већ неће бити више у моди тај начин нисања у новинама, него ће се противне партаје батинама и доронгама дебатирати, а гореспоменути и у том речнику сабрани начин само јеувод и почетак том потоњем начину. Докле до тога сретнога времена не дође, мораћемо се задовољити и овим садањим, само би морали израна се навикавати на тај штил и језик, и ја држим да као год што је донешен закон, да се у првом разреду основних школа мора почети учити мађарски, тако би ваљало да наши „нотабилитети" кад дођу на угарски сабор, (јер сад им је избор сигуран) предложе, да се у првој основној школи већ почне та модерна штилистика учити, а учебну књигу за тај предмет, нека напише „Заставин" извештач са белоцркванске конференције. Дб.

да фактична Карловачка наименованост нечита „Стармалог"), — то је наравски да многи Пешту само по добром, или мање добром глаеу јој познајете. Еле да неби они, који незнају били и даље у неизвесности, ја ћу да им кажем да Пешта лежи на Дунаву У18—а—уГ8 Будиму а испод Ваца т. ј. оног места у ком се налази највеће мађарско свеучилиште, на ком се предаје једини предмет више државне науке и то је: о мађарској слободи штампе за немађаре. Сад знате — јелте ? У тој Пешги има многих „памјатодостојности", н. пр. Пешта је чворова тачка (Кпо^епршЉ), кроз који се из разних српских крајева иде у Кикинду (а из Кикинде бог зна куд). А — пардон — умало не заборавих. Ту вам је и — Енглеска краљица. Шта — ви вртите главом ? Неверујете ? Мислите — да боме, није Пешта Лондон. Тако је, — али ипак Ј( је Енглеска краљица у Пешти. Срамота је, читаоци моји, ако то не знате, кад то сваки ђак зна. Но можда ни ђаци не би знали, кад та Енглеска краљица не би била — кафана, Ала, то сте ви слутили ?. Може бити. Али зацело ни неслутите каква се ту чине „созаклетија". И ја ћу за сад једно да издам.