Starmali

116

,,стармали <( врој

15- за 1884.

Сутра дан изиђе „Застава" и тамо стоји да је било преко 400 бирача. И тако сам опкладу изгубио, јер ја сам тврдио да ће стајати 600. А ко ме је терао да се опклађам!

»Застава" упућује дра Вучетића ва Гледстона, те вели: „зар не зна Вучетић како је Гледстон говорио као вођа опозиције, а шта је касније као м ин и с т а р радио?" N0 луоги т Ље Гегпе 5сћж1Геп? А шта је њихов (и Јотин) Т и с а као в о ђ а о п оз и ц и ј е некад говорио, а шта сад као министар, ради, па ви опет за њим идете !? I Кикиндски локални лист „Садашњост" вели за најглавнији сокак у Вел. Кикинди како је до сада тако „злочест" био, да се сваки морао „прекрстити" пре него што је том улицом потерао. Па да ли су се и наши „нотабилитети" прекрстили кад су туда на коференцију потерали ? Јесу, прекрстили су се новим „начелима." Но са ,,злочестом" улицом је лако: она ће се калдрмисати, снабдети се тротоаром и олуцима, али шта ћемо са „злочестим" програмом Кикиндским? Како ћемо начела наших ,,нотабилитета" калдрмисати? Како ћемо програму њиховом дати нове тротоаре? И њиховом гњеву олуке и одушке? ,,3астава" ће учинити, што се буде могло.

У 23. бр, Кикиндске „Садашњости" читамо радосну вест, да ће њихова мађарска „Даларда" да освети своју заставу. те вели како су Срби гостољубиво примили стране несрпске госте. То је врло лепо и немамо против тога ништа,. Али даље вели ,Садашњост:" „Оћели и наше друштво В Г у с л е суделовати на домаћем концерту, ' јоште нисмо могли дознати, али се надамо да међу питомима, неће бити оно једно д и в и ј е," Даклем ако срнско певачко друштво не суделује на мађарском концерту мађарске „Даларде' 4 при освећењу мађарске заставе, онда је оно д и в и ј е ! Ми не кажем о да не треба да суделује, и ми смо за то, да грађани међу собом у љубави живе, али да је за то онај Србин ,,д и в и ј и", који не доприноси мађарској слави, то се мо:1.е рећи само онда, кад се говори но — Кикиндском ирограму!

Шта ко да . . . У једно сиромашно сеоце ове жупаније дође јед но комедијашко друштво да се продуцира. По обичају пријаве се кнезу и замоле дозволу да могу своје вештине приказати. Кнез их поче одвраћати од тога и рече: нећеш ти ту мој брајко ни воде заслужпти

а не леба, јер је ово општина врло сиромашпа. Комедијаш поче кнеза молити да кад је већ ту — шта добије наиослетку биће задовољан ма и с најмањим. Напослетку дозволи му кнез слегнувши раменима и комедијаши заиђоше по селу добовати. Добује, добује док се не накупи приличан број слушалаца, па онда стаде и како је знао штребецати српски поче говорити: Луди! танас тва сат после подне биће велико комедија никад таки не било, шта ко даш; два јаја један уђеш, мало пећења опет уђеш, несеш прашна, опет уђеш, тако мало сланине (па покаже полак своје шаке) опет уђеш! друм, друм друм. Хтео је рећи за два јајета једног ће пустити унутра, за мало печења опет једног и т. д. Ђ.

И з с у д а, Лане догоди се у неком сремском селу зло; кривац, да докаже своју невиност, позива се на своје сведоке, који говоре како је њему по вољи. Та ствар расправља се ове године пред судом, и један сведок дошавши у судницу, поче без питања говорити, да зна, ете и те ноћи није кривац био тамо, где се зло догодило. — , Дакле ви знате и дан кад је то било," рећи ће му судац. — Знам господине. — Је ли то било тога дана по н о в о м или по с т а р о м календару. — Било је по с т а р о м. — Знате ли ви, каква је разлика између старога и новога календара ? •— Знам. — Каква је, кажите ! — Па стари је календар до нове ГОДИНе а нови је од нове године! — Д Јоца и Поца. Јоца. Чујем да ће се и г. X. у три среза кандидовати. Поца. А због чега ће он у три среза ? Јоца. Јер на сабору мађарском има три партаје, те ће се и он дати у једноме срезу кандидовати као кандидат владине странке, у другом као члан умерене опозиције, а у трећем као крајњи левичар. Поца. Но, то је неки буњевачки посао!